Beszámoló a PÉNZ7 eseményeiről

Az idei évben iskolánkban már 8. alkalommal tartottunk a PÉNZ7-en pénzügyi-gazdasági ismereteket átadó órákat diákjainknak. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a diákok előzetes ismereteit és korosztályos igényeit figyelembe véve választottunk témát.

Kollégáink egyre nagyobb létszámban és egyre több tantárgyhoz kapcsolódóan tartottak órákat. Matematika, angol és történelem szakos kollégáink dolgoztak fel különböző témákat. Néhány a teljesség igénye nélkül: gazdasági élet, pénzkezelés (angol érettségin és nyelvvizsgán téma is lehet), családi költségvetés, adózás, kamatos kamat, keresletfüggvény, profitmaximalizálás (matematika érettségi anyaga).

 

Az idei évben munkánkat ismét segítették banki önkéntesek is. Velük 6 órát tartottunk, témák:

családi költségvetés, megtakarítások, befektetések, pénzügyi tervezés, korszerű pénzkezelés.

 

Következzen néhány visszajelzés:

 

„A 10.d osztály mindkét csoportját jórészt érdeklődő, a világra nyitott tanulók alkotják. Ezért választottam őket célcsoportként az idei PÉNZ7 foglalkozásokra. A csoportok nyelvi szintje B2+, így könnyen tudnak elvontabb témákról is angolul kommunikálni.

A témát frontális bemelegítő beszélgetéssel vezettem be: kinek milyen a viszonya a pénzhez,  ki honnan jut jövedelemhez, hogyan próbál takarékoskodni, stb.

Ezután megadott spórolási tippekről mondtak véleményt párokban. (Fagyaszd le a bankkártyádat, hogy sokáig tartson hozzáférni.)

A rövid videófilm megnézése után szövegértési és szókincsfejlesztő gyakorlatok következtek. (Linguahouse.com: 3 Tricks to Save Money)

Az érettségi vizsga egyik témája a gazdasági élet, pénzkezelés, így ennek a területnek a szókincset is felfrissítettük”

Diószeginé Németh Dorottya

angol szaktanár

 

„ A 9. c osztály egy csoportjával 3 órát foglalkoztunk a családi költségvetéssel. A csoport nagyon élvezte a csoportmunkát és a feladatokat. Először megismerkedtünk a költségvetés lényegével, a bevételekkel, kiadásokkal és egy kicsit beszéltünk az adózásról. Utána a bevásárlásról volt szó, és arról, hogy mire érdemes figyelni, milyen cselekkel próbálnak minket „csőbe húzni” vásárlások során. A három óra megkoronázása a tétes játék volt, igaz-hamis mondatok segítségével. Az óra végén több diák szájából elhangzott ez a mondat: "Ez egy nagyon jó óra volt!". Rövid activity, kahoot és akasztófa színesítette még az óráinkat.”

 

Pelok Kitti

matematika és informatika szakos tanár

 

„Az idei PÉNZ7-en megtartott pénzügyi órán nagyon sok új ismerettel találkoztam. Önkéntesként Vörös Tamás érkezett hozzánk az ország legnagyobb kereskedelmi bankjától, aki Feketéné Tóth Márta tanárnővel közösen tartott órát. Vendégünk szakemberként sok mindent hozzáfűzött az órához.

Szó volt arról, hogy mik az állandó és eseti kiadások, illetve az állandó és eseti bevételek egy átlagos család esetében.

Minden felsorolt esetre sok példát hallhattunk, nekem ez nagyon tetszett, mert így jobban megértettem egyes helyzetek lényegét. Arról is szó esett, hogy milyen állandó és eseti bevételek vannak, mint például egy családban bizonyos gyermekszám fölött kapott juttatások, mi a táppénz, mik a segélyek.

Néztünk egy pár perces videót is, ami arról szólt, hogyan gazdálkodhatunk okosan, tervezzük pénzügyeinket, hogy több legyen a bevételünk, mint a kiadásunk. Olyan helyzetekről is szó volt, hogy adósságba kerülünk, ha több a kiadás, mint a bevétel, ezt hogyan lehet kiküszöbölni, és ha ez nem sikerül, akkor mit lehet tenni.

Úgy vettem észre, hogy az egész osztályt érdekelte ez, és figyelemmel hallgatták.

Összességében nekem nagyon tetszett a pénzügyi óra, és nagyon hasznosnak találtam.

 

Szőcs Maja 7. A

 

 

„Idén Lakatos Gyula az ország legnagyobb kereskedelmi bankjától jött el hozzánk, és Feketéné Tóth Márta tanárnővel közösen tartottak foglalkozást nekünk az online pénzkezelésről/ online bankolásról.

Szerintem nagyon hasznos volt ez az óra az egész osztály számára, mivel a mai világban már mindenki rendelkezik telefonnal/bankkártyával. Az óra elején átbeszéltük a bankkártya alapvető funkcióit, használati módjait (utalás, számlabefizetés, kiadások), és megbeszéltük, hogyan kell használni a bankkártyához társított smartbank alkalmazás funkcióit, mint például a kiadások szűrését, napi limitek beállítását. Az előadóink elmagyarázták az online ügyintézés előnyeit és hátrányait, példákkal és valós élethelyzetekkel alátámasztva. Ezután arról volt szó, hogyan tudunk gazdálkodni a pénzünkkel, mikor, hogyan tudunk spórolni. Az órán átbeszéltük azt is, hogy mi a hitel/hitelkeret/hitelkártya, és kinek, mikor és milyen keretek között éri meg ezt igényelni. Az óra keretei között megtanultuk azt is, mi a különbség a folyószámla, betétszámla és hitelszámla között. Az óra végén egy Kahoot játék várt minket a tanultak összefoglalásáról.

Összességében szerintem egy viszonylag nagy témát tudtunk feldolgozni, és sok hasznos információt megtanulhattunk, amiknek hasznát tudjuk majd venni az életben.”

 

Szabó Barnabás 11. b

 

„Az előadás témája a korszerű pénzkezelés és a pénz világában való érvényesülés volt. A mai világban előtérbe került a mobiltelefonnal történő fizetés. Szó volt az online és a helyszíni ügyintézés előnyeiről és hátrányairól. Hiába gyorsabb és kényelmesebb online, élőben részletesebb információhoz tudunk jutni, és sokkal biztonságosabb. A visszaélések miatt többször is figyelmeztettek minket, hogy legyünk óvatosak és körültekintők az online vásárlással kapcsolatban.
Attól függetlenül, hogy ebben a témában már többen jártasak voltak az osztályból, sok új és hasznos információt tudtunk meg a korszerű pénzkezelésről.”

Lőwy Petra 11. B

 

 

Budapest, 2023.03.29.

Feketéné Tóth Márta

 

 

Képgaléria