MUNKAKÖZÖSSÉGI BESZÁMOLÓ REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG 2011-2012

MUNKAKÖZÖSSÉGI BESZÁMOLÓ

REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG

 

MATEMATIKA

 

  1. Beiskolázással kapcsolatban

Ebben a tanévben is tartottunk felvételi előkészítőt matematikából 8. és 6. osztályos diákok számára. Három csoport indult, az órákat Schlosser Katalin (12 fő, 6. évf.), Digner Borbála (17fő) és Nánai Sándor (16 fő) tartották. A tapasztalataink jók, szükség van ilyen felkészítőkre, mert egyrészt ekkora létszámnál már átfogóbb képet kaphatunk a beérkező évfolyam matematikai tudásáról, feltérképezhetjük a hiányosságaikat, másrészt megismerjük a hozzánk jelentkező diákokat (egy részét).

Évek óta megrendezzük a kerületi általános iskolások számára a matematika feladatmegoldó versenyünket. Ebben a tanévben is az egyes kategóriák győztesei részt vettek a budapesti versenyen. A verseny 2 kategóriában zajlik: 5-6-os és 7-8-os korosztályban. A különböző fordulókban 283 fő küldött be megoldást. A döntőbe 41 gyereket hívtunk meg, akik egy 6 feladatból álló dolgozatot írtak.

 

A minőség javítása érdekében végzett munka.

 

 

Digner Borbála ebben a tanévben is részt vett a Comenius programban: Frendly People to Friendly Energy címmel, mely a tanév végén lezárul.

Az oktatás színesebbé tételéhez Kónyáné Baracsi Beáta, Törökné Karakas Marianna, Bőgel Zsuzsánna és Nánai Sándor rendszeresen használják az aktív táblát, a mozaik kiadó internetes tankönyvsorozatát, a munkaközösség tagjai pedig alkalomszerűen.

Részt vettünk a Nyílt laborok délutánján a Budapesti Műszaki Egyetemen (Feketéné Tóth Márta), Kutatók éjszakáján (Feketéné Tóth Márta, Kónyáné Baracsi Beáta), A 10 d 10.c osztály a Millenáris Parkban fizika bemutatón vett részt (Feketéné Tóth Márta, Magyar Tamás).

 

A kisérettségi tapasztalatai


A kisérettségi feladatainak összeállításakor az érettségit modellezzük, egy rövid feladatokból álló 35 perces blokk illetve egy két részből álló második résszel. A 10. évfolyamosok kaptak gyakorló feladatsorokat, melyek hasonlóak voltak az összeállított feladatsorhoz. A 12. évfolyam is megírattuk a próba érettségit. Az eredmények az elvárások alatt maradtak.

A sávos méréseket június elején íratjuk a 9. és a 11. évfolyamon.

 

A témazárók megíratásával kapcsolatos tapasztalatok

 

A témazárók megíratása időben megtörtént, nem merült fel semmilyen probléma.

 

Bemutató órák:

A nyílt napokon a munkaközösség legtöbb tagja bemutató órákat tartott a leendő 9 évfolyamosok számára és a saját diákjaink érdeklődő szüleinek.

 

Továbbképzések:

 

Kónyáné Baracsi Beáta előadóként részt vett 2011 októberében a VI. Országos Interaktív Tábla Konferencián, 2012 májusában pedig elvégezte az interaktív tananyagelemek készítése Flash program segítségével című továbbképzést.

Dombóvári László rendszeresen képviseli iskolánkat a Panoráma Klub és a CENTA rendezvényein.

 

A sávos rendszerről

A sávos rendszer az idén zökkenő mentesen működött. A félév végi munkaközösségi értekezleten megbeszéltük néhány diák áthelyezését más szintű csoportba.

Fontosnak tartjuk, hogy a jövőben is a sávos csoportok kialakítása nem a teljes évfolyamot, hanem csak két-két osztályt öleljen fel. A már bent tanuló diákok egy sávba kerüljenek, míg a bejövő osztályok alkossák a másik sávot. Könnyebb a felzárkóztatás így a bejövő osztályoknál az itt lévők nem veszítik el a tanulási folyamat folytonosságát.

 


Osztályzás, értékelési rendszerünk tapasztalatai

A munkaközösség tagjai a tanév elején ismertetett értékelési rendszerük szerint jártak el, valamint időben beírták a naplóba a jegyeket.



Munkaközösségi megbeszélések, a műhelymunka színvonala

A munkaközösségen belül az együttműködés jó, a sávos mérések, kisérettségi, illetve a témazárók összeállítását megbeszéljük, a meglévő “feladatbankot” gyakran használjuk. Az érettségi dolgozatok javítását is megbeszéljük, közös állásfoglalást dolgozunk ki a dolgozatok javításával kapcsolatban.

