35 éves az Ady - Interjú egy volt Adyssal, Hutera Katalinnal

Interjúalanyom, Hutera Katalin, 25 éves pszichológia szakos hallgató az ELTÉ-n, aki ebben az évben fejezi be a pszichológia mesterképzést. Megkértem Katát, hogy meséljen kicsit az Adyban töltött éveiről és tapasztalatairól, az ott végzett tanulmányairól.

Kata elmondása alapján gimnáziumi évei nagyon meghatározóak voltak számára, osztályközösségét úgy jellemezte, hogy az első egy-két évben nagyon összetartó közeg volt, emellett rengeteg segítséget kapott tanáraitól is. A pszichológia csak a gimnázium végén kezdte el igazán érdekelni, egészen addig bizonytalan volt abban, hogy pontosan milyen irányba haladjon tovább. Az idegen nyelvek azonban már a gimnázium kezdete óta érdekelték, angolt és olaszt tanult, melyekből a későbbiekben több szinten szerzett nyelvvizsgát.

Gimnáziumi tanulmányait sikerrel zárta, már 10. évfolyam végén előrehozott angol érettségit tett középszinten, 11.-es éve végén etikából tett előrehozott érettségit, emellett angolból letette a C1-es nyelvvizsgát, 12.-ben pedig angol nyelvből emelt érettségit tett.

Saját döntése volt, hogy az érettségi után halasztott egy évet, hogy elmenjen dolgozni és további tapasztalatokat szerezhessen az egyetem előtt. Érettségi után egy évvel két szakra felvételizett, pszichológiára és politológiára, azonban pszichológiára nem vették föl első alkalommal. Következő évben magyarból és angolból újra érettségizett, hogy emelni tudjon pontjain, ami sikerült is neki, ám a bekerüléshez sajnos egy pont híján nem volt elegendő. Kata két évig még politológiát tanult, emellett felvett pár pszichológiával kapcsolatos órát is.  Ezalatt a két év alatt magán olasztanárhoz járt, hogy letehessen abból is egy középfokú nyelvvizsgát, ami segítene megemelni a pontszámát. Így sikerült bekerülnie az ELTE pszichológia szakára, három évvel az érettségi után.

Kata elmondta, hogy ő maga is járt kis ideig iskolapszichológushoz magánéleti problémákból adódóan, ahol már felmerült számára az a lehetőség, hogy a későbbiekben másokon szeretne segíteni valamilyen formában. Amikor a Müllerben dolgozott egy évig, munkatársait és a munkakörnyezetet megfigyelve rájött, hogy a munkatársak között nem mindenhol jó a csoportdinamika, sok ember boldogtalan a munkahelyén, és ő szeretne az ilyen vállalatoknak, cégeknek ezen a téren segíteni. Így kezdte el érdekelni őt a munkapszichológia.

Még az egyetem alatt Katának volt lehetősége az ELTE-n klinikai gyakorlatot is végeznie, aminek keretei között interjút készíthetett egy pácienssel. Egy borderline-személyiségzavaros pácienssel készített háromszor ötven perces interjút, aminek célja főként az volt, hogy jobban megismerje az adott kliens kórtörténetét. Emellett természetesen egy nagyon ideális helyzet volt arra, hogy a hallgatók kipróbálhassák magukat és teherbírásukat élesben.

Kata elmondása alapján különösebb nehézségei nem akadtak az egyetem alatt, az órák érdekelték, a vizsgákon általában különösebb gond nélkül átment, a vizsgákra való tanulásra sem kellett általánosságban egy hétnél többet szánnia. Mindennek az volt az oka, hogy megtalálta azt a tanulási módszert, amellyel hatékonyan meg tudta jegyezni a bonyolultabb anyagokat is. Mikor megkérdeztem, hogy mi volt ez a módszer, azt válaszolta, hogy gondolattérképek segítségével látta át rendszerszerűen az összefüggéseket a dolgok között, mivel a vizuális típusú emberek közé tartozik.

Egy nehézséget azonban mégis megemlített, méghozzá azt, hogy időnként nehéznek találta az iskola, a barátokkal való találkozás, a munka, és a párkapcsolat összeegyeztetését. Kata azonban úgy gondolja, hogy az egyetem utolsó évében sikerült megtalálnia az egyensúlyt ezek között a területek között, ez részben annak is volt köszönhető, hogy addigra már nem akart minden elvárásnak megfelelni, ami az egyetem első három éve alatt erőteljesen jelen volt az életében.

Tavaly sikeresen letette az angol C2-es nyelvvizsgát is.

Kata jelenleg Újpesten él párjával – aki nagy meglepetésemre szintén egy volt Adys diák –, és bár párja külföldön tanult, jelenleg Magyarországon terveznek maradni, itthon keresnek munkalehetőségeket. Jelenleg két ajánlatot is kapott munkák terén, elmondása alapján mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért ennek eldöntése egy hosszabb mérlegelést igényel. Ám független attól, hogy melyik munkát választja, én úgy gondolom, hogy mindenhol megállná a helyét. Egy roppant elhivatott és lelkes embert ismertem meg Kata személyében, aki előtt még rengeteg lehetőség áll.

 

Készítette Bellian Zsófi 12. b

 

Képgaléria