Pályaorientációs előadás a Budapesti Gazdasági Egyetemről

2023.02.03-án a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója és két jelenlegi hallgatója tartott iskolánk négy 11-es osztályában tájékoztatót. A program célja a diákok pályaválasztásának segítése, továbbtanulással kapcsolatos információk átadása.

 

Következzen néhány beszámoló:

 

A BGE gazdaságtudományok egyik oktatója és két hallgató az egyetemről előadást tartott nekünk 2023. február 03-án. Részletes információkat kaphattunk az egyetemi szakokról, lehetőségekről, illetve az új rendszer szerinti felvételi követelményeiről, amik a jelentkezőknek igazán fontosak.

Az előadás nagy segítséget nyújtott a pályaválasztásban, hiszen részletezték nekünk az egyes szakokon tanulható tárgyakat, ami a jelentkezés előtt álló diákoknak irányt mutat a tájékozódásban. Szintén hasznos volt azokról a dolgokról hallani, amik az oda bejutást érintették. Mivel egyre nagyobb szerepet játszik életünkben az oktatás, a jelentkezők száma általában sokszorosa az oda felvehetőknek, így a ponthatárral és a pontszámítással kapcsolatos információk ismerete alapvető a továbbtanulásunkhoz.

Összességében az előadás a felsőoktatás aktuális kérdéseibe adott betekintést, illetve mindenképpen megemlítendő, hogy a két hallgató szemszögéből is képet kaphattunk a diákélet működéséről. Tőlük megtudhattuk, hogy ők hogyan érzik magukat az egyetemen.

 

Köszönjük ezt a lehetőséget és a rengeteg információt!

Rácz Boglár, 11. B

 

Az elmúlt héten én és az osztályom részt vehettünk a Budapesti Gazdasági Egyetem egy tanára és két hallgatója által tartott tájékoztatón az iskola falai közt. Tanítási időben történt a foglalkozás, így mindenki végig tudta hallgatni azt.

Diavetítés és kisebb videók segítségével mutatták be az egyetemen tanulható szakokat. Információkat kaptunk arról, hogy a diploma elvégzése után milyen lehetőségeink vannak a kapott tudással. Tájékoztatást kaptunk a 2024. évi felvételi rendszerről, amely annyira új és bonyolult, hogy többszöri szemléltetés után is felvet kérdéseket bennünk. Az óra végén Kahoottal tesztelhettük, hogy mennyire figyeltünk oda az előadás alatt.

Az előadás mindenki számára hasznos lehetett, még azoknak is, akik nem ide szeretnének jelentkezni, hiszen a felvételi követelményei a felsőoktatásban hasonlóak.

Puskás Sára, 11. B

 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatója és egy tanárra tartott nekünk előadást 2023. február 3-án, mely által többet megtudtunk az egyetemi szakokról, a felvételi rendszeréről és az egyetemi életről.

Az egyetemen 11 féle alapszak van, ezek mind nagyon érdekesek, jobban megismertük a szakok jelentését, és hogy mit is tanulhatunk ott. Szerintem ez volt a leghasznosabb, hiszen még nem sokan tudjuk ebben a korban, hogy mit is szeretnénk tanulni, mik is szeretnénk lenni a jövőben, de most nagyobb betekintést kaptunk, új szempontokat, információkat, amik segítenek majd a döntés meghozatalában. Három szakról rövid videót is láttunk, amikben egyetemi hallgatók meséltek az egyetemről és a szakról, ahol tanulnak.

Megismertük az egyetem által meghatározott felvételi rendszert. Elmondták nekünk, hogy legalább egy emelt szintű érettségit kérnek, illetve hogy mire adnak többletpontokat. Az intézményi pontrendszerről is szó esett. Ezek azért is voltak fontosak, hogy számunkra is jobban tisztázódjon az új felvételi rendszer, ami majd ránk vár jövőre.

Az előadás végén mi is tettünk fel kérdéseket, ezekre mind kaptunk választ. Még egy Kahootra is volt idő, ami tesztelte, mennyit is jegyeztünk meg az előadásból. Elmondhatom, hogy szerintem mindent.

Összességében szerintem nagyon hasznos volt ez a lehetőség, sokat segített rendszerezni az információkat, és átlátni, hogyan is működik az egyetemi lét.

Tóth Kiara 11. B

 

 

Ebben a hónapban nemcsak külsős programként, hanem az iskolai kereteken belül is lehetőségünk volt egy budapesti egyetem, a BGE részletes bemutatását hallgatók és tanárok által meghallgatni. Kezdetben az intézmény saját hallgatóitól kaphattunk hasznos információkat az adott szakokról, hogy mit is jelentenek pontosan, illetve a közösségi életről is. Hallhattunk véleményeket az iskoláról, ami rendkívül érdekes és biztató volt a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Alternatívákat mutattak be a középiskola után, ami segített, hogy láthassuk, milyen lehetőségeink lehetnek. Nagyon interaktív volt az előadás és az előadók segítőkészek is voltak a kérdésekkel kapcsolatban. Az előadás második felében már egy BGE-s tanártól hallhattuk az érettségi pontszámítás alapjait és hogy mit érdemes figyelembe venni egy egyetem választásakor. Az előadás egy játékkal végződött, melyben az elhangzottakról kérdeztek.

Fiziker Zsófia 12.D

 

Biztosak vagyunk abban, hogy ezzel az iskolai programmal is hozzájárulhatunk diákjaink továbbtanulással és pályaválasztással kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez.

 

Feketéné Tóth Márta

a program szervezője

Képgaléria