Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Iskolánk elnyerte a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet

A 2016-2017-es tanév folyamán sikerrel vettünk részt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton. A cím elnyeréséről a nyári szünet során értesültünk.

A közelmúltban nagyon sok olyan iskolai és iskolán kívüli programot szerveztünk, melyek szorosan kapcsolódtak a fogyasztói tudatosságra neveléshez. Az alábbiakban a pályázat néhány részletével szeretnénk felidézni ezek közül néhányat:

Tanulók pénzügyi ismereteinek megalapozása

 • 2012. Tehetségnap: két közgazdász hallgató tartott előadást „Játékelmélet és közgazdaságtan: emberi döntések a gyakorlatban” címmel. A hallgatóság közül ketten részben ennek az előadásnak köszönhetően választották a közgazdaságtan szakot az egyetemen.
 • 2013-ban 3 osztály, 2016-ban eddig 4 osztály vett részt az OTP Oktatási Központban évfolyamok szerint összeállított témákban tartott 4 órás tréningeken.
 • 2013-ban az iskola tagja lett az Econventio Iskolahálózatnak. Ennek keretében diákjaink legalább 30%-a tölti ki a minden évben összeállított pénzügyi és gazdasági ismereteket mérő feladatsort.
 • 3 kolléga részt vett az Econventio által tartott 30 órás gazdasági képzésen.
 • 2015-ben a 7.A osztályban Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy órákon  családi költségvetés elkészítését és különféle kérelmek, kérvények megírását tanulták.
 • 2015-ben a 9.Ny osztály matematika órákon családi költségvetés készítését tanulta.
 • 2016-ban az iskola 4 osztálya vett részt egy külsős előadó és Feketéné Tóth Márta vezetésével a PÉNZ7 programsorozatban.
 • 2016. novemberében jelenlegi közgazdász szakos negyedéves hallgató (iskolánk volt diákja) tartott a 12. osztályosok Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy óráján előadást a diákhitelről és a továbbtanulás anyagi vonzatairól, és válaszolt felmerülő kérdéseikre.

Fenntartható fogyasztás, környezetvédelem és fogyasztóvédelem

 • 2013: A Vöröskereszt önkéntesei a klímaváltozásról: interaktív foglakozás 4 osztályban és a Természetismereti szakkörben.
 • 2013: A gimnázium 6 tanára részt vett az Artemisszió Alapítvány Globális nevelés nemzetközi projektjének előkészítő találkozóján, ahol a környezeti igazságosság, társadalmi igazságosság és a kereskedelmi igazságosság volt a fő téma
 • 2013-2015 Részvétel a Globális nevelés projektben, mely során a tanárok tananyagfejlesztést végeztek, melyeket a diákokkal tanítási órán megbeszéltek. A diákok filmet készítettek az ökológiai lábnyomról. Egy tanuló a  Leeds-ben megrendezett találkozón képviselte a gimnáziumot
 • 2013-2014: DADA és „Ellenszer” bűnmegelőzési és egészségnevelési program iskolánk diákjai számára, osztályonként 7x2 órában. A foglalkozások szakértők vezetésével zajlottak.
 • 2014.01.10.: Foglalkozások a méltányos kereskedelemről. Iskolánk vendége volt a 11. c, 9. ny, 11. b és 11. a osztályokban Újszászi Györgyi a Védegylet Egyesülettől.
 • 2014. Ökonap: A CEU egyik professzora a környezetvédelemről tartott előadást. A szomszédos gimnázium biológia tanára a „Környezettudatos építkezés és háztartás-vezetés” témájába avatta be a diákokat a saját tapasztalatainak felhasználásával. Meghívott állatorvosunk (egykori diákunk) a „Felelős állattartás” témáját fejtette ki a diákoknak. Kertészmérnök hallgató volt diákjaink a GMO-ról (génmódosított élőlények) és hatásaikról beszélgettek a gyerekekkel. Két osztályunk ellátogatott a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervéhez (egykori ÁNTSZ).
 • 2015. iskolanap „Testünk és a Föld egészsége” témakörben. Meghívott előadónk a Jane Goodall Társaságtól „Vásárlói szokásaink hatása az emberszabású majmok élőhelyére” címmel tartott előadást. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja előadásának címe volt: „Természetvédelem a Fővárosban: közösségi szolgálati lehetőség a természetvédelmi kezelésben”.

Egykori diákunk előadása „A méhészet és az emberi egészség” címmel hangzott el. Szakértő szülőnk „Előadás és beszélgetés az elhízásról - avagy hogyan edd magad karcsúra?” témában beszélt a helyes táplálkozási szokásokról

 • 2016 októberében a 7.A osztály meglátogatta az Újpesti szennyvíztisztító telepet.

Versenyek

 • 2013-2015. között meghirdetett MNB MONETARY versenyeken indult iskolánk csapata.
 • 2013-2014.  az APEH Rangadó versenyén is szerepeltünk.
 • 2015-ben a 8.A osztály online fogyasztóvédelmi versenyen vett részt.
 • 2016-ban a 8.A 3 csapattal indult a „Vigyázz, kész, pénz” általános iskolásoknak kiírt versenyen

Nemzetközi projektekben való részvétel:

 • 2010-2012: Comenius projekt Friendly People Friendly Energy (Barátságos emberek, környezetbarát energia): lengyel, belga, olasz, román, bolgár, török, magyar partneri együttműködés. Az iskolai együttműködés témája a környezettudatosság erősítése és a hatékonyabb, tudatos energiafelhasználás volt. Az együttműködés része az iskola energiafelhasználásának vizsgálata, CO2 mérés, ökolábnyom számítás, faültetés.
 • 2014-2016: Comenius Porject: Biodiversity- the only path to our survival (A biológiai sokféleség megőrzése az egyetlen út a túléléshez). A programban résztvevő országok: Magyarország, Görögország, Románia, Lengyelország, Bulgária, Törökország és Szlovákia. A diákok aktivitásai: prezentációk készítése, műhelymunkákban való részvétel, kisfilm készítése, dalszövegírás és zeneszerzés, skype konferencián való részvétel.
 • A „Víz” c. Comenius projekt: Budapesten, Stuttgartban, Bécsben, Prágában, Genfben és Baselben az ivóvízellátásról, szennyvíztisztításról, gyógyvizekről, vízerőművekről, stb. esett szó. 27 diák és 3 tanár vett részt a programban.

 

« Vissza

©2018 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat