ÖKOISKOLA BESZÁMOLÓ 2015-2016

Ökoiskolaként ez a 2. tanévünk. Tevékenységeink átíveltek az egész tanéven.

 

I. Iskolai szintű programok

 

I/1. EGÉSZSÉGNAP (2015.12.12.)

Idén kiemelt figyelmet fordítottunk az egészség témájára, és igyekeztünk a lehető legszélesebben értelmezni ezt a fogalmat. Az iskolanap mottója: „Testünk és Földünk egészsége”.

A témanapot a szülők széles köre támogatta. Részt vettek az egészséges táplálkozás népszerűsítésében, valamint néhány szülő előadás, interaktív foglalkozás megtartását is vállalta. Egyik védőnő anyukánk a várandósgondozásról és csecsemőgondozásról beszélt a fiataloknak.

Az iskola sikeresen működő fűszerkertjének szárított terményeiből fűszervajat készítettünk, melyet mindenki megkóstolhatott vajas kenyér formájában. Hozzá gyümölcsteákat lehetett fogyasztani.

a)     Reggel az osztályok másfél órás vetélkedőn vettek részt, mely során a feladatokat azok az önként szerveződött csoportok oldhatták meg, akikhez az adott téma közel állt. A feladatokat a munkaközösségek állították össze.

b)     A nap további részében mindenki kétszer egy órában olyan előadást hallgathatott, illetve olyan interaktív foglalkozáson vehetett részt, amelyre előzőleg jelentkezett.

Készíthettek egészséges ételeket a tankonyhán, megtudhatták, hogyan függ össze a méhészet az egészséggel, mi a dohányzás szerepe a betegségek kialakulásában.

A sport is jelentős szerepet kapott az Egészségnapon. Többen kipróbálhatták ügyességüket a kiállító teremben felállított mászófalon, mások légpuskával célba lőhettek. A táncolni vágyókat egyik volt diákunk mozgatta meg.

Szülő és tanár kollégák is vezettek a pszichés egészséget szolgáló, stresszoldó gyakorlatot.

Az iskolapszichológus a célok megfogalmazásáról és eléréséről beszélgetett az érdeklődőkkel.

A SOTE hallgatója, önkéntese beszélt „a szexről őszintén”. Az elsősegélynyújtási gyakorlatot a Vöröskereszt egyik munkatársa tartotta.

Az egyik osztályunk látogatást tett Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Intézetében, ahol higiéniával kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt a tanulók.

A művészetek és az egészség témakörét két előadó is összekapcsolta: az emberi test ábrázolása a különböző képzőművészetekben, illetve az ételek és italok szerepe Krúdy műveiben volt a két téma.

Az öko szemlélet is nagy hangsúlyt kapott: meghívott előadók vetítettek és tartottak előadást többek között az USA nemzeti parkjairól, a Jane Goodall Társaság munkájáról, a főváros természetvédelméről, a környezetvédelemről. Az öko szemlélet abban is tükröződött, hogy ezen a napon nem használtunk műanyag poharakat. Aki teát szeretett volna inni, annak otthonról kellett bögrét hoznia. Bögre szépségversenyt is tartottunk.

 

I/2. Nevezetes napok megünneplése

Plakátkiállításokkal ünnepeltük meg a következő nevezetes napokat: Állatok Világnapja, Föld napja, Madarak és Fák Napja. A plakátokat minden alkalommal más osztály diákjai készítették.

 

I/3. Fotópályázat

A Természettudományi munkaközösség fotópályázatot hirdetett a következő kategóriákban:

I. Hegyek között, völgyek között, II. Vizek, vízpartok, III. Felszín alatti világ, IV. Ember a városban.

A beérkezett képekből az Ady-napon nyílt kiállítás (már. 22.), ugyanekkor zajlott az eredményhirdetés is. A helyezettek a TermészetBúvár magazin éves előfizetését, illetve könyvjutalmakat kaptak. A nyertes fotók bekeretezve az iskola auláját díszítik.

