Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Projekttalálkozó Tenerifén 2019. február 25 - március 1.

2019.02.25. - hétfő

A mai nap volt az első az iskolában, név szerint az 'IES San Juan de la Rambla' gimnáziumban – ahol, akárcsak itthon, reggel 8 órakor kezdődik a tanítás. Az ünnepélyes megnyitót követően, melyet a igazgató köszöntő beszéde mellett a hangszeres kórus fellépése is kiegészített, a diákok 3 előadást tartottak nekünk a Kanári-szigetekről. Elsőként ennek elhelyezkedéséről és demográfiai jellemzőiről volt szó, amelyből többek között megtudtuk, hogy a szigetcsoport mindössze 97 kilométerre fekszik Marokkó partjaitól, valamint azt is, hogy Tenerife szigetén körülbelül 1 millió ember él. Ezt követően az éghajlatáról esett néhány szó, például megismertük a passzátszelek jelentőségét. A harmadik előadás a környezeti problémákról szólt, a légszennyezést emelve ki, mint legsúlyosabb problémát, melyhez javarészt a villamosenergia termelés és a közlekedés járul hozzá. A prezentációkat és egy tízórait követően pedig meglátogattuk a városházát, ahol a polgármester mondott köszöntő beszédet, mesélve egy keveset a város és sziget történelméről is. Ezek után mindenkinek szabad volt a délutánja, amelyen egy hosszú sétát tettünk (a vendéglátóm, annak néhány barátja és én) a tengerpart mentén.

 

2019.02.26. - kedd

A mai napon elsőként 'tabu'-t játszottunk, olyan szavakkal, melyek természetesen kapcsolódtak az éghajlatváltozás témájához. Következőnek - hasonlóan Frekot tanárnő foglalkozásához - vízmintákat vizsgáltunk mikroszkóp alatt, különböző apró élőlények után kutatva. Több-kevesebb sikerrel találtunk is bennük, mint például szúnyoglárvát, melyet egyébként meglehetősen könnyű volt megtalálni, hiszen szabad szemmel is látható. A szigeten meglepő módon nincsenek sem folyók, sem patakok, így vízmintáink kizárólag az óceánból és tavakból származtak. A mikroszkópos "kísérlet" után, busszal elutaztunk 'Puerto de la Cruz' városába, ahol a helyi botanikus kertben tettünk látogatást. Erre a helyre nincsenek szavak, ezt egyszerűen látni kell. A kertlátogatás után a csoport a délutánt a helyi strandon töltötte.

 

2019.02.27. - szerda

A mai napon a spanyol partnereink által fejlesztett alkalmazást teszteltük 'La Laguna' városában. Az applikáció körbevezetett minket a történelmi városrészben, miközben kérdésekre kellett válaszolunk a projekt témájával kapcsolatban. Az útvonal összesen 8 állomásból állt, ezeken kaptuk meg a kérdéseket, melyek helyes megválaszolása esetén pontokat szereztünk, amelyeket aztán később, a játék végén össze tudtunk vetni a többiekével. A városi túránk befejeztével megebédeltünk egy helyi étteremben, ahol megkóstolhattuk az igazi helyi konyhát. Ebéd után továbbindultunk a 'Teide' vulkán felé, mely Tenerife és a Kanári-szigetek legmagasabb hegye is egyben, a maga 3718 méteres magasságával. Útközben ismertették velünk a különböző növénytársulások jellemzőit. Útunk először egy kisebb kiállításhoz vezetett, ahol megnéztünk egy rövidfilmet a szigetcsoport és magának a hegynek a kialakulásáról. Ezt követően egy kilátóhelyhez mentünk, ahonnan csodás panoráma nyílt a Teide-re és környékére. Miután eltöltöttünk ott egy kis időt, visszaindultunk az iskolához, amelyhez estére értünk vissza.

 

2019.02.28. - csütörtök

A negyedik napon a sziget vízgazdálkodásáról tartottak nekünk egy előadást. Ebből többek között azt tudtuk meg, hogy a felhasznált víz legnagyobb részét a felszín alól nyerik. Ezt követően indultunk el Tenerife fenyveseibe. Igen fenyveseibe, mert a szigetet nem csak pálmafák és egyéb trópusi növények, hanem hatalmas fenyőerdők is borítják. Egy rövidebb túraútvonal megtétele után egy faiskolában folytatódott programunk, ahol betekintést nyertünk abba a kezdeményezésbe, melynek célja a sziget természetes erdeinek visszaállítása. Ugyanis a szigeten található fenyőerdőket még gazdasági célokból ültették a XVI. és XVII. században. Ehhez kapcsolódóan szó esett arról is, hogy milyen hatással van az emberi tevékenység és a klímaváltozás az élővilágra. Ezek után visszatértünk a gimnáziumba, ahonnan mindenki szabadon ment délutáni programjaira.

 

2019.03.01. -péntek

A mai napon utunk a San Juan de  la Rambla nevű településhez vezetett, ahol megkezdődött az utolsó túránk Tenerifén. Itt először megismerkedtünk a hely történelmi múltjával, majd a tengerpart mentén átsétáltunk Puerto de la Cruzba. Túravezetőnk, a helyi természetvédelmi központ munkatársa, sok érdekes történettel színesítve mutatta be a szigetet, és beszélt a part növényvilágáról is.  A túra közben búcsút vettünk az Atlanti-óceántól, valamint a sziget partvidékétől. A séta után visszatértünk a gimnáziumba, ahonnan a vendéglátóinkkal néhány utolsó emléktárgy beszerzésére mentünk. Végül visszatértünk vendéglátóinkhoz, hogy felkészüljünk a hazaútra.

Fazék Dániel 11.c, Németh László 9.a, Terecskei Vince 9.a

 

 

 

Képgaléria

« Vissza

©2019 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat