ACES Projekt 2012-2013

ACES Projekt 2012-2013

KÖFLACH- BUDAPEST- PEJA

Reality check- check our cultural identity

 

 

A 9.a osztály tanulói Katonáné Mayer Katalin osztályfőnök vezetésével 2012. szeptember eleje és 2013. március vége között az ACES nemzetközi pályázatán vettek részt két partner iskolával, az ausztriai Köflach városi Neue Mittelschule és a koszovói Peja város Shkolla fillore Xhemajl Kada iskola diákjaival közösen.

A projekt két fő témaköre a média és a hagyományok voltak, azt vizsgáltuk miként jelenik meg a tradíció, mint olyan a mai korszerű médiában, milyen kapcsolata van a fiataloknak városuk, országuk hagyományaival és miként tudják azokat a külföldi diákoknak megmutatni.

Ennek érdekében készítették el mindhárom város diákjai a naptárjukat erre az évre, látogattunk el egy grazi rádióstúdióba, ahol élő adásban válaszoltak a tanulók egymás kérdéseire.

 Budapesten a XIII. kerületi TV 13 Stúdióban jártunk és megismerkedtünk az ott folyó munkával. Az osztály 3 tanulója: Anna, Dóri és Előd interjút készítettek egy-egy osztrák és koszovói diákkal, melyben szintén a hagyományok és a média szerepe a diákok életében volt a fő téma. A felvételt, melynek egy részét Peti operatőri segédletével készítették, néhány nap múlva a kerületi televízió be is mutatta.

A sok workshop, közösségépítő játék és városnézés mellett mindhárom helyszínen az egyik legnagyobb esemény az „interkulturális est” volt. Ez olyan nagyszabású bemutatókat jelentett, ahova az osztályok tanulói szüleiket is meghívták és közösen nézték meg a partneriskolák tanulóinak bemutatkozó előadásait és egy kis részletet hagyományaikból. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a kisebb településeken élőbbek a hagyományok, mint nálunk a nagyvárosban. Ezt bizonyítja az is, hogy hozzánk mindkét iskola tanulói elhozták népviseletüket, hagyományos táncukat, dalaikat és zenéjüket. Az osztrák fiúk tiroli bőrnadrágban (Lederhose), a lányok dirndl ruhában szerepeltek. A koszovói lányok is népviseletben léptek fel.

 A műsor után a 138. teremben rögtönzött büfében pedig a három nemzet hagyományos ételei közül választhatott mindenki kedvére valót: sonkát (Bauernschinken) barna kenyeret (Bauernbrot) és különböző szendvicskrémeket (Brotaufschtrich) az osztrákok, böreket (Byrek) többféle ízesítésben- húsos, spenótos- a koszovóiak, és  házi kolbászt, rétest és sok egyéb finomságot a magyarok részéről.

A találkozók szervezése és lebonyolítása nem volt egyszerű feladat, de a külföldi helyszíneken már mindig minden rendben zajlott. A diákokat egy –egy helyi család szállásolta el és látta vendégül a négy nap alatt. Így az osztályból több tanulónak nyílt alkalma vendégül látni Ausztriából vagy Koszovóból érkezett tanulót. A társalgás nyelve hivatalosan az angol volt, ebben Hári Zoltán tanár úr segített, de néhány diák a német nyelvtudását is felhasználta a kommunikáció során. A munkából az osztályból szinte mindenki kivette a részét, vagy diákot fogadott, vagy utazott, vagy az itthoni program előkészítésében, lebonyolításában segédkezett. Mindenki talált magának feladatot a projekt kapcsán, aki csak akart.

Véleményem szerint nagyon hasznos tevékenységet választottunk ezzel a projekttel, nem volt hiábavaló a sok tervezgetés, készülődés, szervező munka. A budapesti találkozó mindkét fél részéről nagyon pozitív volt és sok dicséretet, köszönetet kapott az osztály, de nem csak a két partner iskola tanáraitól és a diákoktól, hanem az ACES vezetőitől is, akik nagyra értékelték a három nemzet közös tevékenységét. Ezt bizonyítja a ma már az iskola falán látható arany minősítést igazoló oklevél is.

                                               Katonáné Mayer Katalin projektvezető tanár

 

 

Fájlok

ACES Senec AT KS HU.ppt (20598 KB)
Letöltés

 

Képgaléria

« Vissza