Közösségi szolgálat a Homoktövis Természetvédelmi Területen (2023.03.04.)

Szombaton 18 diákkal dolgoztunk a Homoktövis védett területen, Újpesten. A terület fő értéke, hogy a Duna homokján egyedül itt él hazánkban vadon a homoktövis nevű cserje, melyet magas C-vitamin tartalma miatt sokfelé termesztenek.

Az MME által szervezett program kezdetén megismerkedtünk a területtel, ahol a nyílt és zárt homoki gyepek védelme, területük megszabadítása a nem kívánatos cserjéktől és fafajoktól a fő feladat. Az élőhelykezelés már 13 éve zajlik, látványos eredményekkel. Kis csapatunkon kívül még számos felnőtt és gyermek önkéntes vállalta a munkát ezen a napsütéses szombaton.

Amint a képeken is látszik, a kivágott akácok eltávolítása volt a fő tennivaló. Nem lehet helyben hagyni elkorhadni őket, mert a homoki gyepek növényei nem szeretik a tápanyagban gazdag, humuszos talajt. A rönköket kézben vagy talicskában vittük a terület szélére, az ágakat pedig ponyvákon.

Az ebédszünetben finom szendvicseket választhattunk a „hadtápból”. Az ajándék a madárgyűrűzési bemutató volt. Láttunk gyűrűzni széncinkéket és erdei pintyet is.

Csapatunk legtöbb tagja 5 órát dolgozott, ami igen dicséretes kitartás, hiszen sokat kellett cipekedni. De mindenki biztos lehetett abban, hogy értelmes, hasznos természetvédelmi munkát végzett ezen a szép napon.

Frekot Erika ökoiskola koordinátor

Képgaléria