Cserediák program 2023. március

Ady Endre Gimnázium – Kölcsey Ferenc Főgimnázium

2023. március

 

            Iskolánknak több mint egy évtizedes kapcsolata van a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal. A kapcsolat állandó, rendszeresen érkeznek hozzánk barátaink és mi is megyünk osztályainkkal (lásd Határtalanul programok).

2019-ben fontos mérföldkőhöz érkeztünk: testvériskolai kapcsolat jött létre a két iskola között. Az akkor megfogalmazott szándékok szerint még tovább mélyült volna a kapcsolat, sajnos közbejött a covid járvány.

Amit akkor nem sikerült megvalósítani, annak most jött el az ideje: a két iskola kapcsolatában új elemként jelent meg a cserediákok kölcsönös fogadása.

            Ebben a tanévben 4-4 diák számára nyílt meg a lehetőség arra, hogy egy hetet eltölthessenek a testvériskolában.

Először a szatmári diákok érkeztek hozzánk március elején.

A cserediákság nemcsak az órákon való részvételt jelentette, mindkét iskola igyekezett változatos programokat szervezni a vendég diákoknak.  Ennek megfelelően a szatmári diákok színházi előadáson (Mirad, a boszniai fiú) vehettek részt, felkeresték a budai Várban az újonnan megnyílt Szent István termet, barlangtúrán vettek részt a Szemlő-hegyi barlangban, kirándultak a Börzsöny hegységben.

            Március közepén az adys diákok utaztak Szatmárnémetibe, ahol a Kölcsey Főgimnázium szintén érdekes, változatos programokkal készült. Diákjaink megtekinthették többek között a nagykárolyi kastélyt, jártak Sződemeteren, Kölcsey szülőházánál, színházi előadáson vettek részt, bekapcsolódhattak a helyi diákság „összerázó táborának” munkájába, az iskolában pedig műhelymunkákban is részt vettek.

Természetesen mind a 8 diák beült órákra is, így tapasztalatokat szerezhettek a két iskolarendszer különbségeiről, hasonlóságairól.

 

           

Azt, hogy az adys diákok hogyan látták mindezt, az alábbiakban lehet olvasni:

 

„2023.03.06-18. között cserediákprogramon vettünk részt az szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium négy diákjával együtt.

 Rengeteg izgalmas programot csináltunk a két hét alatt, a cserediákjainkon kívül sok új ismerőst szereztünk. Az első héten ők jöttek hozzánk, bemutattuk nekik az iskolánkat, iskolánk tanárait és a barátainkat. Részt vettek velünk az órákon, délután pedig vagy az iskola által szervezett programon vagy szabadprogramon vettünk részt. Már itt kezdett kirajzolódni a két oktatási rendszer közötti különbség, bár mi ezt igazán akkor tapasztaltuk meg, amikor mi ülhettünk be az óráikra. Különböző osztályokba jártunk, és ezáltal rájöttünk, hogy ott már hamarabb el kell dönteni, hogy milyen irányban szeretnénk elmélyíteni a tudásunkat. Budapestiként a kisvárosi élet is szokatlan volt, bár talán számunkra a legnagyobb nehézség a román nyelv volt - mind a tanóra, mind a mindennapi élet szintjén. Szerencsére Szatmárnémetiben van magyar színház, ahol többek között volt szerencsénk megnézni a Csongor és Tündét, ami szerintünk a két hét egyik legjobb programja volt. Összességében sok élménnyel gazdagodtunk, és mindenkit buzdítunk arra, hogy ha lesz lehetőség ilyesfajta programokra, akkor mindenképp vegyetek benne részt, mert egy felejthetetlen emlékkel fogtok gazdagodni.”

 

Szeretnénk megköszönni a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatójának, Pataki Enikőnek segítségét, támogató hozzáállását, ami nélkül nem valósulhatott volna meg ez a program. Köszönjük mind az adys, mind a kölcseys kollégáknak, hogy lehetővé tették, hogy a vendég diákok részt vegyenek az óráikon.

 

A programról beszámolt a szatmári Friss Újság is, melyet az alábbi link segítségével lehet elolvasni:

https://frissujsag.ro/cserediaknak-lenni-jo?fbclid=IwAR1RoqbvrXF5j2BRjL1oxK9UoQcnl2b2f3ma3avQnab-HSklsZYwhLQ1hak

 

                                                                                                          Farkas Zoltán

 

Képgaléria