ÖKOISKOLA BESZÁMOLÓ 2016-2017

Ökoiskolaként ez a 3. tanévünk. Tevékenységeink átíveltek az egész tanéven.

 

I. Iskolai szintű programok

 

EGÉSZSÉGNAP (2016.10.13.)

Az idei Egészségnapot a Reál munkaközösség tanárai szervezték. Az akadályverseny kint zajlott a Városligetben. Az osztályok menetlevelet kaptak, amivel végigjárták az állomásokat. A feladatok az egészséges életmód témájához kapcsolódtak. Az étkezésről maguknak kellett gondoskodniuk, de kifejezetten csak egészséges ételeket hozhattak magukkal a diákok. Ez is egyike volt a napi feladatoknak. Az időjárás nem nagyon kedvezett, hideg volt, de legalább nem esett az eső.

 

Nevezetes napok megünneplése

Plakátkiállításokkal ünnepeltük meg a következő nevezetes napokat: Állatok Világnapja (7.a), A magyar tudomány napja (9.b), Vizes élőhelyek napja (11.b), Föld napja (9.c), Madarak és Fák Napja (10.c).

 

Kutatók éjszakája 2016.

2016. szeptember 30-án több csoportban részt vettünk a Kutatók éjszakája programsorozaton.

8.a: Óbudai Egyetem: „Azok a csodálatos gőzgépek”; „Képlékeny valóság”

9.a: „Nem látható világ az infravörös szemeimben”

9.d: Természettudományi Múzeum előadásai

10.c: Epidemiológiai Intézet: „Vírusok, baktériumok”

10-11-12. évf vegyes csoport: NÉBIH „Lúgosítsunk vagy ne?"

11.a: „Fusd le a naprendszert!” program

11.d: BME szintetikus drogok

 

Osztálydekorációs verseny

Ebben a tanévben a kétfordulós versenyben a következő osztályok lettek helyezettek: I. a 10.c osztály, II. a 9.ny osztály, III. a 11.c osztály. A versenyt az Ady Endre Gimnáziumi Alapítvány díjazza.

 

A mellékhelyiségek papírpazarlásának csökkentése

A 11.b biológia tagozatos diákjai közül ketten plakátokat terveztek és kiviteleztek, melyek felhívják a diákok figyelmét a papírpazarlás káros és felesleges voltára. A plakátok színes, laminált formában kikerültek a mellékhelyiségekbe.

 

Folyamatos szelektív szemétgyűjtés az iskolában

A műanyag palackokat külön szemetesekben gyűjtjük. A takarítók nagy zacskókba teszik őket, amit időről időre elszállítanak tőlünk.

Újabb figyelemfelhívó plakátok kerültek a szemetesek fölé.

A hatékonyságon még van mit javítani. Ezt a következő tanévben kiemelt feladatként fogjuk kezelni.

 

Denevér derby (2017.03.24.)

Az iskolai szintű sportprogram 15 – 22 óráig tartott. A csapatok fociban és röplabdában mérkőztek meg egymással. Kiegészítő sportként pingpongozni lehetett. Sajnos nem sok osztály állított ki csapatot.

       Eredmények:

          Röplabda:    I. helyezés 12.B,                   II. helyezés 11.D         III. helyezés 12.D  

     Labdarúgás:    I. helyezés 11.D                II. helyezés 9.A           III. helyezés 9.Ny

 

 

IskolaGomba program: befogadtunk tenyésztett csiperke ládákat. Figyeltük a fejlődésüket. A gombákból végül gombakrém készült, amit elfogyasztottak az osztályok. (2016. november)

 

2017.03.21-én iskolánkban véradásra került sor. Az Országos Vérellátó Szolgálat Péterfy Területi Vérellátó Vérvételi egységétől érkező egészségügyi szakdolgozók által levezényelt alkalmon többen megjelentek, akik az életek megmentésére szóló üzenetet hallva a segítségnyújtásnak ezen formája mellett döntöttek. 

 

Vándorkiállítást fogadtunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületből. A kiállítás témája: a kék vércse és a természetvédelem.

 

II. A biológia tagozatosok és az Ökoiskola

 

Terepgyakorlat

2017. május 8-12. között Huszárokelőpusztán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén zajlott a terepgyakorlat a 9.c és 10.c osztályok biológia tagozatosai számára. A szakmai programot a melléklet tartalmazza.

 

Biológia verseny

A XIII., III. és IV. kerületi általános iskolásoknak hirdetett biológia verseny idén is a Fővárosi Állat- és Növénykerttel kooperációban zajlott. A téma: Dél-Amerika állatvilága az Állatkertben bemutatott fajok alapján. A döntőt megtekintette Dr. Szabon Márta, az Állatkert zoopedagógiai csoportjának vezetője. Az első 6 helyezett igazán értékes ajándékokat kapott az Állatkerttől. A döntőben a 9.c biológia tagozatosai segítettek a feladatlapok kiosztásában és a pontozásban.

 

„Budapest halai” filmvetítés és találkozás az alkotóval

2016. december 20-ára meghívtuk Szendőfi Balázst, aki halkutató és természetfilmes. Mindkét tevékenységet autodidakta módon sajátította el. Főfoglalkozása zenész. Az egyórás filmet nagy érdeklődéssel nézték végig a 9-10-11. évfolyam biológia tagozatosai. A közeli Rákos-patak halairól is sok újdonságot megtudhattak a diákok. A film után kérdéseket tehettek fel az alkotónak.

 

Látogatás az Állatorvostudományi Egyetemen

A 11.b biológia tagozatosai látogatást tettek az Állatorvostudományi Egyetemen, ahol iskolánk volt diákja, dr. Marosán Miklós docens fogadta őket. A látogatás során megtekinthették az egyetem Anatómiai Múzeumát, Tudománytörténeti Múzeumát, könyvtárát, kémia tanszékét. Ízelítőt kaptak a kutató pályából. Röviden megtekinthettek egy szerves kémia gyakorlatot. A program a pályaválasztási döntésekhez is segítséget kívánt adni.

 

Nyílt Nap: interaktív biológia-kémia foglalkozást tartottunk a biológia tagozat iránt érdeklődő, jövendő diákok számára.

 

III. Ökoiskolai szemlélet a tanórákba és a tehetséggondozásba építve

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum : Doktor Mentorprogram 2017. február-március

5 előadásból álló sorozat (orvosi hivatás bemutatása, egészséges életmódra nevelés,  pályaválasztás, interaktív foglakozások voltak, orvosi műszerek (pl.ultrahang, próbababa) kipróbálása, intubálás, újraélesztés, mentőhívás megtanulása, szülés folyamatának megismerése, nőgyógyászati problémák felismerése, kezelése, sebesülések, törések, sérülések esetén mi a teendő....)

Résztvevők: biológia fakultációsok (11.évfolyam)

Nagyon hasznos, érdekes program, a gyerekek is élvezik, szeretik.

 

Aranysas Patika Múzeum (2017.06.07.)
A XIV. Országos Patikanap alkalmából  „Gyógyszer vagy kábítószer? A tudatmódosító szerek története” címmel tartottak tematikus tárlatvezetést, ezen vettünk részt a 11. évfolyamos biológia fakultációs csoporttal.

Sajnos nem volt sikeres a testnevelő tanárok kezdeményezése, akik hétvégi túrákat hirdettek egyes évfolyamok számára. A kevés jelentkező miatt a túrák nem valósultak meg.

Az iskolában, külsős előadók által tartott programok 1-1 osztály részvételével:

Vízválasztó című vitaszínházi előadáson volt a 10.c osztály 2017. május 16.

Környezetvédelmi témát dolgozott fel az előadás, interaktív módon, a víz megléte és hiánya kérdéskörhöz kapcsolódva, érintve a migráció kérdését is.

Nagyon érdekes volt, izgalmas felvetésekkel, kérdésekkel, elgondolkodtató helyzetekkel, történetekkel.

Nagyon tetszett az osztálynak, élvezték a programot, szívesen és bátran nyilvánították ki véleményüket és osztották meg gondolataikat.

 

„A növények magánélete” címmel tartott előadást az iskolánkban Behán Tamás kutató (2016. október 26.) A növények fejlődését, növekedését befolyásoló hatásokról beszélt. Érdekes volt, tetszett a gyerekeknek, bár néhol kicsit misztikusnak tűnt.