 

I/4. Osztálydekorációs verseny

Ebben a tanévben szervezési okokból csak egy forduló zajlott le. A helyezettek: I. a 11.c osztály, II. a 9.c osztály, III. a 12.c osztály. A versenyt az Ady Endre Gimnáziumi Alapítvány díjazza.

 

I/5 Papír- és palackgyűjtési akció

A 2. félévben meghirdettünk egy akciót, mely során egy héten át hozhatták a diákok, a szülők, illetve a kollégák a szelektív műanyag és papír szemetet. Sajnos idén nem sikerült olyan mértékben mozgósítani erre a diákokat, mint tavaly. A könyvtár leselejtezett állománya került a konténerbe, illetve műanyag palackok. A befolyó összeget az IDÖ költheti el.

 

I/6. Folyamatos szelektív szemétgyűjtés az iskolában

A műanyag palackokat külön szemetesekben gyűjtjük. A takarítók nagy zacskókba teszik őket, amit időről időre elszállítanak tőlünk.

Újabb figyelemfelhívó plakátok kerültek a szemetesek fölé.

 

I/7. Öko Munkacsoport és ZIM (Zöld Iskola Munkacsoport)

Az Öko munkacsoport készítette elő az Egészségnapot és az éves programot.

A diákokból álló ZIM tagjai részt vettek az Egészségnap megtervezésében és lebonyolításában. Egy kisebb csoport iskolai szintű felmérést végzett az iskolába járás járműveiről. A módszerük: online kérdőívezés.

 

II. A biológia tagozatosok és az Ökoiskola

 

II/1. Terepgyakorlat

A 9.c és a 10.b osztály biológia tagozata 5 egynapos terepgyakorlaton vett részt. A két csoport közös kirándulásai voltak: az első félévben a Tisza-tavi Ökocentrumban jártak (Hortobágyi Nemzeti Park), a második félévben meglátogatták a kunpeszéri Rákosi Vipera Védelmi Központot, valamint a Fülöpházi Homokbuckavidék védett területet (Kiskunsági Nemzeti Park). Mindezeken felül 3-3 programot bonyolított le a két tagozatos csoport.

 

II/2. Biológia verseny

A XIII., III. és IV. kerületi általános iskolásoknak hirdetett biológia verseny idén a Fővárosi Állat- és Növénykerttel kooperációban zajlott. A téma: Ausztrália állatvilága az Állatkertben bemutatott fajok alapján. Mind a témaválasztás, mind az ajándékok nagy sikert arattak. A döntőben a 9.c biológia tagozatosai segítettek a feladatlapok kiosztásában és a pontozásban.

 

III. Ökoiskolai szemlélet a tanórákba építve

Fizika órákon a 8. a-ban és 11.d-ben elhangzottak az energiatakarékosság lehetőségei (az elektromosságtan témakörben), és ezzel kapcsolatos számolásokat is végeztek a diákok.

A 8.a-ban, 9.ny-ben  és a 11. évfolyam matematika tehetséggondozó foglalkozásain szöveges feladatokat oldottak meg a diákok az energiatakarékossággal kapcsolatban.

A 11. D (nyelvi emelt óraszámú) osztály francia nyelvet tanuló csoportjában az érettségire (és nyelvvizsgára) készülés keretében külön foglalkoztak a környezeti ártalmakkal, környezetvédelmi szemlélettel. Nem csak a vonatkozó szókincset tanulták meg a diákok, hanem mindenki kitöltött egy ökolábnyom-tesztet, amit aztán kiértékeltek, megbeszéltek. Szó esett a párizsi csúcsról is és az "Élő Bolygó" állásfoglalásról, azaz arról, mit tehet az egyén.

A kémia szinte minden évfolyamon lehetőséget ad a környezeti nevelés fontosságának tárgyalására.

A levegő és a víz kémiája mellett, a tisztaság megőrzése, a szelektív hulladékgyűjtés hozadéka, a műanyagok lehetőség szerinti mellőzése, az ózonréteg sérülése, halogének károssága mind fontos témák.

Kémia a háztartásban: vegyszerek használata, sütés-főzés, tartósítás.

Vegyi anyagok a mezőgazdaságban (gyomirtók, növényvédőszerek).

A 7.a osztály a technika, életvitel és gyakorlat tantárgy keretében 2016 februárjában az Észak-pesti szennyvíztisztító telepen járt, ahol előadást hallgattak meg és végigjárták a szennyvíztisztító telepet. Márciusban meghívott előadóval (Védegylet Alapítvány) a fair trade témájáról esett szó, valamint a tudatos vásárlóvá válásról.

Erkölcstan a 7.a osztályban:

2 óra - Környezetvédelem

2 óra - Globális problémák

2 óra – Felelős kisállattartás (Jane Goodall Alapítvány)

Erkölcstan a 8.a osztályban

5 óra - Környezetvédelem I-II, hulladékkezelés, Az élelmiszer útja, Felelős kisállattartás

Az iskolában, külsős előadók által tartott programok 1-1 osztály részvételével:

ARTEMISSZÓ Alapítvány: "Környezeti migráció - digitális történetmesélés"

A témában az Alapítvány tanári képzést tartott. Ezt 6 x 1 óra követte a klímamigrációról, egy osztály részvételével.

Projekttermék 5 "digitális történetmesélés" film: Hurrikán, Cunami, Víz, Szigetek eltűnése, Ivett története  


ARTEMISSZÓ Alapítvány – Káva: Vízválasztó - Vitaszínház

„Mi lenne, ha a nem túl távoli jövőben Magyarországon kitartó szárazság, sanyargató aszály törne ki? Mi lenne, ha emiatt sokunknak menekülni kellene? Milyen lehetőségeink lennének?”

A darab ebből a helyzetből kiindulva kínál színházi jelenetekkel tűzdelt vitalehetőséget középiskolás diákoknak, hogy a klímaváltozás következményeként felmerülő társadalmi problémákról gondolkodjanak.

 

IV. Nemzetközi kapcsolatok

Komoly nemzetközi sikert értünk el:

 

Értékelték a 2015-ös év legsikeresebb eTwinning projektjeit. Az éves versenyben a három fordulós pontozás után 14 projekt ért el helyezést a nemzetközi zsűri értékelése alapján. 133 projekt indult el a megmérettetésen és a legeredményesebb magyar versenyzőnk a „Biodiversity conservation the only path to our survival” volt, az Ady Endre Gimnázium sokoldalú nemzetközi projektje egészen az utolsó körig versenyben maradt. Két éves Comenius projektet zártunk le, amely számos eredményt tud felmutatni egy rendkívül izgalmas és fontos témában. A projekt koordinátora: Sallai Zoltán.

A Határtalanul pályázat kétoldalú kapcsolatának keretében iskolánk kertjében egy berkenyefát ültettek el közösen a hazai és határon túli diákok.

 

"SAME World" Szeminárium Milánóban 2015. október 19-22.

Résztvevő tanár: Sallai Zoltán

Témák: Hogyan jelennek meg a környezeti témák az iskolában? Hogyan foglalkozzunk a klímaváltozással, klímamigrációval az iskolában? Környezeti témák: mi köze a társadalmi igazságossághoz?

 

UNESCO Donauprojekt Aiterhofen  2016. április 18-21.

Nemzetközi környezetvédelmi projekthét 1 tanár + 3 diák részvételével Németországban

Sallai Zoltán, Pongor Péter, Offor Ebony, Szabó Marcell

 

V. Az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) és az öko szemlélet

Rendszeresen részt veszünk természetvédelmi és környezetvédelmi programokban.

Idei környezetvédelmi tevékenységeink:

Az iskola épületének udvar felőli fala megújul: Szabó Csaba rajztanár vezetésével diákok az épülethez illő és a kerttel harmonizáló díszítőfestést készítenek. A munka ebben a tanévben folytatódott. A tanár úr vezetésével új állatszobor készül, ami szintén az iskola kertjét fogja díszíteni.

