Kutatók Éjszakája 2012

Kutatók Éjszakája 2012

 

Feketéné Tóth Márta tanárnő úgy kezdte az egyik fizikaórát, hogy lenne egy lehetőség fizikakedvelők számára: a Kutatók Éjszakája. Lehetőségünk nyílna érdekes, bár még nem tanult, de ugyanakkor érthető kísérletek megtekintésére. Színes bemutatójával sikerült felkelteni az osztály nagy részének érdeklődését.

A program a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemen került megrendezésre, így kaptunk a tanárnőtől egy térképet, bejelölve rajta a programhelyszíneket és persze a programok listáját.

Az első program aktív zajcsökkentés volt. Szinte az összes programra, ezt is beleértve, kígyózó sorok álltak, de akinek volt türelme kivárni, az tényleg igazán érdekes kísérleteket tekinthetett meg. Természetesen leegyszerűsítve próbáltak minket bevezetni az aktív zajcsökkentés rejtelmeibe, de akit igazán érdekelt, annak részletekbe menően is szívesen válaszoltak. Az aktív zajcsökkentés lényege, hogy egy zaj hangfrekvenciáit, egy ugyanolyan hangfrekvenciájú „ellenzaj” létrehozásával ki lehet oltani. Nem is gondolnánk, hogy amikor a  szomszédban nyírják a füvet, és mi becsukjuk az ablakot, hogy elnyomjuk a zajt, ez már passzív zajcsökkentésnek számít.

A következő előadás Ma-satról szólt – az első magyar műholdról. Végigkísérhettük történetét a kezdetektől a fellövésen át a legfrissebb adatokig (ezt nem részletezem, mert erről egy másik diák írt beszámolót).

Részt vettünk egy színtévesztéses előadáson, ami meglepő dolgokat árult el a szemről, és a színtévesztés okairól.

A „Semmi varázslat, csak fizika” című előadás volt a legizgalmasabb, leglátványosabb, tele érdekesebbnél érdekesebb kísérletekkel. Az előadás alatt például jéghideg nitrogénnel és szupravezetővel mágnest lebegtettünk, sőt folyékony oxigént mágneseztük. A vége volt szó szerint a legnagyobb durranás, ugyanis víz és folyékony nitrogén segítségével felrobbantottunk egy acélgömböt, mindössze azzal, hogy a gömbbe beletöltöttük a vizet, ami a hideg nitrogén hatására annyira lehűlt, hogy megfagyott, a fagyás következtében annyit nőtt a térfogata, hogy kettéhasította az acélgömböt.

Végezetül lehetőségünk nyílt egy szélcsatornát kipróbálni. Meglehetősen érdekes érzés, a kb. 70 km/h-s szélcsatornán keresztülmenni, amely képes kibillenteni az embert az egyensúlyából. További széllel kapcsolatos interaktív játékokat és bemutatókat tekinthetünk meg a szélcsatornán kívül.

Nagyon sok élménnyel és tudással gazdagodtunk ezen az éjszakán, reméljük még sok hasonló eseményen vehetünk részt, és minden köszönünk a tanárnőnek, és persze a mi kitartó lelkesedésünknek.

 

                                                                                              Fidel Nikolett 10.a 

Képgaléria

« Vissza