 

Újraélesztési tanfolyam: a kétórás foglalkozásból egy óra elmélet, majd egy óra gyakorlat során sajátíthatták el a diákok az alapvető fogásokat. Egyszerre egy osztály vett részt a programon, amit orvostanhallgatók tartottak. Résztvevő osztályok: 8.a, 11.a, 11.b, 11.c

 

IV. Versenyeredmények

 

A Pannon Egyetem Mérnöki Kara 2017. április 7-8. között, immár 14. alkalommal rendezte meg a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferenciát.

Az írásbeli forduló eredményei alapján a veszprémi döntőbe jutott iskolánk 4 fős csapata. Tagjai Bagi Márton (11.D), Krizsán György (11.D), Kristóffy Barnabás (11.A) és Lakatos Bence (11.A). A verseny döntőjében a csapatoknak logikai, ügyességi, csapatmunkát igénylő feladatokat kellett megoldani. A kémia és fizika laborgyakorlatok, valamint a konstrukciós feladatok terén is ügyesen teljesítettek.

 A végső összegzésben 4. helyezést értek el.

 

Április 7-én zajlottak a kerületi katasztrófavédelmi versenyek, ahol a Németh László Gimnáziummal teljesen azonos pontszámot ért el gimnáziumi csapatunk. Az első helyezést egy gyakorlati feladat gyorsabb megoldásával sikerült elhódítanunk.

Az Óbudai-szigeten rendezett döntőben a főváros 23 kerületéből összesen 43 csapat 172 diákja állt rajthoz. csapatunk a 15. helyen végzett.

 

A „Használt elem- és mobilgyűjtő” versenyben a 9.c osztály vett részt. Összesen 34 kg veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze. Bár ezzel helyezést nem értek el, de ezzel is nagyon sokat tettek a környezet megóvásáért.

 

V. Az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) és az öko szemlélet

Rendszeresen részt veszünk természetvédelmi és környezetvédelmi programokban.

  • A Madárbarát kertben az iskolai közösségi szolgálat keretében zajlott a madáretetés októbertől áprilisig.
  • A Fűszerkertben szintén az IKSZ keretében végezték a diákok az előkészítő és fenntartó munkákat.
  • Részt vettünk az MME által meghirdetett élőhelykezelési munkában az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen.

VI. Iskolán kívüli programok

 

Látogatás a Zwack gyárban (részlet a honlapra került cikkből)

„A tárlatvezetés egy rövidfilmmel kezdődött, amiben betekintést nyerhettünk az alapító család történetébe, a cég előre haladásába és a gyár megépítésébe. A film végeztével a múzeumi részt tekintettük meg, ahol érdekes történeteket meséltek nekünk az ott dolgozók.  Régi plakátok, üvegek, fényképek és történelmi jelentőségű családi relikviák sorakoztak a tárlókban.

Látogatásunk a lepárlóban folytatódott, ahol egy élelmiszermérnök az unikum ital elkészítéséről magyarázott nekünk, persze a titkos receptet nem elárulva.

Itt tekinthettük meg a gyógynövény gyűjteményt, ami az ital elkészítéséhez szükséges. Jó volt a kellemes illatokat érezni, kicsit eligazodni a sokféle hasznos növény világában!”

 

A 7.a osztály az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telepen tett  látogatást technika és életvitel óra keretében. (2016.10.25.)

„A megérkezést követően egy szakember tartott nekünk előadást a szennyvíztisztítás folyamatáról. Ez egy rendkívül hosszú, bonyolult és odafigyelést igénylő feladat. Az első lépés, hogy a szilárd tárgyakat kiszűrik a vízből. Utána eltávolítják a zsírt és a homokot. Ezt követi a fertőtlenítés és az iszap kiválasztása a vízből. A megtisztított víz bekerül újra a természetes körforgalomba, a Dunába. A szennyvízből lerakódott iszapból a felszabaduló gázt is hasznosítják speciális technológia alkalmazásával.”

 

Paksi Atomerőmű látogatás

2016. november 10-én iskolánk 33 tanulójával paksi kiránduláson vettünk részt.

Megtekintettük az atomerőmű látogatóközpontját, meglátogattuk az erőmű múzeumát, és alkalmunk volt bemenni az atomerőmű üzemi területeire is, láthattuk a turbina csarnokot és a vezérlő termet.

