ERASMUS+ projekttalálkozó iskolánkban – Students Against Violance in Europe

Budapest,2017.12.03-08.
  

 

Az Ady Endre Gimnáziumban decemberben került lebonyolításra a “Students Against Violance in Europe” (Diákok az erőszak ellen Európában) partnertalálkozója. Az eseményen Bulgária, Ciprus, Görögország, Olaszország és Spanyolország képviseletében 4-4 diák és kísérőtanáraik érkeztek az iskolába, hogy az erőszakmentességről tartott foglalkozásokon mélyítsék el ismereteiket a témában. A közös nyelv és a foglalkozások nyelve is az angol volt, ami a diákok kommunikációs és nyelvi készségeit nagymértékben fejlesztette.

Első nap a bemutatkozásokat követően, csapatépítő foglalkozások keretében megismerkedtünk egymással, majd délután a program városnézés volt a várban és sétahajózás a Dunán.

Másnap a NANE (Nők A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) önkéntesei tartottak érzékenyítő foglalkozást az erőszakmentességről, majd iskolánk szervezésében következett egy másik foglalkozás a konfliktuskezeléssel kapcsolatban. A két műhely közt Spanyolország diákjai mutatkoztak be és tartottak flashmobot az egyik nagyszünetünkben.

Harmadnap, míg a koordinátorok és a többi tanár kolléga egy megbeszélést tartott, a diákok a könyvtárban egy kézműves foglalkozáson vettek részt. A végén a Mikulás is ellátogatott hozzánk, és éneklésért cserébe mindenkit meglepett egy kis finomsággal. Természetesen a tanárok sem maradhattak ki ebből, így a Mikulás őket is meglátogatta, és a fegyelmezést segítve virgácsot ajándékozott nekik. Távozását követően egy foglalkozás következett a diákoknak a diszkriminációval és elfogadással kapcsolatban. A nap egy sétával zárult a zsidó negyedben, melynek keretében bemehettünk a Dohány utcai Zsinagógába és meglátogattuk a gettóból megmaradt falmaradványt is.

Negyednap az Amnesty Hungary képviselői érkeztek iskolánkba, akik a sztereotípiákon keresztül vezették rá a diákokat a diszkrimináció lépcsőfokaira. Eztán került sor a győztes logó tervezőjének járó díj átadására, melyet egy olasz diák, Giulia Lopatriello (10 éves) nyert meg. Ezúton is gratulálunk neki!

A nap folyamán ellátogatott hozzánk az eTwinning képviselője is, hogy a projekt dokumentálásával kapcsolatban nyújtson segítséget a tanár kollégáknak. Közben a gyerekek kreatív foglalkozás keretein belül alkottak erőszakmentesség és béke témában. A szünetekben Bulgária és Olaszország mutatkozott be iskolánkban. Aznap délután került sor a jóval kötetlenebb interkulturális délutánra, melyen minden ország egy-egy érdekes játékkal vagy produkcióval és nemzeti finomságokkal készült.

A záró napon, pénteken, míg a tanárok ismét a projekt szervezési feladataival foglalkoztak, a diákok elkészítették vlogjaikat (videó blog) élményeikről és új ismereteikről. A szünetekben Görögország és Ciprus szórakoztatta a diákokat. Délután a diákok az állatkertbe látogattak.

Összességében egy rendkívül izgalmas és eseménydús hetet tudhatunk a hátunk mögött. A résztvevő diákok visszajelzései alapján tudjuk, hogy elégedettek voltak a programokkal és egy percig sem unatkoztak. A szabad délutánokon korcsolyáztak, felültek a Budapest Eye-ra, megkóstolták a magyar specialitásokat, színházba és hangversenyre is ellátogattak.

 

Csuri Veronika könyvtárostanár

 

infó:

https://twinspace.etwinning.net/55250/pages/page/320653
https://www.facebook.com/groups/153326095262684/

 

Képgaléria

« Vissza