 

Versenyek

 

Diákjaink részt vettek a Varga Tamás, a Kenguru, a Zrínyi Ilona, Bolyai csapatversenyen és a Berzsenyi D. Gimnázium által szervezett versenyen. A Kenguru versenyen 58 tanuló vett részt, ahol a területi fordulón jó eredményt értek el. Az idén 12 fő indult a Varga Tamás versenyen ahol két tanuló dolgozata tovább küldhető volt.(felkészítő tanárok Nánai Sándor és Schlosserné Jurcsek Katalin). A Bolyai csapatversenyen 2 csapatban 8 fő vett részt. Nagyon hasznosnak tartjuk az ilyen országos szintű megmérettetéseket diákjaink számára és ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatni kívánjuk.

A kerületi fizika versenyen a 8. osztályosok 4 fős csapattal vettek részt. A Mikola Sándor fizika versenyen Puskás Levente továbbjutott az országos elődöntőbe. Részt vettünk az Öveges fizika versenyen. (felkészítő tanár Nánai Sándor).

Feketéné Tóth Márta támogatásával a diákok részt vettek az MNB Monetary 4 fordulós csapatversenyen (8 diák, 2 csapat)

 


      Iskolai rendezvények

 

Munkaközösségünk szervezte októberben az egészségnevelési napot a budai hegyekben, ahol minden osztály egy kisebb túrát tett, miközben játékos feladatokat oldottak meg.

Márciusban az iskolai természettudományos tehetségnapra diákokat készítettünk fel különböző előadásokra. (Magyar Tamás Digner Borbála: Energia takarékosság, Kónyáné Baracsi Beáta: Csillagászat és repülőgépek, Dombovári László: Legofilm készítés, Nánai Sándor: Fizikai paradoxonok, Feketéné Tóth Márta: Csillagászat, Törökné Karakas Marianna Mozgasd meg a robotot! Szilágyi Anna-Mária: Közlekedés mérnöki feladatok, Mértani testek hajtogatása.)

Kirándulást hirdettük a Paksi atomerőmű látogatására, de a program kellő számú érdeklődő hiányában elmaradt.

 

 

INFORMATIKA

 

  1. 1.      Beiskolázással kapcsolatban

Tájékoztató füzet szerkesztését Bőgel Zsuzsa készítette.

Megszerveztük a kerületi informatika versenyt az általános iskolák számára.

 

2. A minőség javítása érdekében végzett munka
Bemutató órák, továbbképzések
Microsoft nyári tanár továbbképzésen részt vett Törökné Karakas Marianna, Kőszegi László.
Kónyáné Baracsi Beáta előadóként részt vett 2011 októberében a VI. Országos Interaktív Tábla Konferencián, 2012 májusában pedig elvégezte az interaktív tananyagelemek készítése Flash program segítségével című továbbképzést.
Törökné Karakas Marianna részt vett a Gábor Dénes Főiskola Tehetségpont és az ISZE Tehetségpont programján az Ilias keretrendszer bemutatásán
 

A témazárók megíratásával kapcsolatos tapasztalatok

A témák lezárása és a témák részekre bontása során íratott dolgozatok egyenrangúak. A diákok az elméletre nem fordítanak gondot, úgy tartják, elég a programok használatának a megtanulása. Ez tükröződik az eredményeikben is.

A programozás tanítása során ügyelünk a tanulók logikus gondolkodásának fejlesztésére. Több évfolyamon (hat évfolyamos és nyelvi tagozatos osztályok) rendszeresen foglalkozunk a programozási készségek fejlesztésével.

 

Munkaközösségi megbeszélések, a műhelymunka színvonala

Az év folyamán szorosan együtt dolgoztunk, a problémákat megbeszéltük. Kőszegi László tartós betegsége miatt két óraadó tanár segítette munkánkat, Schlotter Judit és Oláh Ildikó, akikkel rendszeresen megbeszéltük a felmerülő problémákat.

Tartalomfejlesztés során aktualizáljuk a digitális tananyagainkat, digitális tanmenet elkészítését tovább folytattuk a megfelelő órai prezentációkkal, nyers- és minta fájlokkal kiegészítve.

 

  1. 2.      Nevelőmunka


Nagy gondot fordítunk a nevelőmunkára az informatikában. A hálózatok tanítása során felhívjuk a diákok figyelmét a szerzői jogra, (illegális letöltések, feltöltések, azok következményei, a források feltüntetése, plagizálás) az adatvédelmi törvényre (adatok kezelése, személyes adatok védelme, adatokkal történő visszaélések), egészségvédelmi hatásokra, Internetfüggőségre, az internethasználat veszélyeire. Erre a témakörre továbbra is figyelmet kell fordítani. Ebben a tanévben előadást szerveztünk a Puskás Tivadar Közalapítvány előadójának részvételével, az első meghirdetett alkalommal nem volt érdeklődés, a második alkalom sikeresen lezajlott. Tapasztalatunk az, hogy a diákokat kész helyzet elé kell állítani (tanórán, osztályfőnöki órán meghívott előadókat felkérni beszélgetésre), mert önállóan még nem képesek felismerni a kérdések fontosságát.

