AZ IDEGENNYELVI MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓJA (2011-2012.)

 

 

Az idegennyelvi munkaközösség beszámolója

(2011-2012.)

 

 

A munkaközösségünk tagjai, órái:

 

Munkaközösségünk az idén összesen 36 nyelvi csoportot látott el a következő megoszlásban: 17 német, 9 olasz, 9 francia és a kilencedik évfolyamon 1 kezdő orosz nyelvi csoportot tanítottunk. A következő pedagógusok tartoznak munkaközösségünkhöz: Czompó Melinda (olasz), Karlovits Piroska (német), Katonáné Mayer Katalin (német), Lengyelné Farkas Julianna (német), Lukács Istvánné (francia), Szalai Bernadett (francia), Vargáné Drexler Zsuzsanna (olasz). Továbbra is Dánffy Erika a német nyelvi lektorunk, aki a nyelvi előkészítő osztályokban komoly segítséget jelent tanulóink felkészítésében. A második félévtől az olasz nyelvi előkészítő osztályban heti egy órában foglalkoztatunk egy nagyon lelkes, segítőkész, hozzáértő lektort, Marco Giardinat.

A kerületi nyelvi programban sikerült indítanunk franciás, németes és olaszos csoportot is Szalai Bernadett, Karlovits Piroska és Vargáné Drexler Zsuzsanna vezetésével, tevékenységükről külön beszámoló készül.

 

Nyelvi előkészítő csoportok

 

A 9. d osztályban olaszos, a 11. d osztályban németes csoportunk van, az utóbbiak most tesznek érettségi vizsgát. A 9. évfolyam angolosai olaszt, a 10. és 11. évfolyamon németet, a 12. és 13. évfolyamon az angolos osztályokban második nyelvként németet és franciát tanulnak tanulóink.

 

A minőség javítása érdekében végzett munka

 

Az idegen nyelvek tanulásából és a különböző vizsgák (közép- és emelt szintű érettségi, nyelvvizsgák) követelményeihez alkalmazkodva különféle kompetenciákat kell fejlesztenünk párhuzamosan: kezdő szinten az olvasás és írás (például oroszból a cirill betűk megtanulása), később az olvasott és hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, felsőbb évfolyamokon a szövegalkotási-fogalmazási, illetve minden szinten a kommunikációs kompetenciák.

Gyakran jelentenek nehézséget a bejövő osztályok anyanyelvi kulcskompetenciáinak hiányosságai, ezért néha a tervezettnél lassabban tudunk csak haladni, nagyobb hangsúlyt kap a differenciálás, az egyénekre szabott feladatok összeállítása. Ezt a munkánkat könnyíti meg jelentős mértékben az iskolánkban megvalósult nívócsoportos oktatás.

Tanítási óráinkon folyamatosan jelen vannak pármunkák, csoportmunkák.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy felkeltsük tanulóinkban az igényt a nyelvtanulásra, és később se veszítsék el motiváltságukat, amikor egyre több nehézséggel kell megküzdeniük az eredményekért, a sikerért.

Úgy látjuk, az elfogadott és érvényben lévő iskolai értékelési rendszerünkön nem kell változtatni. Ezt és az ehhez kapcsolódó egyéni értékelési rendszerünket is megismertetjük tanulóinkkal az első órákon, a tanév során pedig betartjuk ezeket a szabályokat.

Az értékelési rendszerünk által előírt félévente legalább 3 érdemjegy helyett gyakran ennek a sokszorosával értékeljük diákjaink teljesítményét. A témazáró dolgozatok mellett kisebb részekből is íratunk dolgozatokat, de szóban is rendszeresen feleltetünk, ezzel is igyekszünk kiküszöbölni a sikeres nyelvtanulásnak ellentmondó, kampányszerű órára készülést.

A dolgozatok tartalmát, a feladattípusokat az azonos nyelvet tanító kollégák megbeszélik, a munkát megosztják egymás közt.

A 9. évfolyamosokkal félévkor is, a 10. évfolyamon csak év végén íratunk szintfelmérő dolgozatot. A csoportok közti átjárási lehetőség minden esetben biztosított, rendszeresen élünk is vele. A felsőbb évfolyamosoknál egyéni elbírálás szerint javasoljuk a csoportváltást.

Az iskolában felszerelt projektorokat és interaktív táblákat franciából és olaszból rendszeresen, németből alkalomszerűen használjuk, és egyre inkább használják diákjaink is. Szívesen tartanak bemutatókat, játszanak nyelvi játékokat, ismerkednek civilizációs kérdésekkel interaktív módon. Számtalan még kiaknázatlan lehetőség rejlik ebben az eszközben.

Minden évben többször szoktunk, általában valamilyen alkalomhoz kapcsolódóan, például a 100. órán, vagy karácsonykor, vagy csak úgy, minden apropó nélkül a csoportjainkkal közösen sütni-főzni. Sajnos a tankonyha felszereltsége nem javult ebben a tanévben sem, minden eszközt otthonról kell behoznunk, ez egy kicsit megnehezíti a dolgunkat.

Munkaközösségünkben jó az együttműködés, a problémákat közösen oldjuk meg, de nem csak munka ügyben jövünk össze. Hagyományt teremtettünk a karácsonyi fehér asztal melletti összejövetelünkből is, amelyre mindannyian süteményekkel készülünk, és a nagy rohanások közepette egy kicsit megállunk, beszélgetünk, odafigyelünk egymásra.

A különböző szakmai megbeszéléseinken kívül házi továbbképzéseket is szerveztünk. Ősszel Katonáné Mayer Katalin „A tehetség felismerése, fejlesztése” címmel tartott ismertetője, történeti áttekintése, a jelenlegi magyarországi helyzet elemzése után szakmai beszélgetést folytattunk elsősorban az elért eredményeinkről, a felmerülő speciális problémákról, lehetőségeinkről és a témával kapcsolatos feladatainkról. Tavasszal Lengyelné Farkas Julianna – miután részt vett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek „A magyarországi nyelvtanulás eredményessége, tanulási környezete az elmúlt évtizedben” címmel rendezett konferenciáján – tájékoztatta a munkaközösség tagjait is az ott hallottakról.

Augusztus 8-19-ig Vargáné Drexler Zsuzsanna módszertani továbbképzésen vett részt a Studio Italia szervezésében. Szalai Bernadett és Lukács Istvánné részese volt a Klett Kiadó tankönyvfejlesztő programjának, majd bemutatójának.

Mentor tanárként Lengyelné Farkas Julianna két tanárjelölttel foglalkozott a második félévben: Dakos Enikő, az ELTE diákja a7. aés a 11. d osztályban végezte gyakorlatát, Kalász István, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója beszédkészség fejlesztő órákat tartott szinte mindegyik csoportjában.

 

A kisérettségi tapasztalatai

 

Április 2-án volt a 11. évfolyam nyelvi kisérettségi vizsgája. Az előző évekhez hasonlóan a középszintű érettségi követelményeinek megfelelően állítottuk össze a szóbeli és az írásbeli vizsga feladatait, csupán az írásbeli terjedelme volt a rendelkezésre álló rövidebb idő miatt arányosan rövidebb.

A többség általában angolból jelentkezik vizsgára, ez érthető is, hiszen sokkal régebben tanulják ezt a nyelvet, de a társadalmi elvárások is erre sarkallják a diákokat.

A tanulók most is általában felkészülten, az alkalomhoz illő öltözékben jöttek. Az izgalom nem rontotta le teljesítményüket.

Az elért eredmények a vártnak megfelelően alakultak. Bár az érettségin a szóbeli kisebb súlyú az összpontszámban, úgy látjuk, hogy írásban a nyelvhelyességet, szóban a kifejezőkészséget, reagáló készséget kell erőteljesebben fejleszteni, bátorítani kell a diákjaink többségét, növelni az önbizalmukat.

A következő eredmények születtek:

 

 

írásbeli

szóbeli

német – Karlovits Piroska

Bühner Valentin Dániel 11.a

5

5

 

Füsti-Molnár Enikő 11.a

4

5

 

Lencsés Bálint 11.a

3

5

 

Nagy Dorottya 11.a

4

5

 

Szondy Zsuzsanna 11.a

5

5

olasz – Vargáné Drexler Zs.

Kiss Luca Virág 11.a

4

4

 

Várfalvi Gergő 11.a

5

5

 

Kollár Sándor 11.b

4

4

francia – Szalai Bernadett

Riscutia Krisztián 11.c

3

3

francia – Lukács Istvánné

Kovács Bettina 11.b

4

4

 

Versenyek

 

A Hebe Kft. (Gödöllő) által szervezett országos levelező versenyen német nyelvből 19 tanulónk vett részt, szép eredményekkel:

            Teens kategóriában 2. helyezett Szondy Zsuzsanna és Füsti-Molnár Enikő11. a

            Junior kategóriában 3. helyezett Marlok Katalin, Marlok Fanni és Csiszér Barbara 9. c

            dicsérő oklevelet kapott Nagy Dorottya és Csajbók Dominika11. a, Kiss Laura Ivett,     Korsós Viktória, Oláh Krisztina és Willy Dóra8. a

            emléklapot kapott Petneházy Klaudia és Szabó Dóra Bettina10. a

Felkészítő tanáraik Karlovits Piroska és Katonáné Mayer Katalin.

A kerületi német nyelvi szavalóversenyen gimnáziumunkat öt tanuló képviselte. A 9-10. osztályosok korcsoportjában 1. helyen Körmendi István9. a, 3. helyen Bognár Krisztián 9. b, a 11-13. osztály korcsoportjában 1. helyen Birtók Zsolt 13. d osztályos tanuló végzett.