Nagyon színvonalas szakmai vezetést kaptunk, a gyerekek komoly ismereteket szereztek az atomenergiáról, felhasználásáról és előnyeiről. Igen hasznosnak bizonyult tehát a kirándulás, biztosan sokan tudják majd kamatoztatni újonnan szerzett ismereteiket továbbtanulásuk során.

 

A 10.a  osztály egy része májusban ellátogathatott a II. kerületben lévő Élelmiszertudományi Kutatóintézetbe.  Megismerkedhettek érdekes módszerekkel, amelyekkel az egyes élelmiszerek hasznosanyag tartalmát, összetételét tudják megállapítani.

 

Látogatás az ÁNTSZ-ben (2017.01.17.): a 7.a osztály interaktív foglalkozásokon vett részt az egészségnevelés témakörében. A programra a TÉGY (technika, életvitel és gyakorlat) óra keretében került sor.

 

8.a osztály: Látogatás a Természettudományi Múzeumban (2017.02.06.)

„Megnéztük a múzeum állandó kiállítását, ismerkedtünk a tengerek élővilágával és a szebbnél szebb ásványokkal. Részt vettünk két csoportban a múzeum természetbúvár termében egy rendkívüli biológiaórán. Drámapedagógiába csomagolva ismerhettük meg az élővilág tárgyiasult titkait, biológiai folyamatait. Simogattunk többek között vadmacskát, gömbhalat, kacsacsőrű emlőst és barnamedvét.

Nagy élmény volt, rengeteg új ismerettel távoztunk erről a remek programról.”

 

A víz világnapja a Budai Várban

Részlet a honlapon megjelent cikkből:

„2017. március 22-én osztályunk, a 9.b a Határtalanul program keretében a Magyarság Házában járt. Ennek a látogatásnak két aktualitása is volt.
Az egyik, hogy a felvidéki kirándulást megelőzően megtekintsük a Mi, magyarok című kiállítást. A másik pedig az, hogy miután ezen a napon ünnepeljük a víz világnapját, ezért az osztályunk vízzel kapcsolatos előadásokban is részesült. Ezekbe az interaktív bemutatókba minket is bevontak.
Megismerhettük a tengerek és óceánok élővilágát, és táplálékláncot is építettünk. Érdekfeszítő és egyben ijesztő is volt az a 3D-s film, amely vizeink ragadozóit mutatta be "Gerinctelen gengszterek" címmel. A dunavirágról tartott előadás után megtekinthettük a kiállítás állandó részét is. Hallgathattunk különböző nyelvjárásokat, főzhettünk magyaros ételeket, megtekinthettük a magyar hungarikumokat, beöltözhettünk és játszhattunk magyar logikai játékokkal.”

 

Vízválasztó (drámafoglakozás a klímaváltozásról) 2017.05.14.

Résztvevő: 9.c osztály

Téma: „Mi lenne, ha a nem túl távoli jövőben Magyarországon kitartó szárazság, sanyargató aszály törne ki? Mi lenne, ha emiatt sokunknak menekülni kellene? Milyen lehetőségeink lennének?
A darab ebből a helyzetből kiindulva, színházi jelenetekkel kínál lehetőséget a vitára, hogy a klímaváltozás következményeként felmerülő társadalmi problémákról és a migrációról gondolkodjunk.”

 

VII. Pályázatok

Az Anthropolis Egyesület pályázata iskolai kertek számára: sikeresen pályáztunk. Elkölthettünk 50 ezer forintot a fűszerkert fejlesztésére. Javítottuk a talajt, új növényeket szereztünk be, a szerszámkészletünk is gyarapodott.

 

A XIII. Kerületi Környezetvédelmi Pályázat iskolák számára kiírt részére ismét pályázatot adtunk be. Projektünk címe: A biológiai sokféleség bemutatása egy XIII. kerületi iskola kertjében.

A téma rövid összefoglalása:

Iskolánk Madárbarát, Rovarbarát és Fűszerkertjében látunk vendégül egy-egy 2 órás foglalkozás keretében néhány kerületi általános iskola egy-egy csoportját. Az interaktív foglalkozásokat gimnáziumunk biológia tagozatos diákjainak bevonásával tartjuk meg. Felhasználjuk a diákok által készített tanösvény tájékoztató tábláit is, mindezt játékos formában.