Idei természetvédelmi tevékenységeink:

Ősszel és tavasszal részt vettünk az MME által meghirdetett élőhelykezelési munkában az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen. Diákjaink néhány filmkocka erejéig bekerültek a Budapest természeti értékeit bemutató filmbe.

 

VI. Iskolán kívüli programok

 

VI/1 Látogatás a Sanofi Gyógyszergyárban

 Részlet a diákok által írt cikkből: „Az előadás végén  védőköpenyt, védőszemüveget és védősapkát kaptunk. Most aztán mindannyian vegyésznek érezhettük magunkat! Sétára indultunk a gyárudvaron, a célállomásunk a gyár déli részén lévő reaktorok (így hívják, ahol a gyógyszerek hatóanyagai készülnek) voltak. A séta során betekintést nyerhettünk a gyár működésébe és hétköznapjaiba. Láthattuk, hogy ez tényleg egy több mint száz évre visszatekintő, komoly múlttal rendelkező komplexum.” (2016.02.22.)

 

VI/2 Paksi Atomerőmű látogatás

November 5-én egy busznyi diákkal meglátogattuk a paksi Atomerőművet. Előadást hallgathattak meg diákjaink a sugárzó hulladék tárolásáról, elhelyezéséről. Meglátogatták az Atomenergetikai Múzeumot is.

 

VI/3 Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mentorprogramja

Az érdeklődő diákokat évek óta rendszeresen elvisszük a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba, ahol a mentorprogram keretében minden héten más-más orvos beszél a szakmájáról. Idén a 9.c biológia tagozatos diákjai vettek részt az előadássorozaton. Sokféle, eddig csak a tévében látott eszközt is ki lehetett próbálni.

Részlet egy diák által a honlapra írt cikkből:

„A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum doktor-mentor előadássorozatán vettünk részt a 9.c osztály biológia tagozatos diákjaival. Az előadások olyan sikeresnek bizonyultak, hogy végül az osztály általános tagozatos részéből is csatlakoztak hozzánk….. Mindenkinek ajánlom, hogy menjen el a jövő évi doktor-mentor foglalkozásokra, aki úgy tervezi, hogy orvosi pályára lép, vagy egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt! Nagyon érdekesek, és rengeteg információt megtudhattunk az orvosi szakma rejtelmeiről, s ahogy neve is elárulja, a pályaválasztásban is segíthet.”

 

VII/4 Osztályprogramok

 

A 9.ny májusi osztálykirándulásán gyalogtúrázott a Dinnyési-fertőn, biciklitúrázott a Velencei-tó körül, sőt eveztek is a tavon.

A 7.a tagjai az osztálykirándulás keretében Királyréten szakvezetéssel végigjárták a tanösvényt, ahol még a globális felmelegedésről és az egyén felelősségéről is hallhattak a diákok.

 

VIII. Pályázat

A XIII. Kerületi Környezetvédelmi Pályázat iskolák számára kiírt részére pályázatot adtunk be. Projektünk címe: A biológiai sokféleség bemutatása egy XIII. kerületi iskola kertjében. A téma rövid összefoglalása:

Iskolánk Madárbarát, Rovarbarát és Fűszerkertjében szeretnénk vendégül látni egy-egy 2 órás foglalkozás keretében hat kerületi általános iskola egy-egy csoportját. Az interaktív foglalkozásokat gimnáziumunk biológia tagozatos diákjainak bevonásával kívánjuk megtartani. Felhasználjuk a diákok által készített tanösvény tájékoztató tábláit is, mindezt játékos formában.

Célunk, hogy bemutassuk, milyen nagyfokú biológiai változatosság érhető el egy kis odafigyeléssel, munkával egy városi iskola kertjében. Mottó: „Te is megteheted!”

 


 

IX. Szakköri programok

 

IX/1 Természetismereti szakkör

A szakkör ebben a tanévben 10 programot tartott. Ízelítőül néhány ezek közül: látogatás az Állatkert Mérgesházában, természetvédelmi munka a Homoktövis Természetvédelmi Területen, filmvetítés a hattyúkról, az emberszabású majmokról, stb.

