XIII. kerületi Hírnök 2012. március 1.

Negyedszázados az Ady Endre Gimnázium - Számos növendék országos hírnévre tett szert

 

Az idei évben ünnepli megalapításának 25. évfordulóját az Ady Endre Gimnázium. Az iskola erőssége a nyelvi képzés, ugyanis a 2004-ben létrehozott nyelvi előkészítő osztályok diákjainak zöme vagy az emelt szintű érettségit teljesíti sikeresen vagy a nyelvvizsgákon ér el szép eredményeket. A jubileum alkalmából Herczig Ferencné igazgatót kérdeztük az iskola múltjáról és jelenéről.

- Az idén végző nyelvi osztály mind a harmincegy diákja megszerezte az emelt szintű érettségit angolból, tizenheten felsőfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, néhányuk pedig a nemzetközi felsőfokú nyelvvizsga követelményeit is teljesítette. A fiatalok az angol mellett második nyelvként tanulhatnak németül, franciául, olaszul és oroszul. A nyelvi előkészítő osztályok indításával párhuzamosan 2004-től ECDL-vizsgaközpont lett a gimnázium - tájékoztatott az igazgatónő.

Az iskolát 1987-ben alapították, megnyitásakor négyosztályos gimnáziumként kezdte meg működését. A megalapítását követően kilenc évvel, 1996-ban indították az első hat évfolyamos osztályt, majd 1997-ben kezdték el az emelt óraszámú speciális biológiaképzést. A biológia szakos diákok egyhetes terepgyakorlatokon vesznek részt szaktanári vezetéssel, amelynek során megismerkednek többek között a hazai nemzeti parkok, a főváros agglomerációjának természeti kincseivel. Az iskola a speciális biológia tagozatos diákok munkájának köszönhetően elnyerte a Madárbarát iskola címet is. Az idegen nyelvek, az informatika és a biológia mellett fontosnak érezték a humán műveltségterületek erősítését is, ezért 2001-ben humán osztályokat indítottak, ahonnan jogászok, színészek, médiában dolgozó szakemberek kerültek ki.

A ma 19 osztállyal és ötszázötvenhat tanulóval büszkélkedő gimnázium tanulói közül nem egy országos hírnévre tett szert. Az Ady-gimnáziumba járt például Tunyogi Bernadett musical színésznő, Járai Máté színész, Vasvári Péter iparművész, dr. Marosán Miklós egyetemi docens, Kapros Anikó teniszező, Vaskó Tamás, Vanczák Vilmos, Sáfár Szabolcs válogatott labdarúgók és nagyon sok elégedett, kiegyensúlyozott családanya és családapa.

A tanulók körülbelül 40 százalékát a kerületben lakó gyerekek teszik ki, a többi fiatal az agglomerációból vagy a budai és az észak-pesti kerületekből jön tanulni a gimnáziumba. Ők mindannyian büszkén vállalják az iskola hagyományait, részt vesznek az éjszakai Denevér-derbin, a drámaszakkör előadásain, fotó és rajzkiállításokon, a képzőművészeti és természetjáró szak- körön. Az iskola számos uniós pályázatba is bekapcsolódott, többek között a Világsuli, az ACES (Academy of Central European Schools), a Comenius és a Fiatalok Lendületben programokba, amelyekkel a diákok tanulmányait próbálják segíteni.

Metz

Képgaléria

« Vissza