Címünk:
1139 Budapest, Röppentyű u. 62.

Telefon/Fax: +36 1 320-8640

E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu

OM azonosítónk: 035245

Alapítvány adószáma: 19652894-1-41

Kapcsolat, térkép

 

For visitors

ecdl logo

327. ECDL központ

Közép-magyaroszági Regionális Munkaügyi Központ

Nyilvántartási szám: 01-0609-04

 

Ökoiskola

madárbarát iskola logoja

Madárbarát

Vizsgafelkészítő
partnerintézmény 

Erőszakmentes iskola logoja

Erőszakmentes
iskola 

Határtalanul

Határtalanul

Aces logo

ACES

 

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

 

Müpa Partneriskola

 

 

ERASMUS+

Keresés

Friendly people for Friendly Energy Comenius project

Friendly people for Friendly Energy Comenius project
Lengyelország, Bielsko Biala 2010. október 24-30.
I. COMENIUS partnertalálkozó
(lengyel-belga-olasz-román-bulgár-török-magyar)
COMENIUS Program


A 2010. szeptemberétől két éves Comenius iskola egyűttműködési projektet kezdtünk lengyel, belga, olasz, román, bolgár, török partneriskolák részvételével. A projekt címe: „Friendly people for Friendly Energy”(Barátságos emberek, környezetbarát energia)
Az együttműködés része lesz az iskola energia felhasználásának vizsgálata, CO2 mérés, ökolábnyom számítás, faültetés, megújuló energiaforrások, stb. A projekt egyik legizgalmasabb része egy környezettudatos kampány megszervezése.
Az együttműködés során 12 tanár és 12 diák utazhat el a partneriskolákhoz a két év során.
A projekthez már elindítottuk az Etwinning oldalon egy közös web oldalt, ahol dokumentáljuk a projekthez kötődő tevékenységeinket.

A tervezett projekttalálkozók:
2010. október 25-29. - Lengyelország, Bielsko Biala
2011. március 14-18.- Magyarország, Budapest
2011. június 7-11. - Bulgária, Shumen
2011. október - Törökország, Adana
2012. március - Olaszország, Szicília
2012. május - Belgium

A projektet megvalósító tanárok:
Kiss Katalin, Digner Borbála, Tősér Helga, Taylorné Szakáll Ibolya, Sallai Zoltán


Ady-sok Bielsko-Bialaban


2010. október 24.vasárnap 19:30, Keleti pályaudvar.
Kis csapatunk frissen, üdén és izgatottan állt készen az utazásra. Az odafele út viszonylag hamar eltelt. Jókat nevettünk és beszélgettünk, habár a tanárok figyelmeztettek minket, hogy kéne aludni mert nagyon fáradtak leszünk. Jó diák módjára mi nem hallgattunk rájuk, így mikor hajnali négykor leszálltunk a vonatról a frissesség és üdeség eltűnt.
Másnap (vagyis inkább még aznap) 10-kor már a városházán ültünk ahol Bielsko-Bialaról hallgattunk előadást majd visszamentünk az iskolába, és megismerkedtünk a lengyel hagyományos tánccal. A bemutatót diavetítések követték, amik a partnerországokról és azok oktatási rendszeréről szóltak. Ebéd után volt egy kis szabadidőnk, és ez volt az első alkalom amikor jobban el tudtunk beszélgetni a lengyel partnerünkkel.
Az ezt követő napon a hegyekbe utaztunk busszal. Először egy erőműnél álltunk meg, ami vízenergiával működik. Majd utaztunk tovább, és libegővel az egyik közeli hegy tetejére mentünk fel. Mikor felértünk a hegy tetejére centis hó fogadott minket. Ekkor egy hatalmas csata kezdődött meg. Ez volt a nap legvidámabb része, senki sem kímélt senkit, mindenki kapott egy-két hógolyót. Innen a busz elvitt minket egy másik hegy lábához. A hegyre egy kötélpálya segítségével jutottunk fel. Itt megint hógolyócsata vette kezdetét, de sajnos időhiány miatt rövidre sikeredett. A nap végén elmentünk bowlingozni a közeli bevásárló központba.
Szerdán meglátogattuk a Wieliczka sóbányát. Ebéd után továbbmentünk Krakkóba. Várost néztünk, a szabadidőnket pedig vásárlással töltöttük. Késő este indultunk vissza, s bár mindenki nagyon fáradt volt, de a visszafele út hihetetlen hangulatban telt el.
Másnap megnéztük Bielsko-Bialat, meglátogattuk a Sukowski kastélyt, ami ma már egy múzeum. Mikor visszatértünk az iskolába, plakátot készítettünk arról, hogy hogyan lehet energiát megtakarítani. A napot a Rebella Brothers koncertje zárta, ami óriási sikert aratott.
Az utolsó nap diavetítéseket néztünk meg, és tesztet töltöttünk ki, ami a partnerországokról szólt. A hetet vicces játékok zárták.
Most, hogy így jobban belegondolok, ez az 5 nap nagyon kevés volt. Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy életre szóló élményeket szereztünk.
Bár a lengyelországi találkozónak vége, de minden most kezdődik el. A barátságok és az emlékek megmaradnak, és tudjuk hogy egy nap még viszontlátjuk új barátainkat. Hiszen a program következő állomása Magyarország lesz.

Papp Nikolett 11.   

Képgaléria

« Vissza

©2020 Ady Endre Gimnázium HírlevélKapcsolat