Célunk, hogy bemutassuk, milyen nagyfokú biológiai változatosság érhető el egy kis odafigyeléssel, munkával egy városi iskola kertjében. Mottó: „Te is megteheted!”

A projektet már meg is kezdtük: a Pannónia és a Tomori Általános iskolából fogadtunk három csoportot. A foglalkozások nagyon jól sikerültek.

 

Indultunk a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázaton. A tanév végéig nem kaptunk visszajelzést az eredményről.

 

Jelentkeztünk és felvételt nyertünk az Iskolakert Hálózatba. A továbbiakban részesei lehetünk ennek a módszertani fórumnak, ahol értesülhetünk a jó gyakorlatokról és megoszthatjuk tapasztalatainkat a többi iskolával. Lehetőségünk lesz részt venni a pályázataikon is.

 

VIII. Továbbképzések, pedagógus nyílt napok

  • Egy földrajz szakos kolléga elvégezte a „Déli-Bakony geotúra-vezető” tanfolyamot, melyet a Bakony-Balaton Geopark szervezett. (Résztvevő: Frekot Erika)
  • „Képzés pedagógusoknak túravezetésről, fővárosi védett területekről” képzésen egy kollégánk vett részt. A képzés 3 alkalomból, egy elméleti és két terepi képzésből állt. (Résztvevő: Kiss Katalin)
  • Az FKF Nonprofit Zrt. Edukációs Csoportja, pedagógus tájékoztató napján egy kolléga vett részt (2017.03.23.). Megismerkedett az FKF oktatóprogramjával a XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban. Kidolgozta a jövő évi együttműködés tervét. (Résztvevő: Frekot Erika)
  • Őszi Pedagógiai Napok keretében: a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban biológia bemutató órán egy kolléga vett részt. Tanár: Kocsi Attila. Téma: Az IKT alkalmazása, a Madárhatározó program használata a biológia órán. (Résztvevő: Frekot Erika)
  •  Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében: "A fenntarthatóságra nevelés nemzetközi trendjei" c. programon egy kolléga vett részt. (Résztvevő: Frekot Erika)
  • Egy kolléga vett részt a Klimaváltozás  (globális nevelés)  és a Klímamigráció (globális nevelés) c. továbbképzéseken. (Résztvevő: Sallai Zoltán)
  • Nemzetközi Természetfilm Fesztivál a Herman Ottó Intézetben, 2017.05.26. (Résztvevő: Frekot Erika)

IX. Az iskola belső környezete és a kert

 

Az iskola belső terei

Továbbra is zöld növényekben gazdagok a belső terek. A biológia terem zöld sarkában terrárium kapott helyet, melyben botsáskák nevelődnek.

 

Fűszerkert

A 10.c tanulói gondozzák a fűszerkertet.

Az Anthropolis Egyesület pályázatán 50 ezer Ft támogatást nyertünk a kerthez szükséges felszerelések vásárlására. Tavasszal 100 kg marhatrágya beásával javították a diákok a talajt. Vásároltunk új palántázó készletet. A magvetést a biológia teremben végeztük, innen kerültek ki a palánták a kertbe. Új metszőollót is vásároltunk.

 

Madárbarát iskola program

Az őszi szünettől a tavasziig folyamatosan zajlott a madáretetés. A munkát 11.b-s diákok végezték a közösségi szolgálat keretein belül. A madáreleséget a szülők küldték be.

Odútelepünk:

Az odúkat ősszel kitisztítottuk. Tavasszal a biológia tagozatosok ellenőrizték őket, s ekkor mezei veréb költéseket találtak.

Tervezzük a kertben madáritató felállítását, valamint denevérodú kihelyezését.

 

Rovarbarát kert

Már egyéves a Rovar Hotelünk. Sokat fejlesztettünk rajta az idei tanévben. Új kifúrt farönkök, látvány Darázs garázs és fa darázsházikó gazdagítja a rovarok élőhelyét. Üreges téglákat is kihelyeztünk. Karban tartottuk és kiegészítettük a fakéreg borítást. A Rovar Hotel közvetlen környékén továbbra sincs fűnyírás, így biztosítjuk a folyamatos táplálkozási lehetőséget a rovaroknak.

