Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Madárfiókák nevelkedtek fel az aulában

Nyilván a környéken élő állatok is értesültek róla, hogy az Ady Gimnázium Ökoiskola lett, mert egyesek már birtokba is vették az épületet.

Egy rozsdafarkú pár úgy ítélte meg, hogy fiókáik kiköltésére nincs biztonságosabb helyszín, mint az iskola aulája. Gyönyörű, szabályos, csésze alakú fészket készítettek a főlépcső fordulójában álló oszlop tetejére, a virágcserép mellé. Amikor arra járt valaki (ez meglehetősen gyakran fordult elő, hiszen 540 diák mozgott az épületben), akkor elrebbentek a fészekről. De mihelyt abbamaradt a mozgás, visszatértek.

Őszintén szólva, egyikünk sem hitte, hogy valóban le fogják rakni a tojásaikat. De a rozsdafarkúak másképp gondolták. Szépen gyarapodtak a fészekben a tojások, míg végül a fészekalj öt tojással lett teljes. Ekkor már benne jártunk a szóbeli érettségik időszakában, ezért kevesebben mászkáltak az aulában. Érdeklődő dolgozókban így sem volt hiány! Ennek ellenére (nagy meglepetésünkre) a madárkák sikeresen kikeltették a fiókáikat.

Eddigre az is kiderült, hogy a csukott ablakok se zavarják a madárszülőket a mozgásban, mert találtak egy rejtett zugot a tetőablakon, ahol kedvükre közlekedhettek. Megkezdődött az etetés.

Az eleinte csupasz, majd egyre tollasabb fiókák akkor is kitátották a csőrüket, ha egy érdeklődő (és fotózó) ember közelítette meg a fészket. A szülők pedig legfeljebb izgatottan kitárgyalták egymás között, ha megnéztük a fiókákat, de rendületlenül folytatták az etetésüket.

Amikor a fiókák már „kiláttak a fejükből”, vagyis felismerték, ha ember közelít, s rémülten húzódtak a legtávolabbi sarokba, védelmük érdekében megszüntettük a nézegetésüket. Félő volt, hogy idő előtt elhagyják a fészket. Szerencsére ez nem következett be. Végül egyre távolabb merészkedtek a fészektől. Rendszeresen használták kilátóként az Ady szobrot. Szüleik még napokig etették őket, majd kivezették az épületből az egész kis társaságot.

Az elmúlt években már mentettünk az épületben talált törpe denevért és az ablakon bemászott nyestet. Idén egy egész fészekaljnyi rozsdafarkú köszönheti életének első szakaszát az iskolának. Az már nem újdonság, hogy a kerti odúkban sikeresen költenek a cinkék és a verebek. Kell ennél zöldebb iskola???

Frekot Erika

Képgaléria

« Vissza

©2019 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat