35 éves az Ady - Földes Gergely pályaképe

Földes Gergely 2007-ben lett az Ady Endre Gimnázium tanulója. Nem az Ady szerepelt a felvételi listájának első helyén, de ő maga is pozitívan értékeli, hogy végül iskolánkba került. Ekkor még nem voltak komoly elképzelései a jövőjét illetően. Szülei a matematika és az angol nyelv fontosságát tartották szem előtt, az Adyban pedig már akkor is indítottak nyelvi előkészítő osztályokat, így került képbe a XIII. kerületi intézmény.

A nyelvi előkészítő osztályt ebben az évben Fábián Harriet tanárnő kapta meg, így Gergely az ő szárnyai alatt tölthette el öt évét az iskolában.

Gergely a gimnázium után nem mindennapi szakmát választott. Az egyetemen repülőgéptervező mérnökként végzett, majd elvégezte a közlekedésmérnök mesterszakot is. A repülőgépmérnökség nem az a szakma, ami a legtöbb érettségi előtt álló diákban felvetődik mint lehetséges jövőbeli pálya, ezért külön érdekes, hogy Gergely repülés iránti vonzalma is iskolánkhoz kötődik. Az Ady abban az időben szervezett cserediákprogramot Hollandiába, melyen ő is részt vett. A repülő, amivel utaztak, annyira megfogta, hogy már itt tudta, valami hasonlóval szeretne foglalkozni. Ekkor még pilótaként képzelte el magát, csakhogy egy pilótaképzés ára már abban az időben is rendkívül magas volt, így más alternatíva után kellett néznie.

Ekkor merült fel a repülőgépmérnökség mint lehetőség, ahol a számára fontos matematikai tudását is kibontakoztathatta. Egyetemi évei sem voltak azonban átlagosak. Mint már írtam, a holland út hatására szeretett bele a repülésbe, és ide is ment tanulni.

Gergely a Delfti Műszaki Egyetem tanulója lett. Kezdetben voltak félelmei, hiszen a Delfti Műszaki Egyetemet már akkor is Európa egyik legnívósabb műszaki egyetemeként tartották számon. Szülei és Fábián Harriet tanárnő tanácsára azonban beadta a jelentkezését és sikeresen fel is vették. Az első év persze nem volt megpróbáltatásoktól mentes, hiszen szüleit, barátait hátrahagyva költözött a számára ismeretlen Hollandiába, ahol újra fel kellett építenie az életét. Szerencsére Hollandia rendkívül nemzetközi, sok a külföldi diák, így könnyű volt kapcsolatokat építeni, barátokkal pedig a tanulás is könnyebben megy.

Gergely jelenleg mesterképzésének megfelelően közlekedésmérnökként dolgozik, ami egy kevésbé ismert, de annál érdekesebb feladat. Aki járt már reptéren, tudja, milyen tömegeket kell szakszerűen irányítani ahhoz, hogy ne alakuljon ki káosz. A repterek a légiforgalom csomópontjai, folyamatosan érkeznek és indulnak a rengeteg embert szállító repülők. Gergelynek mint közlekedési mérnöknek az a feladata, hogy a reptereknek olyan szoftvereket gyártson, melyek megtervezik, hogy melyik gép mikor érkezzen, illetve induljon, és hogy a reptéren áthaladó emberek mikor és hogyan jussanak el a különböző gépekhez. Gyakorlatilag ezek a szoftverek biztosítják a repterek gördülékeny működését.

Jelenleg Németországban dolgozik, azonban hosszú távon Magyarországon képzeli el az életét. Itthon szeretne családot alapítani, így már aktívan keresi az itthoni munkalehetőségeket, hogy meg tudja teremteni ennek feltételeit.

A hazatérés azonban nem az egyetlen cél a láthatáron. Gergely szakmailag is új vizekre szeretne evezni. A közlekedésmérnökség is nagyon érdekes munka, ő azonban innovációs téren szeretne alkotni, olyan projektekben részt venni, amelyek laikus szemmel a science-fiction határát súrolják. Példaként említette az úgynevezett vertikális farmokat. Ezek lényege, hogy hatalmas raktárépületekben neonlámpák segítségével termesztenék a különböző zöldségeket és gyümölcsöket. Mivel ezek a raktárak a városokon belül helyezkednének el, így jelentős termőterületet adhatnának vissza a természetnek, azokat a földeket, ahol eddig ezeket a növényeket termesztették, vissza lehetne erdősíteni.

Gergely eddigi pályája is remekül példázza, hogy adysként bármi lehet belőled. Mint mondta, az Ady fontos pont volt az életében. Mikor iskolánkba került, félénk és visszahúzódó volt, az itteni családias, barátságos légkör és a tanárok segítőkészsége azonban segítették abban, hogy ki tudjon bontakozni, és megvalósíthassa az álmait.

 

Készítette Kerékjártó Máté 12. b

Képgaléria