 

 

November 30-án az iskolai tehetségnapot az angolos és humán munkaközösséggel közösen szerveztük. Számtalan feladatlapot állítottunk össze és értékeltünk. Az első órában például minden osztály kapott a francia, német és olasz civilizációról, kultúráról szóló 60 perces feladatsort. Ezt követően volt szövegértés, keresztrejtvényfejtés, illusztrációkészítés, de ezen a napon rendeztük a már hagyományos vers- és prózamondó versenyünket is.

 

 

                                  

 

 

 

A következő tanulókat jutalmaztuk ezen a napon:

AZ IDEGEN NYELVI SZÖVEGÉRTÉSI VERSENY EREDMÉNYE

 

Francia nyelv:

         I. kategória:         1.Nguyen Xuan Kim Ly 10. c

         II. kategória:        1.Katona Viktória 13. d

 

Német nyelv:

         I. kategória:         1.Lieblich Zsombor 9. b

         II. kategória:        1.Csánki Marcell10. a

                                     2.Graur Viktória 11.b

         III. kategória:       1.Bühner Valentin Dániel11. a

                                     2.Dávid Dorottya 12. c

 

AZ IDEGEN NYELVI KERESZTREJTVÉNYFEJTŐ VERSENY EREDMÉNYE

 

Olasz nyelv:

                                     1.Benedek Zsuzsanna Alice 10. c

                                     1.Czifra Evelin 10. c

 

Francia nyelv:

         I. kategória:         1.Nguyen Bao Loc10. a

         II. kategória:        1.Nguyen Bao Ngoc11. a

 

Német nyelv:

         I. kategória:         1.Oláh Krisztina8. a

         II. kategória:        1.Szondy Zsuzsanna11. a

                                     2.Pelcéder Bence 11.b

                                      2.Kravaricsek Mónika 11. b

         III. kategória:       1.Szikszai Gergely Márk 11. d

 

 

AZ IDEGEN NYELVI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY EREDMÉNYE

 

Olasz nyelv:

  1. Csomár Tünde9. a
  2. Énekes Edvárd 9. d
  3. Elek Gergő 9. d
  4. Fidel Nikolett9. a

 

Francia nyelv:

         I. kategória:         1.Stankovic Tila 9. b

                                     2.Kovács Alexandra 9. b

         II. kategória:        1.Gonda-Nagy Melitta 12. d

1.Nguyen Bao Ngoc11. a

Német nyelv:

         I. kategória:         1.Halász Réka7. a

                                     2.Oláh Krisztina8. a

                                     2.Máró Zsuzsanna8. a

                                     3.Eszterenga Horváth Ildikó7. a

                                     3.Fiziker Dorottya7. a

         II. kategória:        1.Körmendi István9. a

                                     2.Babics Réka Virág 10. b

                                     2.Szabó Dóra Bettina10. a

                                     3.Vígh Viktória Virág10. a

                                     3.Oszvald Anna 10. d

 

Orosz nyelv:

                                     1.Miss János Attila9. a

                                     2.Ruttkay Kamilla 9. c

                                     3.Turi Boldizsár9. a

                   különdíj:     Rózsa Bernadett11. a

 

Az Olasz Kultúrintézet művészeti pályázatára „Az én Olaszországom” címmel küldtünk be pályamunkákat.

 

Egyéb programok, utazások

A XIII. Kerületi Önkormányzat által évek óta biztosított idegen nyelvi program keretében az idén Párizsban és Firenzében tanulhattak a kerület középiskoláiból pályázat útján kiválasztott diákok. Tőlünk Zadravecz Annamária 12. d osztályos tanuló utazhatott Franciaországba, Várfalvi Gergő11. aosztályos pedig Olaszországba. Ez az egyedülálló ösztöndíj egy életre szóló élményt adott és megerősítette a nyelvtudásukat. A program szervező tanárai Szalai Bernadett és Vargáné Drexler Zsuzsanna voltak.

Szeptemberben összeállítottuk a nyelvi csoportok névsorát, elkészítettük a tanmeneteket, munkaközösségünk beszámolt az iskolavezetésnek.

Novemberben bemutató órákat tartottunk a nyílt napokon, kihirdettük a kisérettségi témaköreit.

November 17-19-én Karlovits Piroska Strasbourgba az Európa Parlament látogatására vitt 24 diákot, december 3-án pedig a szokásos adventi kirándulást szervezte Bécsbe.

Január első hetében megírattuk a szintfelmérőket a 9. évfolyamosokkal, márciusban mi is felvételiztettük az általános iskolásokat, áprilisban zajlottak az osztályozó vizsgák.

Májusban zajlanak az írásbeli érettségi vizsgák és a nívócsoportos nyelvi szintfelmérők.

Sajnos nem sikerült megszervezni ebben a tanévben az Obervellachba, az alpesi erdei iskolába utazást, reméljük, ezt tudjuk pótolni ősszel.

Július 5-10. között tervezünk tanulmányi kirándulást Dél-Franciaországba.

 

 

 

 

Budapest, 2012. május 18.

 

 

 

 

 

 

                                              

       Dr. Lukács Istvánné

            munkaköz.vez

« Vissza