 

A géptermek rendjének betartása, a fegyelem, a gépek használati rendje sokat romlott. Nagyon sok volt az apró rongálás, billentyűzetgombok felcserélése, egér szétszerelése, monitor firkálása, szék elrepedése. A géptermeket így zárttá tettük. A problémát meg nem oldottuk. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy a diákok úgy kezelik az eszközöket, mintha otthon lennének (ha akarják, bekapcsolják a kivetítőt, és youtube videót néznek rajta, kicserélik két gép között a billentyűzetet, egeret, mert nem tartják jónak. Ez nem szerencsés).

A nevelőmunka további színtere lehet a pontosságra törekvés és az igényesség kialakítása a diákokban.

 

A feladatokkal a következő célokat próbáljuk elérni:

Összpontosítani a feladatra, növelni a szövegértési képességet, pontosságot.

A tanult ismeretek alkalmazása a feladatok megoldása során, kapcsolódni más tantárgyak tananyagaihoz (matematika, magyar, történelem)

Olyan feladatokat választunk, amelyekkel mindennapi életben találkoznak.

 

  1. 3.      Iskolai versenyek, rendezvények, versenyeredmények, OKTV

A TÁMOP program folytatásaként a fenntarthatóság biztosításáért Törökné Karakas Marianna LEGO robotok programozása tehetségfejlesztő foglalkozást tartott havonta a
8 a-ban és a 9. d-ben.
Bőgel Zsuzsanna ECDL konzultációt tartott a 12. évfolyam számára.
Továbbra is részt vettünk a Fővárosi Alkalmazói Versenyen 6 tanulóval.

 

  1. 4.      Egyéb

 

Iskolai programok

Részt vállaltunk a tehetségnap szervezésében,

 

Iskolán kívüli szervezések

 

A 10. a osztályos tanulókkal részt vettünk a Kutatók éjszakáján a mesterséges intelligencia/ robotok programozása témakörben, az Ericsson cég budapesti kutató laborjaiban tettünk látogatást.

Látogatást tettünk a Szent István Gimnázium Robot partiján.

 

 

Technikai felszereltség

Az iskola új weblapot készíttetett a fenntartó támogatásának köszönhetően, mely korszerű, sok információt tartalmaz, könnyen kezelhető adminisztrációs felületet tartalmaz. Kőszegi László betegsége alatt is segített a weblap karbantartásában.

A gimnázium technikai felszereltsége jó, sok aktív táblával, kivetítővel rendelkezünk, amelyet a kollégák ki is használnak. A tantermi és géptermi gépek sajnos lassan kezdenek elavulni, egyre több a javítási igény. A javítás pedig sokszor hosszú időbe telik. Nagyon sokáig tart a bejelentkezés: a reggeli órákból kb. 15-20 perc megy el azzal, míg mindegyik diák készen áll a munkára.

Köszönettel tartozunk Farkas József karbantartónak, amiért bármikor szükségünk volt segítségre, azt azonnal megkaptuk, valamint Bakos Zsolt rendszergazdának, mert rugalmas közreműködése nagyban elősegítette a munkánkat.

Nagy feladat volt a kapcsolattartás a rendszergazdákkal, Kőszegi László betegsége miatt, de többé-kevésbé zökkenőmentesen meg tudtuk oldani a gondokat. Eszközök kiadása a kollégáknak is működött. Kérés az lenne, hogy a kollégák jelezzék legalább 24 órával korábban, hogy szükségük van valamire. Ellenkező esetben nem tudjuk rendelkezésükre bocsájtani az eszközt.

 

Megjegyzés:

A tisztaszoftver program keretén belül megigényeltük a licenceket, így mindkét gépteremben korszerű programokat tudunk használni. Az állami szerepvállalás miatt a tisztaszoftver program nem biztos, hogy hosszú távon is működni fog.

Továbbgondolási javaslatunk a következő: Mindenképpen szükséges a Windows operációs rendszer magtartása a gépeken, mert az aktívtábla programok, szavazórendszer programja, programozási nyelvek ezen a platformon állnak rendelkezésre. Viszont a cél az OpenOffice és az MsOffice programok párhuzamos tanítása, hogy az érettségire készülő tanulók ne kerüljenek váratlan helyzetbe.

 

Szükséges új gépek beszerzése, mert a szertárakban és a tantermekben lévő gépek annyira elavultak, hogy a mindennapi munkát hátráltatják.

 

Szükséges a három gépterem nyári teljes karbantartása, újratelepítése, mert az oktatás sokszor lehetetlenné válik olyan véletlenszerűen előforduló hibák miatt, amelyeket nem lehet a rendszergazdák jelenlétében újra produkálni. (Dokumentálása fényképekkel történhet csak meg.)

 


Bp. 2012.05.18.

              ………………………..                            …………………………………….

            Törökné Karakas Marianna                                     Szilágyi Anna-Mária

          Informatika tantárgygondozó                                  Munkaközösség vezető

« Vissza