Látogatás a Szépművészeti Múzeumban

A 10.a osztállyal 2024. május 15-én a Gránit Bank támogatásával ellátogattunk a Hősök terén található Szépművészeti Múzeumba, ahol ingyenes tárlatvezetésen vettünk részt. A látogatás olyan alkotások megtekintésére irányult, amelyek a pénzzel kapcsolatosak.

          A tárlatvezetést - amelyhez fejhallgatókat is kaptunk – egy kedves hölgy tartotta.

Először a múzeum első termében lévő hat darab firenzei kutat nézhettünk meg, amiből eredetileg tizenegy darab volt, de ötről kiderült, hogy hamisítvány.
 Ezt követően ugyancsak firenzei aranyforintokat tekinthettünk meg, amelyek először 1252-ben jelentek meg az észak-itáliai városállamban.
 Majd a tárlatvezetés fő alkotásai, az oltárok következtek. Ezek sok képből álló, drága vallási festmények, melyek értékét az adta, hogy igazi arannyal fedték be őket. Az oltárok a pestis idején kezdtek igazán elterjedni, amikor is az emberek szerették volna, hogy a szentélyeikre és sírköveikre is freskók kerüljenek. Később a képeket szétválasztva próbálták eladni őket, mivel így több pénzt kaphattak értük. Ennek következtében sok alkotás helyéről a mai napig sem lehet tudni.
 A tárlatvezető hölgy beszélt arról a tévhitről is, miszerint sok művész csak a saját kedvére alkotott. Az igazság azonban az, hogy a festők általában megrendelésekre festettek.

 A látogatás vége felé láthattuk az egyetlen képet, ami egy pénzváltóról készült, bár pontosan nem lehet tudni, kit ábrázol. Ez az alkotás különbözik a kor többi festményétől, mivel a színei sötétek, a vonalai pedig erősek, így összeségében rejtélyes hatást vált ki.

A múzeumban töltött idő alatt sok szép alkotást láthattunk és rengeteg érdekes információval lettünk gazdagabbak.

                                                                                                                                                                 Gál Hanga 10.a

 

Képgaléria