A Tiszta sváb c. dokumentumfilm vetítésén jártunk

Az országosan meghirdetett Wunderbar Fesztivál keretében, az iskola alapítványa és a Budapest XIII. Kerületi Német Önkormányzat szervezésében filmbemutatóra került sor.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ nagyterme megtelt fiatalokkal - és kevésbé fiatalokkal - április 19-én délután. A megjelent közel kétszáz néző nagy része Adys diák volt, de eljöttek az Alternatív Közgazdasági Gimnázium történelem fakultációsai és a Pannónia Általános Iskola német nemzetiségi tagozatának hetedikes és nyolcadikos tanulói, valamint az Angyalföldért Egyesület nyugdíjasai is.

Megtisztelte jelenlétével az eseményt kerületünk alpolgármestere, Csiga Gergely is.

 

A rendezőnő, Sós Ágnes és egykori szereplők társaságában nézhettük meg a magyarországi német fiatalok identitáskeresésével és a nemzetiségük felvállalásával foglalkozó Tiszta sváb című dokumentumfilmet.

 

“Feltáratlan titkok, sérelmek, félelmek. A történelemnek része vagy, mégis, a tankönyvekből és a „fejekből” hiányzik a sorsod. Ugyan miért? – a kérdés arra indított néhány huszonéves fiatalt, hogy nagyszüleik – dédszüleik múltja után kutakodni kezdjenek.

Ahogyan tér- és időutazásuk során az unokák felderítik a történelem számukra eddig ismeretlen tényeit, egészen pontosan a magyarországi németség történetét, egyre nyilvánvalóbbá válik számukra az elhallgatás veszélye: az, hogy a félelem félelmet, a gyűlölet gyűlöletet táplál. A fiatalok személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló, majd a „részükké váló” múlt.” (https://bidf.hu/news/tiszta-svab-vetites/62)

 

Köszönettel tartozunk a kerületi Közszolgáltató Zrt. Skult13 diviziója szervezőinek és munkatársainak, akik lehetővé tették a film bemutatását.

Képgaléria