35 éves az Ady - Szakály Dóra pályaképe

Szakály Dóra 2006-2010 közötti időszakban volt az Ady Endre Gimnázium tanulója. Dóra általános tagozaton tanult az iskolánkban, Proksza Ágnes osztályában. Egyedül érkezett az iskolába, nem ismert senkit, de ez nem okozott gondot, mert előző tanintézményéhez képest családiasabbnak, barátságosabbnak érezte a közösséget. Dóra már általános iskolás diákként is szorgalmas és jó tanuló volt, ezt a jó szokását megtartotta az Adyban is. Azért jelentkezett az általános tagozatra, mert még nem alakult ki akkoriban egy konkrét terv a fejében azzal kapcsolatban, hogy mivel szeretne foglalkozni a jövőben. A továbbtanulás kérdését egészen tizenkettedik osztályig fontolgatta magában, amikor is Fábián Harriet tanárnő támogatásával sikerült döntenie az angol szak mellett. Ugyan végleges elhatározásra nem jutott, de tudta, hogy ezzel a szakkal akár fordító, tolmács és idegenvezető is lehet, sőt szívesen utazna a világban, amelyhez az angol nyelv használata kifejezetten szükséges. Egy gondolatban azonban biztos volt: tanár sosem akar majd lenni.

Dóri végül két egyetemre jelentkezett: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, végül a Piliscsabán lévő Pázmányba vették fel. Azért választotta és írta be Dóri a Pázmányt első helyre, mert számára fontos szempont volt a befogadó és a szűk körű társaság, amivel ez az egyetem rendelkezik, emellett rengeteg történetet hallott az iskolával kapcsolatban azoktól a tanáraitól, akik szintén ebben az intézetben tanultak. Négy év alatt fejezte be az iskolát, ugyanis mellette párhuzamosan csinálta a nemzetközi tanulmányok szakot is.

Dórit már elsőévesként felkereste egy volt gimis barátjának az anyukája azzal a kéréssel, hogy angol korrepetitort keresnek a diákoknak. Kezdetben Dóri nem volt biztos abban, hogy tanárként mennyire tudna kiteljesedni, de tisztában volt azzal, hogy az egyetem mellett jól jön a plusz bevétel, ezért elvállalta a kisgyerekekkel való foglalkozást. Idővel egyre többen keresték fel, rengeteg tanítványa lett, általános iskolásoktól egészen felnőttekig minden korosztályban tanított. Egyetemi évei alatt végig korrepetált, majd a suli elvégzése után pár éven keresztül főállásban tanított magántanárként. Könnyen ment neki a nyelvtanítás, hiszen ő maga is beszél oroszul, spanyolul és franciául, utóbbiból érettségizett is, tehát több alkalommal volt ő is a tanuló szerepében. Döntő többségében kiskamaszokat, kamaszokat tanított, akikkel jó kapcsolatot ápolt, tanárként számtalan alkalommal segítette a fiatalokat magánügyi problémáik megoldásában is. Dóri könnyen megszerette diákjait, és olykor szoros barátságokat is kötött tanítványaival. A sors fintora az, hogy végül az a pálya, amelyben biztos volt, hogy nem fog tudni elhelyezkedni, sikereket hozott számára.

Dóri ugyan tanulmányait már régen befejezte az Adyban, de rengetegszer visszalátogatott az iskolába. A gólyatáborokban kortárs segítőként (kosként) vett részt 10 éven keresztül, ezen kívül évközben kísérőként járt osztálykirándulásokra és osztálytáborokba. Ha teheti, rész vesz az Ady által szervezett programokon, azonban egyszerre több munkaterületen is dolgozik.

Jelenleg a tanítás mellett egy kortárs tánctársulatnál dolgozik már harmadik éve. Leginkább az adminisztrációt intézi, honlapot szerkeszt és szervezői feladatokat lát el, emellett turnézni kíséri a táncosokat. Dóri ezt a munkalehetőséget az Adyn keresztül találta meg, ugyanis volt osztályfőnöke, Proksza Ágnes tanárnő osztályát kísérte el a tánctársulat előadására. Rögtön megtetszett neki a táncosok fellépése, így később magától elkezdett járni a bemutatókra, később pedig ő maga is a csapat tagjává vált. A jövőben egy nemzetközi többműfajú fesztivált fog szervezni régi kollégái segítségével, amely lehetőséget ad az utazásra és a nyelv használatára. Terveik szerint a Földközi-tenger körül minden évben más helyszínen szerveznék meg a zenész-táncos fesztivált, ahol egész évben programok várnák az érdeklődőket. Dóri számára ez egy hatalmas lehetőség, főleg amiatt, hogy a kezdetektől főszervezőként vesz részt a projektben.

Szakály Dóri pályája rengeteg diákot inspirálhat arra, hogy az álmokért megéri küzdeni, és az Ady Endre Gimnázium rengeteg lehetőséget nyújt tanulói számára. Iskolánk a ballagás után is tárt karokkal várja vissza a volt tanítványokat, akik élettapasztalataikkal segíteni tudják a jelenlegi iskolások álmainak megvalósítását.

Készítette Gavallér Bettina 12. b

Képgaléria