Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Két hét az Otto Hahn Gimnáziumban (beszámoló tanártovábbképzésről)

A Goethe Intézet rendszeresen szervez bajorországi továbbképzéseket német- tanároknak. Idén ősszel, a sikeres pályázat révén két hetet tölthettem el a festői környezetben, a Fichtel hegység közepén található Otto Hahn Gimnáziumban Marktredwitzben.

Az iskolában 721 diák tanul 21 osztályban 5-12-ig három különböző - zenei, informatikai és idegennyelvi – tagozaton. 

Mentorom, a német- történelem szakos Mary Möller, igencsak körültekintően állította össze az órarendemet, így lehetőségem volt minden korosztály megfigyelésére különböző órákon.

A bajorországi csengetési rend szerint dupla órákat tartanak, tehát 90 perceseket. Ez a tanulóknak nem jelent problémát, a tanárnak meg jó lehetőség a munkamódszerek változatos alkalmazására, amire nagyon sok jó példát láttam. Az iskolai technikai felszereltsége is 21. századi.  A német órán egyszerre használtak hagyományos táblát, power-point bemutatót és írásvetítő fóliát. A szükséges eszközök minden tanteremben rendelkezésre állnak és tökéletesen működnek. Az egyik történelemórán, a csoportmunka során a tanulók egyik csoportja a feladatot egy IPed –en oldotta meg, így a megoldásuk azonnal megjelent a kivetítőn, a többiek a füzetükbe írták a megoldásaikat. A feladat megbeszélésekor a kivetített megoldást tekintették kiindulásnak és ezt módosították a többi tanuló javaslata alapján. Az óra végén minden tanuló kézhez kapta a közösen összeállított feladatot kinyomtatva.

Hasonló élményt jelentett a nyolcadikosok kémiagyakorlata. A kifejezetten kísérletezésekre berendezett teremben dolgoztak, közben nagy hangsúlyt fektettek a balesetvédelme, minden tanuló fehér köpenyben és védőszemüvegben dolgozott.

Bepillantást nyertem az iskola délutáni foglalkozásaiba. Voltam színjátszó próbán és a külföldi tanulók nyelvi fejlesztő foglalkozásán is.

A Gimnázium négy külföldi iskolával tart partnerségi kapcsolatot, melyek közül ottlétem alatt a prágai Stodulky/Klamovka Gimnáziumból volt látogatóban egy csoport. Érdekes volt átélni, hogy másik iskolában miként zajlik a külföldi vendégek fogadása, hogy gondoskodnak róluk. Ez az Otto Hahn Gimnáziumban szinte teljesen úgy zajlik, mint az Ady-ban. A tanulók családoknál laktak, változatos iskolai és a hely megismerésére szolgáló programot szerveztek a tanulóknak. Ellátogathattak, és velük én is, Bayreuthba, ahol a négy órás idegenvezetés (!) alatt bejártuk a történelmi várost, utána Wagner munkásságával és a zenei jelentőségével is megismerkedtünk. A hallottak alapján egy, a várossal kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki a tanulók, melyet másnap értékeltek a tanárok. Rövid szabadidő után indultunk vissza Marktredwitzbe.

A délutáni szabadidőmet a környék megismerésére fordítottam, hétvégére vendéglátóim szerveztek emlékezetes programokat, így jutottam el Regensburgba, Nürnbergbe és Ellingenbe is.

A bajorországi továbbképzés minden tekintetben, nyelvi, szakmai és személyes értelemben is nagyon hasznos volt számomra.

 

Katonáné Mayer Katalin

Képgaléria

« Vissza

©2018 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat