BESZÁMOLÓ A TANTESTÜLETI ÉRTEKEZLETEN


2015. szeptember 16-án a tantestületi értekezlet végén kaptunk lehetőséget, hogy beszámoljunk a horvátországi képzésről. A beszámoló végén bemutattunk egy olyan gyakorlatot, mely segít építeni a kontextust és a rézstvevő kollégák azonnal felismerték, hogy a saját tanóráikon hogyan tudnák használni.

A feladat leírása:

Három vagy négy kategóriát állítunk fel pl.: ige, főnév, melléknév. A kategóriát nem nevezzük meg, csak mindegyikhez felírunk néhány példát és kérjük, hogy a diákok nevezzék meg azokat, majd bővítsük a felsorolást további példákkal. 

Mindegyik kategóriához hozzárendelünk egy színt. (Célszerű színes nagyobb méretű Postit-eket használni.)

Kérünk/kijelölünk a diákok közül annyi csoportvezetőt, ahány kategóriával rendelkezünk. A csapatvezetők kapnak annyi azonos színű Postit-et, amennyi diák egy csoportba fog kerülni. Megkérjük őket, hogy válasszanak maguknak csapatot a cédulák kiosztásával.

A székeket körbe rakva mindenkit leültetünk. A szék támlájára ragasszák rá a Postit-et. A tanár a kör közepére áll és egy példát mond valamelyik kategóriából. A megfelelő kategória székén ülő tanulók helyet cserélnek. Ezt könnyű látni a színes papírokból.  A tanár is leül egy székre, így más kerül a kör közepére. Ő újból mond egy példát valamelyik kategóriára, és a megfelelő diákok helyet cserélnek. 

Ha a diákok már értik a kategóriák tartalmát, ügyesen mondanak példát és ismerik fel azokat, a játékot módosítjuk. Egy nagyon hosszú szót adunk (a kategória szavaiból összerakva egyet vagy nehezen megjegyezhető fogalmat, vicces kifejezést), ha ezt hallják a diákok, akkor mindenkinek fel kell állnia és másik székre ülni. Így fenntarthatjuk a figyelmet, hiszen mindig más kategóriába tartozó szavakat kell azonosítaniuk. 

Nem hátrány, hogy a játék hevében a csoportok összetétele is átalakul és a csoportmunkában véletlenszerűen tudjuk tovább folytani a munkát.
« Vissza