Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Pályaorientációs nap iskolánkban

Január 11-én az iskola minden osztálya számára tanítás nélküli munkanapot tartottunk, melynek témája a pályaorientáció volt. Néhány beszámoló a színes programokról:

 

9.a

A 9. a osztály tanulói a pályaorientációs nap első részét az iskolában töltötték, egy önismereti, pályaválasztást megkönnyítő foglalkozást szerveztünk, melyet az iskola pszichológusának, Héjas Anitának a segítségével valósítottunk meg.

Először Csíkszentmihályi Mihály elméletével, a Flow fogalmával ismerkedtek meg a tanulók. Egy olyan, viszonylag egyszerű módszerrel, mely kiindulása lehet az önmagunkban rejlő pozitív képességek felfedezésére. Ezt néhány rövid, interaktív módszer követte, mely az önismeret fejlesztését szolgálta. A foglalkozások, az önismereti tréning a későbbiekben még folytatódni fognak.

A nap második részében a Zsinór utcai Katasztrófavédelmi állomásra mentünk, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjünk a tűzoltók tevékenységével. Az állomáson szolgálatot teljesítő tűzoltók hihetetlen nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadtak minket. Érdekes, olykor szomorú kimenetelű történetek segítségével mutatták be munkájukat, hétköznapjaikat. Lehetőségünk nyílt megnézni az állomáson tartózkodó szerkocsikat, minden apró részletet, minden egyes rajta levő eszközt megmutattak és elmagyaráztak. Kipróbálhattuk a bevetéseken is használt eszközöket, pl. a légző palackot is.

 

9.d

Január 11-én egy másik világba csöppentünk… Beléptünk a jövőbe. Az Educatio kiállításon jártunk, ahol ki-ki érdeklődési körének megfelelően tájékozódhatott a gimnázium elvégzése utáni lehetőségekről. Mi még „csak” 9.-esek vagyunk, de már most érdemes elgondolkodni a jövőnkről, mert a fakultáció választás egy év múlva már a mi ügyünk is lesz. Persze, még messze van a végső döntés, de azt mindenesetre érzékeltük, hogy a lehetőségeink sokfélék lesznek. A magyarországi egyetemek és főiskolák kínálata mellett láthattunk működő robotot, Tesla autókat, kipróbálhattuk magunkat kvízeken, sportolhattunk, sőt a pécsi egyetemisták teára is meghívtak minket. Nyelvtagozatosként a külföldi egyetemek és a nyelvvizsgák információi is érdekesek voltak számunkra. Mindenki talált olyan érdekességet, ami hasznos lehetett számára. És talán egy eddig kevésbé kedvelt irány is szimpatikussá válhatott, amikor konkrétan megtudtuk, mire jó az adott képzés. Jövőre is érdemes lesz körülnézni!

 

9.c és 11.c

A Fővárosi Állatkertben jártunk, de most egy új szempontból, a pályaválasztás felől tudhattunk meg információkat erről a hatalmas intézményről. Zoopedagógusok várták a csoportokat, köztük iskolánk egykori tanára, dr. Fiar Sándor. Megtudtuk, hogy sokféle foglalkozás képviselői dolgoznak az Állatkertben, nemcsak állatgondozók és állatorvosok. A feladat szép, de minden nap nyitva vannak, tehát gyakran hétvégén is dolgozni kell. Megismerhettük a zoopedagógusok végzettségét, életútját, mindennapos tevékenységeiket.

A 9.c osztály a pályaorientáción kívül még egy vezetett sétát is tett a kertben, sőt, feladatlapos vetélkedővel ismerkedtek a Szavanna ház lakóival.

 

10.a és 10.c

A 10.a és 10.c osztályoknak előadókat hívtunk meg. Volt tanítványaink jöttek, akik egyetemen reál területen tanulnak tovább, valamint egy diákunk édesapja látogatott el hozzánk, aki szintén ilyen szakterületen végzett és dolgozik.

Volt tanulóink egyetemi tapasztalataikról meséltek a diákoknak, olyan szempontokat igyekeztünk kiemelni, melyeket a későbbiekben feltétlenül fontosnak tarunk a továbbtanulásuk tervezésekor. Mire figyeljenek a tanulmányaik során, és mire számíthatnak továbbtanulásuk esetén.

Tanítványunk édesapja értékes munkahelyi tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, kiemelve a tanulás, az információszerzés és tájékozódás fontosságát is.

Diákjaink hasznos információkkal gazdagodtak, reményeink szerint segítve őket a közeli és távolabbi jövőben a döntéseik meghozatalában.

 

10.d

A pályaorientációs napon az iskolapszichológus tartott önismereti és pályaválasztási interaktív foglalkozást a 10. D osztálynak. Érdekes módszerekkel kutattuk, hogy számunkra melyek lehetnek a megfelelő foglalkozások. Együtt gondolkodtunk, és a csoportos feladatok során egymásnak is próbáltunk ötleteket adni. Nagyon hasznosnak és elgondolkodtatónak találtuk az együtt töltött órákat.

 

11.b

A 11.B osztály részt vett a pályaorientációs nap keretében az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A szervezés jobb volt a tavalyinál, mert tágasabb pavilonban rendezték meg az eseményt.  Nagyon sok felsőoktatási intézmény képviseltette magát, mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő iskolát. Szép számmal akadtak külföldi egyetemek is. Összegezve: nagyon hasznos és ötletadó volt ez a nap.

 

12.c

Január 11-én a 12. c osztállyal ellátogattunk a Láthatatlan kiállításra. A helyszínen csoportokba rendeződtünk és izgatottan vártuk, hogy bemehessünk. Egy látássérült hölggyel beszélgettünk, aki megmutatta, hogy működik a Braille írógép és mi is felírhattuk vele a nevünket a jegyünkre. Ezután sorra bementünk egy sötét terembe. Lassan szokott hozzá a szemünk a sötéthez, eleinte ijesztő is volt, még ha tudtuk is, hogy ugyanabban az épületben vagyunk, és az utca vagy éppen a piac zaja nem valódi. A kísérőnk Elemér, kedvesen végigvezetett minket a folyosókon, így jártunk egy lakásban, az erdőben és átkelhettünk az úttesten is, megtapasztalva milyen nehéz is a legfontosabb érzékszervünk nélkül élni a mindennapokat. Nagyon tanulságos kirándulás volt, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki a szívén viseli hátrányos helyzetű társaink sorsát, hiszen arra is fény derült, hogyan tudjuk megkönnyíteni számukra a látóknak egyszerűnek tűnő helyzeteket.

 

Képgaléria

« Vissza

©2020 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat