Határtalanul pályázati beszámoló 2018/2019

            Iskolánk sorrendben negyedik Határtalanul pályázata valósult meg ebben a tanévben. A kialakult gyakorlatnak megfelelően az iskola egyik tizedikes osztálya (tehetséggondozó osztályunk) vett részt a programban. Partnerünk testvériskolánk, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium volt, ahonnan szintén egy tizedikes osztály volt a program résztvevője.

            Az előkészítő szakasz márciusban valósult meg, amikor a résztvevő adys diákok (összesen 30 diák, 24 tizedikes, 6 tizenegyedikes) ún. Határtalanul előkészítő órákon vettek részt. Ennek keretében három órán keresztül ismerkedtek a határon túli magyarság történetével, különös tekintettel az erdélyi, partiumi magyarságra. A power pointos vetítés, magyarázat a történelem tanításban is jól hasznosítható volt.

            Az első utazásra 2019. április 3-7 között került sor. Ekkor az adys diákok utaztak el Szatmárnémetibe, ahol csatlakoztak a csapathoz a kölcseys diákok és kísérő tanáraik, köztük Pataki Enikő, a Kölcsey Főgimnázium igazgatónője.

A szatmári találkozást követően a két csapat Zilah és Kolozsvár érintésével utazott Nyárádszentlászlóra, ahol a Pásztortűz Panzió fogadott minket.

Kolozsváron egy rövid városnézésen vehettek részt a diákok, melynek keretében megtekintettük a Mátyás-szobrot, a székesegyházat, Mátyás szülőházát, sétáltunk a Belvárosban és a Sétatéren.

A kora esti órákban érkeztünk meg Nyárádszentlászlóra, ahol a szállás elfoglalása után következett a vacsora és a közös ismerkedési est.

            Másnapi programunk első helyszíne a Bözödi-tó volt, ahol az erdélyi falurombolás szomorú mementójával ismerkedtünk, a két csapat közösen koszorúzott a bözödújfalusi emlékműnél. Utunkat Segesvárra folytattuk, ahol idegenvezetőnk segítségével ismerkedtünk a város nevezetességeivel. A szabad program után ismét összegyűltünk és Fehéregyházára utaztunk, ahol megemlékeztünk nagy költőnkről, Petőfi Sándorról. Az emlékműnél elhelyeztük a két iskola koszorúját is, egyben az emlékház gondnokának segítségével megismerkedtünk a jelenlegi helyzettel is.

Visszautaztunk Nyárádszentlászlóra, ahol irodalmi estre került sor a két csapat diákjai és a helyi közösség részvételével. A közel egy órás műsor keretében nagy költőink Erdélyről, Trianonról, az összetartozás fontosságáról szóló versei kerültek terítékre a község unitárius templomában, ezzel megvalósult az első „közös termék”.

            Harmadik napunk a parajdi Sószoros felkeresésével indult, ahol a tanösvényt bejárva ismerkedtünk a Sóvidék kialakulásával. A túra mellett megtisztítottuk a tanösvényt és a patakot a rengeteg szeméttől. (Sajnos várakozásainkon felül rengeteg szemét volt, mindet nem is bírtuk összegyűjteni). (Második „termék” megvalósulása).

A program Szováta érintésével Korondon folytatódott, ahol először helyi idegenvezető segítségével bejártuk a Csigadomb tanösvényt, majd ismerkedtünk a környék egyik nevezetességével, az aragonittal. A faluban élőben tapasztaltuk meg a fazekasság csínját-bínját és egy különleges mesterséggel is megismerkedtünk, a taplókészítéssel.

Farkaslaka, Tamási Áron szülőháza következett, a költő sírjánál elhelyeztük a megemlékezés koszorúját. A nap programja Székelyudvarhelyen, Szejkefürdőnél zárult, ahol felidéztük Székelyföld nagy ismerőjének, leírójának, Orbán Balázsnak alakját, és síremlékénél koszorúztunk, elénekeltük a magyar és a székely Himnuszt.

Visszatérve Nyárádszentlászlóra, a vacsorát követően a két csapat részvételével vetélkedőre került sor a kreativitás jegyében.

            A másnap reggel virágültetéssel kezdődött (harmadik „termék”), a magunkkal hozott piros-fehér-zöld virágok segítségével. Közben Csézy: Itthon a legjobb című számát hallgattuk meg. Vendéglátóinktól elbúcsúzva Marosvásárhelyre indultunk, a város nevezetességeivel ismerkedve.  Megtekintettük a Kultúrpalotát, a Bólyai Líceumot és a Teleki-tékát, sétáltunk a városban, majd indultunk vissza Szatmárnémetibe. Az est a felhőtlen szórakozás jegyében telt a kölcseyseknek köszönhetően.

A program utolsó napján városismereti vetélkedőre került sor a kölcseysek szervezésében, a diákok csapatokra oszolva járták be, ismerték meg Szatmár nevezetességeit, a feladatok megoldásainak ismertetésére a Kölcsey Főgimnáziumban került sor. Ezt követően az adysok elbúcsúztak kölcseys barátaiktól és egy rövid megállót követően Dsida Jenő szobránál (koszorúzás) hazaindultak Budapestre.

            A második utazásra május 8-12 között került sor, ezúttal a kölcseysek utaztak hozzánk. A budapesti találkozást követően együtt utaztunk a Dráva-mellékre, Mattyra, ahol elfogaltuk szállásunkat és a vacsorát követően szabad program következett az újratalálkozás örömére.

