A 11-es fizika fakultáció újabb programja: kísérletek folyékony nitrogénnel

A 11-es fizika fakultáció a nagysikerű, saját szárazjég előadása után azt szerette volna, ha a -196 Celsius fokos folyékony nitrogénnel is kísérletezhetne!

Ez azonban nem olyan egyszerű, sem a megvétele, sem a szállítása - mely engedélyhez kötött -, sem a kísérletezés vele!
Így fölvettük a kapcsolatot Tóth Pál tanár úrral, aki a Gördülő Energia program keretén belül kívánságunkat teljesíteni tudta!     
Az első tanórában csak és kizárólag a hét fizika fakultációs diák kísérletezett a Tanár úrral, azaz, kipróbálhatta mindegyikük, milyen belenyúlni a -196 Celsius fokos folyékony nitrogénbe, milyen, ha lelocsolják a tenyerünket vele, milyen az, amikor mellkason öntik vele az embert, hogyan porszívóz a Tanár úr otthon a folyékony nitrogénnel, átfolyik-e az a sűrű szövésű kalapon, mi lesz, ha 100 fokos vizet öntünk a folyékony nitrogénes edénybe, hogyan lehet kimutatni a forráspont nyomásfüggését folyékony nitrogénnel, hogyan változik meg a -196 fokra lehűtött rézcsőben eső mágnes esési ideje az elektromágneses indukció következtében, s mennyire gyorsan lövi ki a folyékony nitrogén palackból a dugót és fordítva.

Amikor a fakultáció kellően kijátszhatta magát és minden szakmai kérdésre választ kapott, következhetett a 2. óra, ahol másik 45 diákkal együtt hallgathatták, nézhették, élvezhették Tóth Pál tanár úr lebilincselő előadását.
A folyékony nitrogénnel kapcsolatos kísérletek mellett, hangtani, elektromosságtani kísérletek is sorra kerültek, volt hélium belélegzés utáni beszéd, szívószál-duda, de talán a legérdekesebb az volt, amikor a Tanár úr egy AC/DC számot Tesla transzformátor segítségével szikrakisülések formájában szemléltetett.
           Ismét szép napot tölthettünk együtt!

Szászvári Irén
fakultációs tanár

Képgaléria