35 éves az Ady: Laczkó-Ghémes Zsófia portréja

Általános iskolás és gimnáziumi évei

 

Laczkó-Ghémes Zsófia a XIII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskolában kezdte meg a tanulmányait 1998-ban, ahonnan 2006-ban ballagott el. Az általános iskola után még nem az Ady Endre Gimnáziumban folytatta a tanulmányait, hanem a Batthyány Gimnáziumot választotta. Elmondása szerint szerette azt az iskolát, de csak egy tanévet töltött ott, mivel a következő tanévtől már bezárták a gimnáziumot. Az ottani diákokat át akarták helyezni egy VIII. kerületi középiskolába, de az általános iskolai franciatanára azt javasolta neki, hogy az Ady Endre Gimnáziumba menjen.

Zsófi megfogadta ezt a tanácsot, a következő tanévben már az Ady Endre Gimnázium diákja volt, ahol Proksza Ágnes osztályába járt. Az osztályba könnyen beilleszkedett, és véleménye szerint ez nagyban volt köszönhető az osztályfőnökének, aki összetartó osztályközösséget épített. Az Adyban kezdetben izgult amiatt, hogy túl nagy a lemaradása a diáktársaihoz képest, mivel elmondása szerint gyengébb iskolából jött. A későbbiekben viszont úgy érezte, hogy ez nem okozott problémát.                   

Adys osztálytársaival érettségi után nagyon gyakran találkoztak osztályközösség szinten, és bár az idő múlásával ezek az alkalmak ritkábbak lettek, mivel mindenki elkezdte a saját életét, de félévente még mindig összeülnek, és tartanak egy osztálytalálkozót. Vannak olyan osztálytársai is, akikkel napi/havi szinten tartja a kapcsolatot. Az osztálytalálkozókon kívül még 2-3 évig járt vissza gólyatáboroztatni az Adyba.

 

Főiskolás évei

 

A középiskola után pedagógus pályán képzelte el magát, mivel gyerekkora óta szeretett a gyerekekkel foglalkozni. Más területen nem is akart elhelyezkedni, mindennek ellenére akart találni magának valami alternatívát, hogy ne egy lábon álljon. Osztályfőnöke javaslatára elment egy továbbtanulási tanácsadóhoz, ahol azonban a tesztek csak azt erősítették meg, hogy a pedagógus pályát kellene választania. Érettségi után minden főiskolára sikerült bekerülnie, amiket megjelölt, így tehát további választás előtt állt. Végül a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola óvónői szakát választotta. Több oka volt annak, hogy erre az iskolára esett a választása. Egyrészt, mert szimpatikusak voltak neki az alkalmassági vizsgán, másrészt Proksza Ágnes, a gimnáziumi osztályfőnöke ezt a főiskolát javasolta a családiasabb hangulata miatt. 2013-ban fejezte be ott a tanulmányait. Nyelvvizsga hiányában azonban nem kaphatta meg diplomáját, ezért nem tudott azonnal az óvónői pályán kezdeni.

 

Főiskola utáni évei

 

A diploma hiánya miatt pedagógiai asszisztensként helyezkedett el a Gyöngyszem Tagóvodában. Elmondása szerint ez nagyban különbözött az óvónői pályától, mert olyan feladatokat kellett elvégezni, ami segítette az óvónők munkáját, mint például a mosogatás vagy az ágyazás. Két évig volt pedagógiai asszisztens.

Miután letette a francia nyelvvizsgát, már el tudott helyezkedni óvónőként, ugyanabban az óvodában, ahol eddig is dolgozott. Most a Hangya csoport óvónője. Kezdetben a vegyes csoport miatt voltak félelmei, hiszen 3 évestől 7 éves korig kell a gyerekekkel foglalkozni, de amennyire félt a feladattól, annyira megszerette ezt a helyzetet, és nagyon jó kapcsolatot ápol a csoportjával.  

Most szeptembertől megszakítja pályáját, mivel férjével – akivel lassan két éve házasok – gyereket várnak, így anyai örömök elé néz.

 

Készítette Szabó Kristóf és Jacola Patrik 12. b

2021. augusztus

 

Képgaléria