ÖKOISKOLA BESZÁMOLÓ 2017-2018


Ökoiskolaként ez a 4. tanévünk. Tevékenységeink átíveltek az egész tanéven.

Májusban beadtuk a 2. ökoiskola pályázatunkat.

I. Iskolai szintű programok

 

     FKF (Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat) egész iskolára kiterjedő programja

Idén kiemelt témaként kezeltük a szelektív szemétgyűjtés témáját.

2017.09.18-22. között az iskola minden osztályában lezajlott egy interaktív foglalkozás a szelektív szemétgyűjtésről. A programot az FKF munkatársai bonyolították le.

A program folytatásaként a 7.a és 8.a osztályok 2018.01.019-én ellátogattak az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába, valamint szakvezetésen vettek részt a Hulladékhasznosító Műben.

ÚJ! Minden tanári szertárba papírgyűjtő szemetes került az FKF-től kapott papírkukák felhasználásával.

 

ÚJ KEZDEMÉNYEZÉS:  március 10-én megünnepeltük a Beporzók napját

Hazánkban idén, 2018-ban először ünnepelték a Beporzók napját. Az elsők között csatlakoztunk a kezdeményezéshez.

Úgy emlékeztünk a beporzó rovarokra, hogy az aulában gyümölcsteát és mézet kínáltunk az iskola tanulóinak és dolgozóinak. Mindkettőt a beporzóknak köszönhetjük. A kínálást a 11.c osztály lányai végezték. Nagy sikere volt a programnak. Legtöbben a kertben szedett, szárított bodzából készült teát akarták megkóstolni. „Hozd magaddal a bögrédet!” akciót hirdettünk erre a napra. Nem használtunk egyetlen műanyagpoharat vagy szívószálat sem.

Az aulát a 7.a osztály erre az alkalomra készített, szebbnél szebb plakátjai díszítették, valamint Frekot Erika tanárnő beporzó rovarokat ábrázoló természetfotói.

A más iskolák tanárai számára meghirdetett tanösvény bejáró programra három kolléga jött el a Hunyadi Mátyás Általános Iskolából és a XIV. Kerületi Leánykollégiumból.

 

Nevezetes napok megünneplése  (Felelősök: a Természettudományi munkaközösség tagjai)

Plakátkiállításokkal ünnepeltük meg a következő nevezetes napokat: Víz világnapja, Egészség világnapja, Madarak és Fák napja.

 

Kutatók éjszakája 2017.

2017. szeptember 29-én részt vettünk a 8.a, 9.a és 10.d érdeklődő diákjaival a Kutatók éjszakája eseménysorozatán.

  • Härtlein Károly Semmi varázslat, csak fizika című előadása
  • BME Áramlástan Tanszéke: a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium

Más diákcsoportjaink is jártak különböző programokon ezen a rendezvényen.

 

Osztálydekorációs verseny (Felelős: Palágyi Andrea)

Ebben a tanévben a kétfordulós versenyben a következő osztályok lettek helyezettek:

  1. 11.c
  2. 7.a
  3. 9.d

 

ÚJ! Elhelyeztünk a tanárok közös mappájában egy olyan PPT vetítést, aminek a címe: „Egy PET-palack útja a kukától az újjászületésig”. Cél, hogy a felügyeletek alatt lehessen az ökoiskola szemléletének megfelelő témáról beszélni a diákokkal. Az is cél, hogy javítsuk a szelektív gyűjtés hatékonyságát.

 

 

II. A biológia tagozatosok és az Ökoiskola

 

Terepgyakorlat (Felelősök: Kunné Szilágyi Andrea és Mezei Zoltán)

Ebben a tanévben a 9.c és 10.c osztály öt, egynapos kirándulás keretében vett részt terepgyakorlaton.

Részlet az egyik résztvevő diák cikkéből:

Hajnalban indultunk el az iskola elől a Rákosivipera-védelmi Központba. Először diavetítés keretein belül ismerhettük meg a nemzetközileg is elismert viperavédelmi program részleteit: hogy hogyan tartják a kígyókat, hogyan szaporodnak, milyen nehézségeket kell legyőzniük a védelemben tevékenykedő szakembereknek. Ezek után élőben ismerkedhettünk a viperákkal. Megtudtuk azt is, hogy olyan módon tartják őket ebben a központban, hogy kifejlett korukban visszaengedhetik őket a szabadba.

Ezt követően a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Rendek Tanyára mentünk, ahol kóstolót kaptunk helyi specialitásokból, például a mangalicakolbászból. . Ebben az ökogazdaságban semmiféle vegyszert nem használnak és mindent saját kézzel készítenek. Feladatlapok segítségével a hazafelé úton megnézhettük, hogy mennyit tanultunk a nap folyamán.

Másnap a Tisza-tavi Ökocentrumba mentünk, amely Poroszló településen található. 3D-s vetítésen vettünk részt, ahol a Tisza-tavi élővilágról tudhattunk meg többet. Megtekintettük a központban lévő kiállítást, többek között Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is. Majd hajókázáson vettünk részt. Láttuk a nádast, tündérrózsát, bakcsót, megismertük a sulyom nevű növényt és még sok érdekességet.”

 

A 9.c és 10.c biológia tagozatosai terepgyakorlat keretében szakvezetésen vettek részt a Sas-hegyi Természetvédelmi Területen.

 

Biológia verseny (Felelősök: a Természettudományi munkaközösség tagjai)

A XIII., III. és IV. kerületi általános iskolásoknak hirdetett biológia versenyt idén a Jane Goodall Intézettel kooperációban szerveztük. Téma: Az emberszabású majmok és Jane Goodall munkássága.

A 100-nál is több versenyzőből 33 főt hívtunk be a döntőre, amire 2017.12.14-én került sor. A díjakat átadta: Kunné Szilágyi Andrea munkaközösség-vezető és Kádár András, a Jane Goodall Intézet munkatársa.

A döntőben a 9.c biológia tagozatosai segítettek a feladatlapok kiosztásában és a pontozásban. A szünetben az Intézet önkétese bemutatta a céljaikat, működésüket és a Rügyek és Gyökerek mozgalom lényegét.

 

Body kiállítás megtekintése

A tavasz folyamán minden tagozatos csoportunkkal ellátogattunk (külön időpontokban) a hazánkba érkezett Body kiállításra. Szakvezetést kértünk, amit orvostanhallgatók tartottak. Sok érdekeset láttunk és hallottunk az emberi test felépítéséről, a betegségekről és a különféle elváltozásoktól. A látottak módot adtak a tanórákon tanultak átismétlésére és elmélyítésére.

Júniusban a 9.a osztály nézte meg a kiállítást.

 

III. Ökoiskolai szemlélet a tanórákba és a tehetséggondozásba építve, pályaorientáció

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum : Doktor Mentorprogram 2018. február-március

(Felelősök: Kiss Katalin és Kunné Szilágyi Andrea)

5 előadásból álló sorozat (orvosi hivatás bemutatása, egészséges életmódra nevelés,  pályaválasztás, interaktív foglakozások voltak, orvosi műszerek (pl.ultrahang, próbababa) kipróbálása, intubálás, újraélesztés, mentőhívás megtanulása, szülés folyamatának megismerése, nőgyógyászati problémák felismerése, kezelése, sebesülések, törések, sérülések esetén mi a teendő....)

Résztvevők: biológia fakultációsok (11.évfolyam)

Nagyon hasznos, érdekes program, a gyerekek is élvezik, szeretik.

 

Nyílt Nap: interaktív biológia-kémia foglalkozást tartottunk a biológia tagozat iránt érdeklődő, jövendő diákok számára. (Felelősök: a Természettudományi munkaközösség tagjai)

 

November 6-án egy érdeklődő csoport meglátogatta a Richter Gedeon Gyógyszergyárat, november 20-án pedig látogatást tettek a Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI). Felelős: Herczig Ferencné

2018 júniusában egy csoport látogatást tett a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Víznapon. (Felelős: Törökné Karakas Marianna) A diákok látványos kísérletekben vehettek részt és előadásokat hallgathattak meg. Részlet egy 9. évfolyamos diák beszámolójából: „Nekem az egész nagyon tetszett. A legjobban a mikroműanyagos előadás fogott meg, eddig nem tudtam erről a témáról semmit, jó volt tanulni az előadásból.”

 

Az iskolában, külsős előadók által tartott programok 1-1 osztály részvételével:

Vízválasztó című vitaszínházi előadáson volt a 10.c osztály 2017. május 16. (Felelős: Sallai Zoltán)

Környezetvédelmi témát dolgozott fel az előadás, interaktív módon, a víz megléte és hiánya kérdéskörhöz kapcsolódva, érintve a migráció kérdését is.

Nagyon érdekes volt, izgalmas felvetésekkel, kérdésekkel, elgondolkodtató helyzetekkel, történetekkel.

Nagyon tetszett az osztálynak, élvezték a programot, szívesen és bátran nyilvánították ki véleményüket és osztották meg gondolataikat.

 

IV. Egészségnevelés

 

Újraélesztési tanfolyam: a kétórás foglalkozásból egy óra elmélet, majd egy óra gyakorlat során sajátíthatták el a diákok az alapvető fogásokat. Egyszerre egy osztály vett részt a programon, amit orvostanhallgatók tartottak. Résztvevő osztályok: 11.a, 11.b, 11.c, 11.d

(Felelős: Kunné Szilágyi Andrea)

Tekintettel a program sikerére és az ügy fontosságára, az egész tantestület is részt vett az újraélesztési tanfolyamon 2018.02.07-én.

 

Vágtató Hippók túraszakkör (Felelős: Farkas Zoltán)

A túraszakkör idén is számos programot szervezett hazai és határon túli területek meglátogatására.

  • 2017.09.29 -10.01. Biciklitúra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban (12 fő)
  • 2018.02.16 -17 Kirándulás a Bakonyba (25 fő)
  • 2018.03.14 -18. Kirándulás Lengyelországba (55 fő)
  • 2018.04.05-09.: A Határtalanul program keretében megtekintették a parajdi sóbányát és az árcsói borvíz lelőhelyet. (30 fő)
  • 2018.04.27-05.01. A Határtalanul program keretében meglátogatták a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, szakvezetéssel a Tapolcai tavasbarlangot és a Tihanyi-félszigetet. A csapat megtisztította a tanösvényt a szeméttől. (30 fő)
  • 2018.06.02-03. Kirándulás Délvidékre (26 fő)

 

Sport csapatversenyeken elért eredményeink (Felelősök: a testnevelés szakos kollégák)

  • Diákolimpia középiskolás V.- VI. kcs-os leány kosárlabda budapesti négyes döntő: III. hely
  • Angyalföldi Sportfesztivál:
  • Komplex verseny III. hely
  • Kosárlabda csapatverseny I. hely
  • Kosárlabda büntetődobó verseny I. hely
    • A kerületi sakkversenyről mind a fiú, mind a lánycsapatunk továbbjutott a fővárosi fordulóba.
    • Ultimate frizbi sportágban az országos Diákolimpián

Iskolánk tanulói az V.-VI. korcsoportban versenyeztek a legjobb 16 között, az V. helyezéssel zártuk a tornát.

  • A Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen csapatunk III. helyezett lett.
  • Röplabda háromfordulós házibajnokság

I. 9.ny       II. 10.a          III. 9.d

 

V. Az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) és az öko szemlélet

Rendszeresen részt veszünk természetvédelmi és környezetvédelmi programokban.

  • A Madárbarát kertben az iskolai közösségi szolgálat keretében zajlott a madáretetés októbertől áprilisig. A 10.c osztály két tagja végezte a munkát.
  • A Fűszerkertben szintén az IKSZ keretében végezték a 11.c-s diákok az előkészítő és fenntartó munkákat.
  • Idén is részt vettünk a „TeSzedd!” akcióban

 

VI. Nemzetközi programok

 

Idén indult, két tanévet felölelő Erasmus+ projektünk „CliMates-together for the Better!” Partneriskolák: Németország, Észtország, Franciaország (Martinique), Spanyolország (Tenerife) iskolái.

A projekt egyik fő célja, hogy a résztvevők létrehozzanak a fenntarthatóságra és biodiverzitásra készülő applikációt - Sustain-App-ot.

 

VII. Pályázatok, versenyeredmények

 

Nyertünk a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázaton. Az oklevelet október 25-én Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adta át.

 

A XIII. Kerületi Környezetvédelmi Pályázat iskolák számára kiírt részére ismét pályázatot adtunk be. Projektünk címe: A biológiai sokféleség bemutatása egy XIII. kerületi iskola kertjében.

Nyertünk a pályázaton, ezért a pályázati pénzből tudtunk venni egy asztal-pad együttest a kertbe, valamint az Ady Endre Gimnáziumi Alapítvány vásárolt még egyet.

 

Jelentkeztünk és felvételt nyertünk az Iskolakert Hálózatba. A továbbiakban részesei lehetünk ennek a módszertani fórumnak, ahol értesülhetünk a jó gyakorlatokról és megoszthatjuk tapasztalatainkat a többi iskolával. Lehetőségünk lesz részt venni a pályázataikon is.

 

Dózsa Zoltán 12.b-s tanuló plakátjával indultunk az Iskolakert Hálózat plakátpályázatán. Nem értünk el helyezést.

 

Az FKF „A Hulladék-tengeren innen és túl” c. rajzpályázatán 38 rajzzal indultunk. 7 diákunk lett helyezett, akiknek a rajzai bekerültek az FKF kiadványába. A jutalmakat a Mikulásgyárban vehették át.

 

Iskolai fotópályázatot hirdettünk a következő kategóriákban: Természet a városban, Minivilág, Tájképek. Az eredményhirdetésre az Ady Napon került sor.

 

A XIII. Kerületi Környezetvédelmi Pályázat iskolák számára kiírt részére ismét pályázatot adtunk be.

Címe: A fenntarthatóságra nevelés a szelektív szemétgyűjtés hatékonyságának növelésével. Elbírálása 2018 nyarán várható. A pályázati pénzből palackpréseket szeretnénk venni.

Májusban beadtuk a 2. ökoiskola pályázatunkat.

Készítettünk egy pályázatot pedagógiai-szakmai fejlesztések témájában (címe: Környezeti nevelés iskolán belül és kívül az Ady Endre Gimnáziumban), melyet a Közép-Pesti Tankerület sajnos nem támogatott.

 

VIII. Továbbképzések, konferenciák

 

Frekot Erika részt vett és előadott az Oktatási Hivatal által szervezett Regionális Ökoiskola Konferencián 2018.04.20-án.

Egy fő részt vett az „Egész évben iskolakert!” konferencián 2018.06.13-án. A téma: az Iskolakertekért Alapítvány kiadványainak és vándorkiállításának bemutatója.

Varga Anna testnevelés szakos kolléga részt vett az „erdei gyalogos vándortábor vezető” 30 órás akkreditált képzésen és megszerezte a képesítést.

 

IX. Az iskola belső környezete és a kert

 

Az iskola belső terei (Felelős: Vavrek Attila kertész)

Továbbra is zöld növényekben gazdagok a belső terek. Az aula futónövényei immár tekintélyes hosszúságot értek el.

ÚJ! A biológia terem zöld sarkában terrárium kapott helyet, melyben egy achátcsigát gondoz a 11.c osztály.

ÚJ! Az aulában elhelyeztünk egy nagyméretű montázst az iskola kertjében készült fotókból.

 

Fűszerkert (Felelős: Kiss Katalin)

A 11.c tanulói gondozzák a fűszerkertet.

Idén újabb fűszernövényeket ültettek, főként évelőket.

ÚJ! Az ovisok hoztak ajándékba névtáblákat, amiket kihelyeztünk a fűszerkertbe.

 

Madárbarát iskola program

Az őszi szünettől a tavasziig folyamatosan zajlott a madáretetés. A munkát 10.c-s diákok végezték a közösségi szolgálat keretein belül. A madáreleséget a szülők küldték be.

Odútelepünk:

Az odúkat ősszel a 9.c tagjai kitisztították. (Felelős: Mezei Zoltán)

Tavasszal a biológia tagozatosok ellenőrizték őket, s ekkor mezei veréb költéseket találtak.

ÚJ! Madáritatót üzemeltetünk a kertben.

ÚJ! Fát ültettünk az Ady30 rendezvénysorozat keretében, egy őshonos házi berkenyét. Madarak és emberek is fogyaszthatják majd a termését. (Felelős: Diószegi Endre)

ÚJ! Kihelyeztünk (bemutatási céllal) egy denevérodút. Új, kisebb röpnyílású odúkkal bővítettük az odútelepet. (Felelős: Frekot Erika)

 

Rovarbarát kert (Felelős: Frekot Erika)

A Rovar Hotel újabb kifúrt farönkökkel bővült. Beüzemeltünk egy itatót is. A darázs garázsokba minden nádszálat be kellett ragasztani, hogy a szarkák ne dobálják szét őket.

ÚJ! A biofarakás egy teljes nyárfa szétvágott tönkjeivel bővült, amit a Mese Tagóvoda udvaráról kértünk el. Az átszállításban a XIII. kerületi kertészet segített.

 

Tanösvény a kertben (Felelős: a Természettudományi munkaközösség tagjai)

Az idei tanévben a kerület óvodás csoportjai közül fogadtunk néhányat, a számukra átalakított programmal a kertben.

2017.09.25. Csicsergő Tagóvoda   Programvezető: Frekot Erika

2018.05.17. Csicsergő Tagóvoda   Programvezető: Kiss Katalin

2018.05.24. Mese Tagóvoda          Programvezető: Frekot Erika

 

Biodiverzitás kertrészletek

Továbbra is fenntartjuk a fűnyírás alól mentesített területeket. A kerítések jól beváltak. A rovarlegelőként való hasznosítás is szemmel látható.

 

Denevérmentés

Januárban a szokatlanul enyhe idő felébresztette az iskola teteje alatt lakó denevérek egy részét. Egyiküket az épületből szedtük össze, majd elvittük az Állatkert állatmentő állomására. Sértetlen volt, minden bizonnyal megérte a tavaszt, amikor szabadon lehetett engedni.

 

X. Hagyományápolás, részvétel a helyi közösség programjaiban

 

A XIII. kerület fennállásának 80. évfordulója alkalmából került sor a „Neked! nap” rendezvényre, amit a Polgármester úr nyitott meg. Kinti programnak indult, de a zord időjárás miatt a József Attila Művelődési Ház adott otthont a versenynek. A 9.b osztály olyan jól szerepelt, hogy 2. helyezést ért el és 40000 Ft-ot nyert.

 

 

 

Az összefoglalót készítette: Frekot Erika

« Vissza