Zöld Ady: 2023 október-novemberi Ökoiskola hírek

Állatvédelmi Témahét

Idén először vettünk részt ezen az eseménysorozaton. A 10.c biológia tagozatosai kilátogattak az Erzsébet téri nyitórendezvényre, ahol sok kitelepült környezetvédő szervezettel ismerkedtek. A diákok sokféle feladatot megoldottak, rengeteg nyereményt szereztek ezen a napon.

Részt vettünk egy kihívásban is: diákokból sünit formáztunk az iskola aulájában.

A Természetismereti szakkör tagjai ellátogattak a Rex Állatotthonba.

„Kedvenceink” címen kiállítást készítettünk a diákok állatfotóiból, melyeken a saját hobbiállataikat mutatták be.

 

Biológia terepgyakorlat

A 9.c, 10.c biológia tagozatosai és a biológia fakultációsok októberben buszos kirándulást tettek Ipolytarnócra. Szakvezetéssel felkeresték a nemzetközi hírű ősmaradvány lelőhelyet. A Látogatóközpont minden szolgáltatását megtekintették, a 4D mozit éppúgy, mint a kiállítást és a miocén erdőt.

A 10.c következő terepgyakorlata novemberi végén a tatai Vadlúd Sokadalom megtekintése lesz.

 

Az idei ősz locsolás szempontjából megkönnyítette a munkánkat, mert sokat esett az eső. Más feladatok azonban bőven akadtak.

Madárbarát kert

A több mint egy évtizede működő odútelepünk odúit minden ősszel kitisztítjuk. Idén is az összes odúnkban költöttek mezei verebek és széncinkék. Az elhagyott fészkeket eltávolítottuk, hogy tiszta, parazitamentes odúkat használhassanak téli alvóhelyül a madarak (és tavasszal új fészkeket rakhassanak majd). A munkát a 10.c biológia tagozatos három diákja végezte IKSZ keretében.

Az őszi szünet után megkezdtük a madáretetést. A 9.ny két diákja hetente kétszer feltölti a nagy etetőt és az itatót. Várjuk a családok madáreleség adományait, az eddigi adományokat pedig köszönjük.

 

Tanösvény a kertben

Tanösvényünkön vendégül láttuk a Mese Tagóvoda három csoportját. A kicsik megismerkedtek a madárodúkkal, süntanyával, fűszerkerttel. Beszélgettünk a Rovar Hotel jelentőségéről. Játszottunk velük denevéres fogócskát.

 

Iskolakert

Pályázati pénzből kialakítottunk egy új, rovarbarát virágágyást. A pályázati beszámolót elkészítettük, beadtuk a támogató XIII. kerületi Önkormányzatnak. Segítségüket ezúton is köszönjük!

Ugyancsak köszönettel tartozunk a 9.b osztályból az egyik nagyon kedves szülőnek, aki tavaszi virágok hagymáit adományozta az iskolának. A gazdag adományból jutott az új virágágyásba és az iskolai előkertbe is többféle tulipán és díszhagyma.

Az iskola dolgozói zsákszámra gyűjtötték a sok hullott falevelet a kertben, hogy kertész nélkül is rendezett legyen a környezetünk.

A sok eső hatására tömegével bújtak elő a gyapjas tintagombák a bodzabokrunk körül, szép látványt nyújtva a kertbe látogatóknak.

 

Rovar Hotel

A szarkák által szétdobált bambuszokat ismét pótoltuk. A darázs garázsok nagy része lakott, a rovarbarát élőhely jól működik.

 

Zöld átrium

A 9.ny osztályból négy diák végzi szükség szerint a locsolást és a terület rendben tartását.

 

Könyvtári átrium

A 10.c osztályból két diák végzi szükség szerint a locsolást és a terület rendben tartását.

 

Előkert a bejáratnál

Az előkert szélén végigfutó virágtartóban ápoljuk, felújítjuk a növényeket, hogy minden évszakban kellemes látvány fogadja az iskolába lépőket.

 

Frekot Erika

ökoiskola koordinátor

Képgaléria