“Gördülő Energia” program: “Fizika-show” előadása

Október 20-án iskolánk 4 osztálya rendhagyó fizika előadáson vehetett részt. 

Tóth Pál, fizika és matematika szakos vendégelőadó több érdekes kísérletet mutatott meg nekünk. A bemutató interaktív volt, egy részében önkéntesek segítettek. A kísérletek látványosak voltak, egyesek számára még “ijesztőek” is (váratlan hanghatások).

Az előadásban nagyon tetszett, hogy a megértése nem követelt mélyebb fizikai ismereteket, minden korosztály számára érdekes volt. Mivel teljesen megragadta a figyelmünket, észre sem vettük, hogy milyen hamar eltelt a két óra. Olyan érzés volt, mintha csak pár perce kezdődött volna, és már vége is lett.

A kísérletek során azt is megtudtuk, hogy a fizika nemcsak a mindennapjainkat járja át, hanem szoros összefüggésben van még a zenével és a matematikával is. Ehhez kapcsolódóan azt is ismertette velünk az előadó, hogy az első fizikai törvényszerűséget Pitagorasz a zene segítségével ismerte fel. Mesélt az áramról, az áram különböző fajtáiról, több tudósról (például Tesla és Edison versengéséről), valamint az energiaátalakulásokról.

A bemutatóhoz tartoztak olyan kísérletek, mint a Tesla féle átalakító segítségével egy magyar népdal eljátszása AC/DC stílusban, társaink hangjának megváltoztatása, nitrogén öntése önkéntesekre, vagy virágpor meggyújtása. Vendégünk ezekkel is azt bizonyította be, hogy a fizika tényleg mindenhol jelen van.

Nagyon örülök, hogy az osztállyal részt vehettünk ezen a lenyűgöző, interaktív programon.

Köszönjük előadónk kísérleteit és Feketéné Tóth Márta Tanárnő szervező munkáját.

 

 

Abajkovics Dóra

11. A osztályos tanuló

 

 

 

 

Képgaléria

« Vissza