Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) a kertben és a Zöld Átriumban 2023 tavaszán

Szerencsések vagyunk, hogy iskolánk nagy kertje és két átriuma lehetőséget teremt a zöldítésre. A zöldfelületeket azonban gondozni is kell. Ebbe a munkába a diákok is aktívan bekapcsolódnak.

Tél vége felé besegítettek a kertben a falevelek összegyűjtésébe. A mindenfelé előbukkanó, nem kívánatos sarjak gyérítése is adott feladatot, hiszen a csörgőfa és a mahónia (ami még szúrós is) igen életrevaló növény, gyökérsarjról terjedve benőné az egész kertet, ha hagynánk.

Az átrium összesöprése is gyakori feladat, mert a szél az épület körüli fákról is besodorja a leveleket, száraz terméseket.

A Zöld Átrium locsolása március közepéig kannákkal történt, mert a fagyveszély miatt nem tettük még vissza a locsolócsövet.

Találtunk több diót is a magaságyások rendezése során, ami csakis a varjak és szarkák dugi raktára lehet, hiszen sehol sincs diófánk. Az átriumot ők is felfedezték maguknak.

Megmetszettünk néhány bokrot, átültettünk néhány növényt a magaságyásokban.

Az alacsonyágyás több okból rendezésre szorult. Részint a gyógynövényként meghagyott csalán érezte úgy, hogy ő itt a császár, és észrevétlen rohammal elfoglalta az ágyás teljes területét. Ellene drasztikusan kellett fellépnünk, mert másoknak is kell az élettér. Egy kakukkfű elszáradt és a díszfüvek sajnos nem díszítettek, ezért nekik is menni kellett. A felszabaduló területet igyekszünk úgy beültetni, hogy rendezettebb képet mutasson az ágyás, mint eddig. Hátulra került a korábban megmentett, most már szépen hajtó babérbokor. Ez a rész az átrium legnaposabb területe, ami kedvez a mediterrán növény fejlődésének. A közelébe ültettük a szintén mentett hóbogyót, hátha ez a kis bokor is meghálálja, hogy sokkal nagyobb földterületet kap.

Az alacsonyágyás jelenleg már gazdag koratavaszi virágokban: hóvirág, kökörcsin, fürtös gyöngyike, nárcisz, kankalin díszlik benne, előbukkantak a tulipánok is. A később nyíló virágokban van még hiány, egyelőre egy mezei zsályát ültettünk el és már hajt a törökszegfű.

A Madárbarát kertben az egész téli idényben folyt az etetés és itatás, szintén IKSZ keretében. Köszönjük a sok madáreleség-adományt a szülőknek, családoknak!

Az ősszel kitisztított madárodúk várják az újabb költési idényt.

 

További terveink:

  • a fűszerkert továbbfejlesztése
  • új, szakszerűen kialakított rovarbarát ágyás a kertben (melynek megvalósítására pályázatot adtunk be, aminek eredményéről később beszámolunk)

Frekot Erika

ökoiskola koordinátor

Képgaléria