Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

A Madárbarát kert 2016 telén

Az iskola Madárbarát kertjében az őszi szünet óta zajlik a téli madáretetés. Hetente kétszer tölti fel az etetőket Tóth Fruzsina és Szilágyi Anna, akik a 11.b biológia tagozatos tanulói. Már most is több családtól kaptunk madáreleséget, amit nagyon köszönünk! Továbbra is várjuk az adományokat.

A nagy madáretető tavaly felújított teteje jól állja az időjárást és a galambok, varjak, szarkák rendszeres látogatásait. Az önetető azonban, aminek őszre megrepedt a fából készült teteje, nem jelentett nagy kihívást a varjaknak, akik lazán felfeszítették, a letört darabot pedig ledobták a földre. Az így nyitottá vált etető most a galambok kedvenc tartózkodási helye.

Bár az ügyes és erős varjak egyelőre nem tudtak kárt tenni a másik etetőben, azért ott is „garázdálkodnak”. A szemem láttára sikerült lelopniuk egy cinkegolyót, amit pedig dróttal erősítettünk fel. A lelkes dolmányos varjú leszállt a zsákmánnyal a földre, s méretes csőrével pillanatok alatt darabokra vágta azt. Nem volt szerencséje, mert én közeledtem, erre elrepült, én pedig biztonságba helyeztem a megviselt madáreledelt: betettem a rácsok mögé, ahová csak a cinkék és a verebek férnek be.

Az etetőre egy egész mezei veréb csapat jár. Gyakran perceket töltenek el bent, s csipegetik az ún. lisztes magvakat (mert ők kevésbé lelkesednek az olajos szotyiért, mint a cinkék).

Időről időre egy nagy fakopáncs is megjelenik a kertben és átvizsgálja a mogyoróbokrokat, hátha maradt rajtuk valami ehető. A harkályokról mindenki azt tudja, hogy rovarevők, de ők a téli időszakban is itt élnek, s ilyenkor magokat fogyasztanak.

A madárodúk sem maradnak funkció nélkül télen, a verebek és a cinkék rendszeresen használják őket éjszakai szállásként. Még egy kevés fészekanyagot is gyűjtenek beléjük, pedig ősszel mindet kitisztítottuk, kiürítettük, hogy ne teleljenek át bennük az élősködők.

A kertben télen csendes rész a Rovar Hotel, amelyben már kifúrt fahasábok, téglák és nádszálak is várják a tavaszi rovarvendégeket. Új szerzeményünk egy látvány Darázsgarázs, ami reményeink szerint tavasszal majd benépesül.

Frekot Erika

biológia szakos tanár

Képgaléria

« Vissza

©2019 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat