Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

CliMates projekt az Adyban

 

A Budapest XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium „CliMates - Together for the Better” nemzetközi Erasmus+ projektjének második budapesti partnertalálkozójára került sor 2018. október 1 - október 5. között.

Ez a környezettel, környezetvédelemmel, biodiverzitással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó projekt jól illeszkedik a most másodszorra is Ökoiskola címet nyert intézmény szellemiségéhez.

Három ország (Németország, Spanyolország, Észtország) egy-egy iskolájának képviselői - tanárok és diákok - látogattak el hozzánk, hogy az egy hét alatt kicsit jobban megismerhessék hazánkat, de legfőképp az iskolát és annak szűkebb környezetét.

Kolléganőmmel, Karakas Mariannal úgy terveztük meg a hét programját, hogy minden napra jusson a szakmai programokból, de maradjon idő Budapesttel is ismerkedni.

A találkozó első napján bemutattuk a vendégeknek ÖKO-kertünket, ahol szakszerű vezetést tartott Frekot Erika biológiatanárunk, a madár- és rovarbarát kert egyik fő gazdája, gondozója. Másnap a fajok sokszínűségét tanulmányoztuk a Vácrátóti Botanikuskertben. Itt megnéztük a Karbonházat is, ahol jó példákat láthattunk az energiatakarékosságra, az ökológiai lábnyomra és egy korszerű, a fenntartható fejlődést bemutató lakásra is.

A hét egyik leginteraktívabb tevékenysége az iskola mögött folyó Rákos-patak vízvizsgálata volt. A tanulókkal kisétáltunk a helyszínre, Frekot Erika tanárnő ötletes feladatain keresztül megismerték a patak élővilágát, a környezetét, majd vízmintát gyűjtöttek.  Az elemzésre, a vízben fellelhető élőlények mikroszkópos vizsgálatára az iskolában került sor. Ezen az izgalmas a délelőttön a helyi média, a TV13 is jelen volt, és hírt adott az eseményről.

A hét utolsó napján kerékpárral jártuk be a kerületet, megmutatva a vendégeknek többek között a csodás margitszigeti szökőkutat, a népszerű passzív-óvodát és a geotermikus energiával fűtött Hun utcai lakóépületet.

Diákjaink is készültek minden napra játékokkal, előadásokkal vagy éppen online kvízzel, természetesen a projekt témáit felhasználva.

A projekttalálkozónak a nagyon aktuális téma mellett kiemelt jelentősége a tanulók idegen nyelvi kommunikációjában rejlik. A közös nyelv, a „munka” nyelve az angol, minden dokumentum, feladat, játék és beszélgetés angolul zajlik. A külföldi tanulókat diákjaink látják vendégül otthonaikban egy héten keresztül, ami nagy toleranciát, megértést feltételez mindkét fél részéről, ugyanakkor nagyszerű lehetőséget is egymás megismerésére, megbecsülésére.

Meggyőződésem, hogy a projektben résztvevő összes tanuló életre szóló élménnyel, és jól hasznosítható, saját tapasztalatokon keresztül megszerzett tudással gazdagodott ezen a héten.

 

A projekttalálkozó után érkezett meg az értesítés arról, hogy eddigi tevékenységünk elismeréseként elnyertük a „Minősített e-Twinning Projekt” címet.

 

                           A beszámolót készítette: Katonáné Mayer Katalin, a projekt koordináló tanára

Fájlok

minositett projekt.pdf (170 KB)
LetöltésMegnyitás

 

Képgaléria

« Vissza

©2020 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat