Pénzügyi-gazdasági streaming (élőben közvetített) oktatáson vett részt iskolánk két osztálya

Az OTP Fáy András Alapítvány a legfrissebb hazai és nemzetközi oktatási trendekhez igazodva a 2020/2021-es tanév előkészítése során felgyorsította a digitális oktatási alternatívák fejlesztését. Ennek eredményeként egy új digitális és outdoor oktatási pilotprogramban vettünk részt 2020. decemberében, két általános iskolai osztályunkkal, ezzel is színesíthettük a klasszikus osztálytermi tanulást.

A mobilis, saját tanmenethez illeszthető digitális tartalmak a szórakozva tanulás módszertanára épülve egyaránt szolgálják a digitális készségek fejlesztését és az aktív tudásátadást pénzügyigazdasági, életvezetési témakörökben.

7. és 8. osztályos diákjaink 45 perces órán vettek részt, melyen a pénzügyi tudatosság, fogyasztóvédelem kérdéskörével foglalkoztunk.

Gimnáziumunk zökkenőmentes és ingyenes hozzáférést kapott az új digitális tananyagokhoz, óratervekhez és egyéb fejlesztésekhez.

 

Feketéné Tóth Márta

a program szervezője

 

Egyik diákunk beszámolója:

 A mai világban központi szerepet játszik a pénz, ezért nem árt, ha már gyermekkorban megtanuljuk kezelni és okosan beosztani. Erre szolgálnak a különféle pénzügyi ismeretterjesztő foglalkozások, ahol tapasztalt trénerek segítségével, szinte játszva tanulhatunk meg bánni a pénzzel.

Sajnos idén a koronavírus járvány miatt nem lehetett személyesen elmenni, így online felületen keresztül tudtunk ismereteket szerezni a témában. Az előadás keretein belül teszt kitöltésére is lehetőségünk nyílt, melyben az előadó igyekezett minél jobban megismerni vásárlási és pénzhasználati szokásainkat is. Szó esett még a tudatos vásárló jellemzőiről, valamint arról, hogy hogyan szabályozhatjuk a kiadásainkat.

Fontosnak tartom, hogy olyanokról is beszéltünk, hogy milyen veszélyei, illetve előnyei vannak az internetes vásárlásnak, melyet manapság a legtöbb ember használ - legyen szó akár az élelmiszerekről vagy a műszaki cikkekről. Megtudhattuk azt is, hogy kinek és milyen adatokat lehet megadni a bankkártyáról, hogyan tudunk különböző ár-összehasonlító oldalakat használni, az adott hirdetőt ellenőrizni vélemények alapján, valamint tanulhattunk az elállási jogról is.

Az előadáson többek közt olyan kulcsfontosságú szavak és kifejezések hangzottak el, mint a tudatosság, melynek alapfeltételei a tájékozódás, kockázat felismerése, tervezés és a mérlegelés.

 Megismerhettük a fogyasztóvédelem fontosságát, melynek három pillére az egészség és biztonság védelme, a gazdasági érdekek és a tájékoztatás.

 Véleményem szerint összességében nagyon tanulságos és hasznos volt ez a program, melyet szívesen ajánlanék minden tanulónak.

 

Bp., 2020. 12. 10.

Schläfer Petra

7. A osztályos tanuló

 

Képgaléria

« Vissza