Wunderbar Fesztival – a német nyelv hete az Ady Gimnáziumban

Március 28-án kezdődött az első magyarországi Wunderbar Fesztival, azaz a német nyelv hete. Már hetekkel a fesztivál előtt érdemes volt figyelni a wunderbarfesztival.hu oldalt, hiszen a német nyelvű intézmények, nagykövetségek, kulturális és gazdasági kezdeményezések által szervezett programok kínálata napról napra bővült. Budapesten kívül még számos más nagyvárosban, minden korosztály megtalálhatta a leginkább neki szóló programot.

Amikor az interneten szembe jött a lehetőség, nem volt kérdés, hogy ebben mi, „Ady-s” némettanárok is részt veszünk. Megragadva a lehetőséget, a 110-es szertárban elindult a közös gondolkodás, hogy hogyan tudnánk a külsős programokon kívül, házon belül is hangsúlyt fektetni a programokra.

Az egyik, egész hetet végig kísérő program az Ausztria-rally volt. A több állomásból álló versenyhez különböző helyszíneken borítékokat helyeztünk el az iskola épületében, melyekben rejtvények voltak. A diákok a borítékokban található feladatok megoldásával a következő helyszín nevét kapták meg. A rally végén minden csoport egy fülkét nyert, mely a közös utazást szimbolizálva a bécsi óriáskerékre került fel. Összesen nyolc tanórán több mint 100 tanuló ismerte meg játékos feladatok keretében Ausztriát, és fejlesztette nyelvismeretét.

A német nyelv hetéhez kapcsolódóan egy nagy, évfolyamokat átfogó közös programot is szerveztünk március 31-re az iskola tanulói számára. Csütörtök délután ötállomásos kvízben próbálhatták ki magukat a diákok, melynek során keresztrejtvény, Németország-kvízek, Kahoot, és képregényírás volt a feladat az egyes állomásokon. A Wunderbare Sprachräume (csodálatos osztálytermek) délutánjához több mint 60 tanuló csatlakozott. Az eredményhirdetésen minden résztvevő kapott jutalmat, a legtöbb pontot gyűjtő csapat egy német nyelvű társasjátékot nyert.

Az iskolában megrendezésre kerülő programokra a tanulók is készítettek plakátokat, ezzel is közelebb hozva hozzájuk azt a gondolatot, hogy a német órára ne csak, mint nyelvórára gondoljanak. A héten a sulirádióban minden nagyszünetben német zene szólt, átfogó élményt szerezve így mind stílusban, mind a zenei korszakokat illetően.

Pénteken a 10. d német csoportja néhány 10.b-s és 10.c-s diákkal kiegészülve a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának impozáns épületében, a Károlyi-Csekonics Palotában szervezett nyelvi akadályversenyen vett részt, ahol az osztrák, a német, valamint a svájci kultúra különlegességeivel ismerkedhettek meg a diákok játékos, ám gondolkodtató feladványok megfejtésével.

A Wunderbar Fesztivál hete az összefogás hete volt, az együtt gondolkodásé és a játéké. Az a gondolat, hogy németül tanulni jó, hogy a német nyelv és kultúra megismerése egy olyan cél, mellyel közelebb hozhatjuk a tanulók számára a nyelvtanulás mikéntjét és miértjét, ezen a héten minden tekintetben legnagyobb örömünkre többszörösen megvalósulhatott a tanulók programokban való önfeledt, vidám részvétele által.

 

 

 

Képgaléria