Zöld Ady: 2023 szeptemberi Ökoiskola hírek

A szeptember fontos feladata, hogy a nyáron locsolással életben tartott, de a gondos ápolást kertész hiányában nélkülöző iskolakert, a két átrium és a bejáratnál lévő előkert megújuljon.

Ebben a hónapban elsősorban a 9.-es diákok végeztek jelentős munkát a zöld felületeinken.

Nézzük, mi minden történt egyetlen hónap alatt!

Iskolakert

A teljes területen kivágtuk a feltörekvő csörgőfa csemetéket, elburjánzó mahóniát. Kigazoltuk a két fügefa alatti részt, az egyik alá vastag rétegben mulcsot terítettünk.

Pályázati pénzből kialakítottunk egy új, rovarbarát virágágyást. A szakmaiság biztosítéka ismét volt diákunk, Pizmány Marcell, akinek táj- és kertépítő tudása nyilvánult meg a részletes tervek kidolgozásában. A virágágyás nemcsak nektártermelő növényekkel, hanem lepkeitatóval is vonzza a rovarokat. Az esztétikumát a virágos növényeken kívül egy szép fatörzs, néhány szikla és lépőkőként szolgáló fakorong is biztosítja.

Fűszerkert

Kiss Katalin tanárnő vezetésével a 9.c biológia tagozatosai gyomláltak, marhatrágyáztak a területen. Elterítették a mulcsot, hogy a fűszernövények környéke rendezettebb, gyommentes maradjon. A rozmaring és a levendula már hatalmas bokorrá nőtt, de szerencsére megmaradtak a tavasszal ültetett kakukkfüvek, tárkonyok, zsályák is.

Madárbarát kert

A biztonsági facsonkolások miatt (amit szakemberek végeztek) ki kellett venni a helyéről a nagy madáretetőt. Új helyre, a fűszerkert mellé került. Alacsonyabb kialakítása miatt most már könnyebb lesz feltölteni, mint korábban. Az etetést az őszi szünet után kezdjük. Várjuk a családok madáreleség adományait.

Rovar Hotel

Kivágtuk az elburjánzott vadhajtásokat a Rovar Hotel körül. Összeszedtük a szarkák által szétdobált bambuszdarabokat. Újabbak is kerülnek nemsokára a hiányzó darabok helyére. Nagyon sok a lakott, vagyis befalazott járat a kifúrt fatörzseinkben. A magányos méhek és darazsak szívesen veszik a szaporodásukhoz nyújtott segítséget.

Zöld átrium

A 9.ny osztályból négy diák végzi a heti kétszeri locsolást és a terület rendben tartását.

Könyvtári átrium

A locsolást két 10.c-s diák végzi. Megmaradt a tavasszal ültetett golgotavirág, reméljük, jövőre virágozni is fog.

Előkert a bejáratnál

Az elvirágzott lepkevirágokat kiszedtük, magjaikat elszórtuk. Sajnos a rózsák éppen hogy csak életben vannak, nem fejlődnek szépen. Ennek oka valószínűleg a régi, kimerült talaj. A legjobb lenne az előkert talajának teljes felújítása, ami nagyon sok földet igényelne, teherautónyi mennyiséget. Erre jelenleg sajnos nincs lehetőségünk.

Amit meg tudunk tenni: az előkert szélén végigfutó virágtartóban ápoljuk, felújítjuk a növényeket, hogy minden évszakban kellemes látvány fogadja az iskolába lépőket.

Aula

Új virágtartókat vásároltunk, melyekben szebben mutatnak a kisebb cserepekben fejlődő növényeink. A hatalmas pálmák, fikuszok és szobafenyők természetesen a szokott helyükön maradtak.

 

Szeptemberben a kerttel ismerkedett szakvezetéssel a 9.ny szülői közössége, valamint a 7.a osztály. Bejelentkezett kertlátogatásra a Mese tagóvoda három csoportja.

Frekot Erika

ökoiskola koordinátor

 

 

Képgaléria