Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

Pro urbe díj logo

PRO URBE

 

Müpa Partneriskola

   
Keresés

Két hét az Otto Hahn Gimnáziumban (beszámoló tanártovábbképzésről)

A Goethe Intézet rendszeresen szervez bajorországi továbbképzéseket német- tanároknak. Idén ősszel, a sikeres pályázat révén két hetet tölthettem el a festői környezetben, a Fichtel hegység közepén található Otto Hahn Gimnáziumban Marktredwitzben.

Az iskolában 721 diák tanul 21 osztályban 5-12-ig három különböző - zenei, informatikai és idegennyelvi – tagozaton. 

Mentorom, a német- történelem szakos Mary Möller, igencsak körültekintően állította össze az órarendemet, így lehetőségem volt minden korosztály megfigyelésére különböző órákon.

A bajorországi csengetési rend szerint dupla órákat tartanak, tehát 90 perceseket. Ez a tanulóknak nem jelent problémát, a tanárnak meg jó lehetőség a munkamódszerek változatos alkalmazására, amire nagyon sok jó példát láttam. Az iskolai technikai felszereltsége is 21. századi.  A német órán egyszerre használtak hagyományos táblát, power-point bemutatót és írásvetítő fóliát. A szükséges eszközök minden tanteremben rendelkezésre állnak és tökéletesen működnek. Az egyik történelemórán, a csoportmunka során a tanulók egyik csoportja a feladatot egy IPed –en oldotta meg, így a megoldásuk azonnal megjelent a kivetítőn, a többiek a füzetükbe írták a megoldásaikat. A feladat megbeszélésekor a kivetített megoldást tekintették kiindulásnak és ezt módosították a többi tanuló javaslata alapján. Az óra végén minden tanuló kézhez kapta a közösen összeállított feladatot kinyomtatva.

Hasonló élményt jelentett a nyolcadikosok kémiagyakorlata. A kifejezetten kísérletezésekre berendezett teremben dolgoztak, közben nagy hangsúlyt fektettek a balesetvédelme, minden tanuló fehér köpenyben és védőszemüvegben dolgozott.

Bepillantást nyertem az iskola délutáni foglalkozásaiba. Voltam színjátszó próbán és a külföldi tanulók nyelvi fejlesztő foglalkozásán is.

A Gimnázium négy külföldi iskolával tart partnerségi kapcsolatot, melyek közül ottlétem alatt a prágai Stodulky/Klamovka Gimnáziumból volt látogatóban egy csoport. Érdekes volt átélni, hogy másik iskolában miként zajlik a külföldi vendégek fogadása, hogy gondoskodnak róluk. Ez az Otto Hahn Gimnáziumban szinte teljesen úgy zajlik, mint az Ady-ban. A tanulók családoknál laktak, változatos iskolai és a hely megismerésére szolgáló programot szerveztek a tanulóknak. Ellátogathattak, és velük én is, Bayreuthba, ahol a négy órás idegenvezetés (!) alatt bejártuk a történelmi várost, utána Wagner munkásságával és a zenei jelentőségével is megismerkedtünk. A hallottak alapján egy, a várossal kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki a tanulók, melyet másnap értékeltek a tanárok. Rövid szabadidő után indultunk vissza Marktredwitzbe.

A délutáni szabadidőmet a környék megismerésére fordítottam, hétvégére vendéglátóim szerveztek emlékezetes programokat, így jutottam el Regensburgba, Nürnbergbe és Ellingenbe is.

A bajorországi továbbképzés minden tekintetben, nyelvi, szakmai és személyes értelemben is nagyon hasznos volt számomra.

 

Katonáné Mayer Katalin

Képgaléria

« Vissza

©2017 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat