Jó hírek a Madárbarát kertből

 

2012. tavasz

 

Végre! A tavaly tavasszal kihelyezett madárodúink immár lakottak!

Már a télen használták a madarak éjszakai szállásként az odúkat, s most tavasszal megtörténtek az első fészkelések. Az egyik odúban az ellenőrzéskor egy kotló széncinkét találtunk. A bátor kis madár nem mozdult el a fészekről a tető kinyitása és a fényképezés ellenére sem. Bevetette minden tudását, hogy elűzzön engem: hangosan sziszegett, mint egy kígyó. Ha történetesen egy mókus vagy egy nyest akarná kifosztani a fészkét, ez a kígyóhang nyilván eltántorítja őket. Engem nem riasztott el, de nem is akartam felfalni senkit.

Egy másik odúban kész fészket találtunk, de a cinke éppen nem volt otthon. Reméljük, hogy itt is lesz kotlás. A harmadik odúból egy mezei veréb röppent ki, nem tetszett neki a zavarás. Belül egy rendetlen (igazi veréb) fészket találtunk, de tojásokat egyelőre nem. Most egy ideig nem zavarjuk a madarakat, hátha valóban sikeres lesz a költés.

A többi odú lakatlan volt, néhányban egy-két ágacska és fűszál mutatta a fészkelési kísérletet.

Egész télen etettük a madarakat, de tavasszal abbahagytuk az etetést, mert ekkor már egyedül kell ennivalót találniuk.

A kert egyébként most gyönyörű, minden virágzik és hajt. A tavaly Ady-napon ültetett fák és bokrok is mind életben vannak, most virágoznak vagy rügyeznek.

Sajnos a kerítésen kívül vandál kezek több fa kérgét lehántották, egyeseket ki is törtek. Az értelmetlen pusztítás igen fájó, hiszen igyekszünk a kerítésen kívül eső részeket is rendben tartani és fásítani.

 

Frek

Képgaléria

« Vissza