Határtalanul program 2021/2022-es tanév

Megvalósult Magyarország kormánya támogatásával

 

 

Határtalanul program

2021/2022-es tanév

2022. június 9-12.

 

            2021/2022-es tanévben a pályázat kedvezményezettje a 9.D osztály volt, kiegészülve néhány más osztályba járó diákkal is. A programban összesen 39 diák és 3 adys tanár vett részt, az elnyert támogatás összege 2.606.925.-Ft volt.

A pályázat eredetileg a rozsnyói P. J. Safarik Gimnázium diákjaival közösen valósult volna meg, a pályázati kiírás azonban nem tette lehetővé partneriskolánk diákjainak részvételét.

 

            Június 9-én kora reggel indultunk jó kedvvel az Ady elől. Bár az időjárás nem fogadott minket kegyeibe, mégis vidáman haladtunk első úticélunk, az alsósztregovai Madách-kastély felé. Kétórás program keretében néztük meg a kiállítást, vezetéssel. A kiállítás része az Ember tragédiájának megismertetése is a látogatókkal, csapatunk több tagja beöltözött a mű szereplőinek jelmezeibe, részleteket felolvasva a műből. A kiállítás megtekintése után elsétáltunk Madách Imre sírjához, ahol koszorúztunk és elénekeltük a Himnuszt.

Az ömlő eső megakadályozta a rimaszombati városnézést, helyette termálfürdőbe mentünk, ami jó döntésnek bizonyult: mire kijöttünk, az időjárás is megjavult.

Délután volt, mikor Rozsnyóra érkeztünk, ahol már vártak ránk a Safarik Gimnázium tanárai, akik a következő napokban mindenben segítségünkre voltak.

Az este vacsorával, a szállás elfoglalásával, kötetlen beszélgetéssel, játékkal telt el.

            A következő nap Rozsnyó környékének bemutatását tűzte ki célul. Először a betléri kastélyt kerestük fel, melyet egy nagyon színvonalas idegenvezetés keretében ismertük meg. A látogatást jól egészítette ki az Andrássy mauzóleum felkeresése is. A gömöri „Taj Mahal” igazi élmény volt, köszönhetően a szintén nagyon színvonalas vezetésnek. Itt nyílt alkalom arra is, hogy az Andrássy család jelentősebb alakjairól beszéljünk, külön kiemelve a miniszterelnök Andrássy Gyulát és Rozsnyó város nagy jótevőjét, Andrássy Franciska grófnőt.

A mauzóleum után utunk Gombaszögre vezetett, bejártuk a cseppkőbarlangot, megcsodáltuk a karsztjelenségeket. Gombaszög nyári ifjúsági táboráról is híres, a programok egyik szervezője volt segítségünkre a terület megismerésében és ő mutatta meg annak az Árpád-kori kolostornak is a maradványait, melyet épp mostanában igyekeznek feltárni nagy részben helyi önerő segítségével.

Ezt követően visszaindultunk Várhosszúrétre, útközben egy pillantást vetve a szörnyű környezetszennyezés áldozatává vált Sajó folyóra.

A Gömöri Kézműves Tábor vendégeiként közös kézműveskedésre került sor, az elkészült „mesterműveket” az alkotók haza is vihették. Az a néhány résztvevő, aki nem akart kézműveskedni, barlangtúrán vehetett (volna) részt, ehelyett azonban gazdagabbak lettek egy eltévedéssel és egy ebből következő kiadós hegyi túrával.

Az est ismét jól sikerült, vetélkedő, közös programok zárták a napot.

            Június 11-én, szombaton a Szepesség felfedezésére indultunk buszunkkal. Első megállónk a Dobsina volt, a hegyi út szerpentinjéről gyönyörködtünk az elénk táruló csodálatos panorámában, majd leereszkedtünk Késmárk városába. Itt megnéztük a több száz éves evangélikus fatemplomot, amely az UNESCO Világörökség része és úgy épült, hogy egyetlen vas szöget sem használtak fel elkészítésekor.

Az új evangélikus templomban megemlékeztünk Thököly Imre kuruc mozgalmáról és természetesen koszorúztunk és Himnuszt is énekeltünk.

Szepesgörgő lett volna a következő úticélunk, de elszaladt az idő, ezért egyenest Lőcsére folytattuk utunkat. Itt egy fantasztikus idős néni várt ránk, aki lengyel származása ellenére kiválóan beszélt magyarul, az ő segítségével ismertük meg az UNESCO Világörökség részét képező belváros látnivalóit. A legnagyobb élmény talán a Szt. Jakab székesegyház volt, csodálatos gótikus szárnyasoltáraival.

A délutáni napfényben érkeztünk Szepesvárhoz. A vár belső részeit éppen felújítják, így csak a külső várfalakat tudtuk bejárni, de az innen elénk táruló panoráma sok mindenért kárpótolt. A részleges megtekintés nem akadályozta meg, hogy a vár történetét, a magyar történelemben játszott szerepét megismerhessük.

Ismét átkeltünk a Gömör-Szepesi Érchegységen, megvacsoráztunk és következett a búcsúest.

            Utolsó napunk is tartogatott látnivalókat. Reggeli után Rozsnyó nevezetességeit ismertük meg Laco tanár úr segítségével, majd a Safarik Gimnáziumba mentünk, ahol, ha rövid időre is, de találkozhattunk testvériskolánk diákjaival. A tőlük való elköszönés után a Szádelői-szorosban folytatódott a program, egy 4 órás túra keretében jártuk be a szoros látnivalóit, ismertük meg a karsztos felszín jellegzetességeit, gyönyörködtünk az elénk táruló panorámában.

Utolsó megállónk pedig Kassa volt. Sajnos a Rodostó-házba már nem jutottunk be (zárva volt), a székesegyházat azonban megnéztük, lementünk a kriptába és a tiltó tábla ellenére elénekeltük a Himnuszt, megkoszorúztuk a fejedelem sírját.

A késő esti órákban érkeztünk vissza Budapestre, élményekben gazdagon.

 

(Utazásunkat kiegészítették még a Határtalanul előkészítő és értékelő órák, látogatás a Magyarság Háza rendezvényén, tematikus témanap az Ady Gimnáziumban, benne történelmi teaházzal).

Fájlok

2019_2020 logó honlapra.pdf (2117 KB)
LetöltésMegnyitás

 

Képgaléria