 

IX/2. Vágtató Hippók túraszakkör

A túraszakkör idén is számos programot szervezett hazai és határon túli területek meglátogatására.

Felvidéki emlékhelyek felkeresése

2015.10.03-04.

40 fő

Grazi adventi városnézés

2015.11.28

45 fő

Répáshuta, túra

2016.01.22-23.

20 fő

Rozsnyó

2016.03.12-14.

40 fő

Várpalota, Veszprém

2016.05.07

28 fő

Fertő-tavi kerékpártúra

2016.06.03.-05.

10 fő

 

X. Az iskola belső környezete és a kert

 

X/1 Az iskola belső terei

Továbbra is zöld növényekben gazdagok a belső terek. Megújult a biológia terem „zöld sarka” is. Több szobanövény rendszeresen virágzik a napfényes aulában.

 

X/2. Fűszerkert

A tavaly óta üzemelő fűszerkerti munkálatokba a végzős diákok beavatták a 9.c lelkes, fiatal tanulóit. Az őszi munkákat még közösen végezték, de tavasszal már az új felelősök ültették be a fűszerkertet.

 

X/3. Madárbarát iskola program

Az őszi madáretetés megkezdése előtt felújítottuk a nagy madáretető tetejét. A tető cseréjét egy kolléga, a festést diákok végezték.

Az őszi szünettől a tavasziig folyamatosan zajlott a madáretetés. Mind a nagy etetőt, mind a palackból készített kisebbeket rendszeresen feltöltöttük. A munkát diákok végezték a közösségi szolgálat keretein belül. A madáreleséget a szülők küldték be.

Az odúkat ősszel kitisztítottuk. Tavasszal a biológia tagozatosok ellenőrizték őket, s ekkor széncinke és mezei veréb költéseket találtak. Jó ötletnek bizonyult a két „veréb lakótelep” áthelyezése, mert végre mindegyikben sikeresen költöttek a mezei verebek.

 

X/4. Rovarbarát kert ÚJ!

Egészen új kezdeményezésünk a rovarbarát kert program. Kora tavasszal építettünk egy nagy Rovar Hotelt a hátsó kertbe. A tetejét kollégák és diákok által hozott pozsgás növényekkel, pl. kövirózsával ültettük be. A polcokra kifúrt fatörzs darabok, nád és egyéb, rovarfészkelésre alkalmas tárgyak kerültek. A polcok oldalait diákok borították be fakéreggel. A Rovar Hotel környékén nem nyírjuk a füvet, ezzel is változatosabb élőhelyet teremtve a kertben. A farakásunkon idén fali gyíkok telepedtek meg, ezzel is növelve a biodiverzitást.

 

X/5. Tanösvény a kertben

A biológia tagozatos diákok által készített tanösvény táblák helyét kijelölte a csoport. A táblákkal kapcsolatos feladatlapokat interaktív foglalkozás keretében fogjuk felhasználni. Terveink szerint a következő tanévben meghívunk általános iskolás csoportokat, akiknek játékos formában bemutatjuk a kertünk biodiverzitását.

 


 

XI. Média megjelenések

  • Az Új köznevelés 2016. márciusi számában egy hosszú, 4 oldalas cikk jelent meg az iskolánkban folyó biológiatanításról. Az újságírók két kollégánkat és két diákunkat interjúvolták meg a témában. Szó esett az órai és az órán kívüli tevékenységeink széles köréről.

 

XII. Továbbképzés

A tantestület érdeklődő tagjai számára tanártovábbképzés folyt iskolánkban a szexuális felvilágosítás módszertana témakörben. Egy kollégánk egy további, 30 órás képzésben vett részt a témában.

Egy másik kollégánk elvégezte a Keleti-Bakony geotúra-vezetője képzést, amely 60 órás volt, nem akkreditált és önköltséges.

Egy kollégánk részt vett Milánóban tanártovábbképzésen a környezeti problémák témakörében.

 

Az összefoglalót készítette: Frekot Erika

« Vissza