A farakásra akkor szereztünk új farönköket, amikor a Röppentyű utcában a kertészek fákat metszettek. A fali gyíkok újabb nemzedéke telelt át a farakásban. Tavasszal az egész fiataloktól a felnőtt példányokig sok egyedükkel találkozhattunk.

 

Tanösvény a kertben

A biológia tagozatos diákok által készített tanösvényt idén végre rendeltetésszerűen használtuk. Ősszel a 7.a és 8.a osztályt és a 9.c biológia tagozatát vezettük végig a tanösvényen. A Fűszerkertet diákok mutatták be diáktársaiknak. A bemutató után páros vetélkedő következett, melynek kérdéseit a tanösvény táblák szövegei alapján lehetett megválaszolni. A legügyesebb párosok díjazásban részesültek.

A tanösvény látogatást tavasszal folytattuk, amikor a Pannónia és a Tomori Általános Iskola diákcsoportjait fogadtuk.

 

Biodiverzitás kertrészletek

A korábban hullámlemezzel körbekerített, a fűnyírás alól kivont területeket idén az Anthropolis Egyesülettől elnyert pénzből új, fából készült kerítéssel vettük körül. Már nagyon jól megfigyelhető a nyírott és nyíratlan területek fajgazdagsága közti különbség.

 

X. Szakköri programok

 

Vágtató Hippók túraszakkör

A túraszakkör idén is számos programot szervezett hazai és határon túli területek meglátogatására.

 

Az összefoglalót készítette: Frekot Erika

 

TEREPGYAKORLAT HUSZÁROKELŐPUSZTÁN

9.C és 10.C BIOLÓGIA TAGOZAT

2017. MÁJUS 8 – 12.

NAP

délelőtt

délután

este

9.c

10.c

9.c

10.c

május 8.

hétfő

Utazás, érkezés

házirend ismertetése, szobák elfoglalása

- csapatépítő játékok, ismerkedés

- A település, terep megismerése

program ismertetése

Gerence-patak völgyében túra

  • ismerkedés a Növényismeret könyvvel feladatmegoldás közösen

Kézműves foglalkozás:
könyvkötészet, batikolás

Kiselőadások(2)

Balaton-felvidéki NP kiemelve a
Bakony természetföldrajzi adottságai és kulturális értékei vetítéssel

csapatépítés folytatása

május 9.

kedd

 

Utazás kisvonattal Bakonybélbe

Látogatás a

Pannon Csillagdába

Bakonyi Erdők Házába

vissza kisvonattal 12 órakor

 

Terepi foglalkozás csoportban:

  • populációk mintázata, egyedsűrűség fajszámlálás, biodiverzitás
  • ökofeladatok közösen

Kézműves foglalkozás:

kenyérlángos készítése

Kiselőadások (2)

Balatonfelvidéki NP kiemelve a

Bakony állat és növényvilága

jegyzőkönyvírás

fajismeret bővítése

sport

éjszakai túra

május 10. szerda

 

Kirándulás:

Hubertlaki tanösvény túra

Klíma zonális társulások jellemzői

növény és állatfajok az erdőben

Fajismeret bővítése

Kézműves foglalkozás:

Méhészkedés

  • Ökofeladatok-párban

- Növényismereti és állatismereti könyv használata

 

fajismeret bővítése

A túrán tanultak jegyzőkönyvezése

közösségépítő játékok

sport

 

május 11.

csütörtök

 

FÁS TÁRSULÁSOK:

  • helyszín: erdő majd a Forasztókői egzótakert (fajismeret bővítése)
  • fa és cserjehatározás a terepen
    Növényismeret bővítése

 

  • tudományos pancsolás a patakban
  • Bisel vizsgálat+jegyzőkönyv

- vízi fajok beazonosítása, kétéltűek, hüllők,

- rovarok megismerése

  • Vadjaink nyomában, és az erdész munkája-vadászkutya nyomkeresés
  • ökofeladatok-közösen

Szalonnasütés

sport

közösségépítő játékok

május 12.

péntek

Fűben-fában orvosság foglalkozás

Növényismeret bővítése

Tanult ismeretekből felelés:

fajfelismerés, fogalmak, elmélet

Szobák és szállás rendje, összepakolás

du. hazautazás busszal

 

           

 

 

« Vissza