Tovább folytatódott iskolánkban a pénzügyi, gazdasági ismeretek átadása

2020 januárjában 5 osztály diákjai napi 4 órás, korosztályuknak megfelelő, tematikus foglalkozás keretében bővíthették tudásukat az OTP Fáy András Alapítvány trénereinek közreműködésével.

Néhány téma a teljesség igénye nélkül:

A családi pénzgazdálkodás területei és lehetőségei, értékteremtés. A családi gazdálkodást fenyegető kockázatok felismerése. Értékteremtési lehetőségek a családban.

Diákmunka mint értékteremtési lehetőség. Zsebpénz és zsebpénzkezelés, sikeres pénzkezelési stratégiák. Spórolási tippek, megtakarítási alapismeretek…..

Diákjaink nagy örömmel vettek részt az interaktív foglalkozásokon, ezzel a programmal is fontos tudást szerezhettek.

Köszönjük  az Alapítvány trénereinek lelkes és odaadó munkáját.

 

Budapest, 2020.02.25.

Feketéné Tóth Márta (program szervezője)

Végezetül egyik lelkes diákunk által írt cikk:

 

Utazás a pénzügyi világban

 

Január 21-én, kedden 4 órás tréninget tartottak iskolánkban az OTP Fáy András Alapítvány trénerei.

A program első felében egyénileg meghatároztuk a számunkra fontos alapértékeket és az ezek eléréséhez szükséges utat.

Ezután egy luxushajóútra invitáltak bennünket, ahol egy árverés keretében immár 5 fős csoportokban összegyűjtöttük a csoport számára legfontosabbnak ítélt alapértékeket, mint család, egészség, barátság, hatalom, szeretet, siker stb. Közösen felállítottuk ezen alapértékek fontossági sorrendjét, majd csapatonként megindokoltuk döntésüket.

Ezt követően hajónk viharba keveredett és elsüllyedt. Mi túléltük a hajótörést, de a lakatlan szigetre, ahova végül sikerült kiúsznunk, az árverésen megnyert alapértékek közül csak egyetlen egy értéket vihettünk magunkkal. A csapatokon belül voltak érvek és ellenérvek egy-egy értéket illetően, de egymás álláspontját meghallgatva, minden csapatban sikerült konszenzusra jutni és kiválasztani a legfontosabbnak ítélt étéket. A döntést követően a csapatok felfedték egymás előtt az általuk legfontosabbnak tartott alapértékeket. Érdekes volt végighallgatni az érveket, hogy a választási lehetőségek közül melyik csoport milyen logika mentén választott, és a kiválasztott érték menyire hasznosítható egy lakatlan szigeten.

A következő feladathoz új csoportokba szerveződtünk és egy pályázati kiírás keretében világítótornyot építettünk. Minden vállalat(csoport) megkapta a pályázati leírást, amely az elvégzendő feladat leírását, a feladat elvégzéséhez felhasználható alapanyagok listáját és a rendelkezésre álló költségeket tartalmazta. Ezt követően kezdetét vette az „építkezés”, a toronynak minimum 1m magasnak kellett lennie, tetején a „világító elemmel”. A tornyok felépítését követően a tréner ellenőrizte munkát, majd az Excell táblázatban vezetett pénzügyi adatok átnézése következett, melyben láthattuk, hogy melyik beszerzésnek, munkavégzésnek milyen adóterhe van.

A tréning során új pénzügyi ismeretekkel gazdagodtunk. Megismertük a gazdaság szereplőit, megértettük a köztük lévő kapcsolatot, megtudtuk, hogy a pénzáramlás során különböző adónemek jelennek meg. Megtapasztalhattuk, hogy egy pénzügyileg sikeres vállalkozáshoz jó ötletekre, csapatmunkára, és az ember életében fontos szerepet játszó értékek tiszteletére is szükség van.

Nagyon örülök, hogy az osztállyal részt vehettünk ezen az érdekes, interaktív tréningen.

 

Budapest, 2020.02.26.

Genye Luca Csenge 9.b 

Képgaléria

« Vissza