            Másnap esős időre ébredtünk és ez kissé beárnyékolta e napunkat. Szerencsénkre ekkor terveztük a legtöbb fedett helyen levő programot, így ez a nap is élményekkel teli tudott lenni. Elsőként a Pécsi Tudományegyetem földrajz tanszékének vendégei voltunk. A Pécsi Tudományegyetem professzora, akadémikusa, dr. Pap Norbert tanár úr fogadott bennünket és egy kb. órás előadásban ismertette a szigetvári Szulejmán türbe körüli ásatások legújabb eredményeit, illetve vázolta további kutatási terveit, többek között a mohácsi csata körülményeivel kapcsolatban. Az előadás után a gyerekek kérdezhették professzor urat és ez nem is maradt el. Majd három csoportra oszolva megtekintettünk egy robot bemutatót a Mars-kutatásokkal kapcsolatosan, megcsodálhattuk az egyetem terepasztalát, ahol egy varázslatos program segítségével ismerkedtünk a tájábrázolás legújabb módszereivel. Harmadik csoportunk eközben az egyetem ásvány- és kőzettani gyűjteményével kötött közelebbi barátságot. Természetesen mindegyik csoport mindhárom helyszínt felkereste és élményekkel gazdagodott.

Megköszönve a nagyon kedves vendéglátást, szakadó esőben megtekintettük Idrisz baba türbéjét (sajnos a Jakováli Haszán dzsmámiba építkezés miatt nem jutottunk be), meghallgattuk annak történetét, majd a Belváros felé vettük az irányt. Sajnos a rossz idő és az időhiány miatt sok mindent nem tudtunk megnézni, de a székesegyháznál két csoportra váltunk: a csapat egyik fele megtekintette a Vasarely kiállítást, a másik fele pedig a pécsi Geo-Gráf Kft. vendége volt, hogy aztán a programok megforduljanak és így mindenki részese lehessen mindkét látnivalónak.

A Geo-Gráf Kft. egy öko-szemléletű, évi 100 milliós forgalmat bonyolító vállalkozás, mely számos olyan projektet tud maga mögött, mint pl. a tihanyi Levendulaház bemutatóhely öko-szemléletű berendezése. A Kft. vezetője, Szász István úr mutatta be egy vállalkozás felépítésének buktatóit, a sikerhez vezető utat, mely reményeink szerint sikeresen inspirálhatta a gyerekek egy részét, felvillantva egy lehetséges utat az egyetem elvégzése után. A diákokat figyelve a bemutató hatásos volt.

            Sajnos az idő már nagyon előrehaladt, így visszautaztunk szállásunkra, ahol a vacsora után közös esti csapatépítő program vette kezdetét.

            Másnapra az idő is megjavult, így verőfényes napsütésben indultunk a villányi Szársomlyó-hegy meghódítására. A hegy alatt már várt minket a Duna-Dráva Nemzeti Park két munkatársa, akiknek szakvezetésével megmásztuk a hegyet és megcsodáltuk annak különleges élővilágát, gyönyörködtünk az elénk táruló panorámában. A nem túl nagy magasság ellenére is gondot okozott a csúcs meghódítása, köszönhetően az előző nap esős időjárásának. De végül mindenki sikeresen teljesítette a kitűzött célt.

Következő megállónk Villánykövesd volt, ahol a Blum pincészet vendégei voltunk, a borászat alapítója kalauzolt végig minket a pincerendszeren, ismertette a bortermelés múltját, jelenét. A program végén természetesen ajándék vásárlására is lehetőség nyílt, amit az otthoniaknak lehetett vinni emlékként.

A Villányi Templom-hegyen levő tanösvény szeméttől való megtisztítása következett, ezzel ismét megvalósult egy „termék”, amiért a Nemzeti Park külön köszönetet is mondott nekünk. Szerencsére itt már jóval kevesebb szemetet találtunk, mint a parajdi Sószorosban.

A nap Siklóson ért véget, ahol megtekintettük kívülről a várat, majd 3 órás önfeledt szórakozás következett a siklósi termálfürdőben.  A szállásra visszatérve versek segítségével idéztük meg Dél-Pannónia tájait (Janus Pannonius).

            Szombati napunk a Dél-Dunántúltól való búcsú jegyében telt, azonban még egy helyszín hátra volt: a mohácsi Nemzeti Történeti Emlékhely felkeresése. Kiváló helyi idegenvezetés keretében ismerkedtünk a mohácsi csata történetével, az emlékpark szimbolikájával.

Mohács városában egy kis szabadidő következett, majd visszautaztunk Budapestre. Este az Ady Gimnázium épületében sportvetélkedőre került sor, a két iskola diákjai csapatai különböző sportágakban próbálhatták ki magukat.

            Vasárnap a program Budapest nevezetességeinek megtekintésével zárult, ezúttal az adysok szerveztek vetélkedőt a kölcseyseknek a budai Vár területén.

Ennek végeztével már csak a búcsú maradt hátra kölcseys barátainktól, jövőre terveink szerint ismét együtt veszünk részt egy közös pályázatban.

            Az adysok számára még egy értékelő és bemutató óra volt hátra. Ennek keretében felidéztük azokat a helyszíneket, melyeket bejártunk, kiváló előadások és képes vetítések zajlottak mind a résztvevő csapaton belül, mind a bemutató órán, melyen a következő évfolyamot ismertettük meg a programmal, kedvcsinálóként felvillantva egy-egy szép pillanatát az utazásoknak, és mindezt fűszerezte a részt vevő diákok ügyes előadása a látnivalókról.

            Ezúton is köszönetünket fejezzük ki testvériskolánknak, hogy ismét velük valósíthattuk meg a programot, név szerint Pataki Enikő igazgatónőnek, Bálint Zsuzsa és Kató Enikő tanárnőknek.

Képgaléria

« Vissza