Látogatás a Paksi Atomerőműben

2023 03. 21-én iskolánkkal a Paksi Atomerőművet és az Atomenergetikai Múzeumot látogattuk meg. Hosszas utazás után az erőműhöz érkeztünk, ahol legelőször a látogatóközpontba tekintettünk be. Ott elmagyarázták az erőművek működését, és sok érdekes adatot megtudtunk a Paksi Atomerőműről, mint például, hogy mennyivel környezetbarátabb a többi erőműhöz képest. Azon felül meséltek nekünk a radioaktivitásról is és annak élettani hatásairól.

Miután átvettünk egy sisakot és egy bilétát, belátogattunk az erőmű területére. Sok gyerek szemében ez ígérkezett a túra legizgalmasabb pontjának.

Az első programpont az erőmű épületében a vezérlőszoba megtekintése volt egy plexifalon keresztül. Kis zsúfolódás után mindannyiunknak sikerült bepillantania. Következő állomás a turbinacsarnok volt. Füldugó bedugása után, testközelből megcsodálhattuk a turbina működését. Legvégül egy megfigyelőszobából megnéztük a reaktorcsarnokot. Sajnos nem mehettünk be a csarnokba, mivel az a magasabb sugárzás miatt veszélyt jelentene az egészségünkre.

Kifele leadtuk a sisakokat és bilétákat, majd átmentünk a közeli Atomenergetikai Múzeumba. Bár fáradtak voltunk, de kitartóan végighallgattuk az előadást. Utána a kiállított eszközök közül némelyiket ki lehetett próbálni, mint például a sugármérő kaput.

Véleményünk szerint a turbinacsarnok volt a legérdekesebb, mivel kartávolságra láthattuk az erőmű működését.

Bialas Dániel, Béres Zoltán

Képgaléria