Keresés

Tudomány a mindennapokhoz

A 10.a  osztály egy része májusban ellátogathatott a II. kerületben lévő Élelmiszertudományi Kutatóintézetbe.  Megismerkedhettünk érdekes módszerekkel, amelyekkel az egyes élelmiszerek hasznosanyag tartalmát, összetételét tudják megállapítani.

Szín-kromatográfiával (ami egy elválasztási módszer) meg tudják állapítani, hogy a paprika a kapszantin nevű festékanyagtól és a karotinoidoktól piros, vagy más hamisításra használt festékanyagoktól.

Ellenőrizni tudják a tejpor összetételét, a húsok fehérjetartalmát.  Megismertük a mikrohullámú vákuumszárítású készüléket, amit a tervező fiatal mérnök mutatott be. Az így szárított zöldségek, húsok, gyümölcsök megtartják eredeti aromájukat. Almát és kolbászt meg is kóstolhattunk. Ahogy a képeken is látszik, ki is próbálhattunk sok mindent, de szerintem a pipetta jött be mindenkinek.

Köszönjük Cserhalmi Zsuzsa osztályvezetőnek a lehetőséget, hogy itt lehettünk és Herczig Ferencné tanárnőnek, hogy megszervezte nekünk a látogatást, ezzel is közelebb hozva hozzánk a kémia és biológia tantárgyakat.

                                                                     Horváth Henrietta 10.a

Képgaléria

« Vissza

©2018 Ady Endre Gimnázium