PÉNZ7 az Ady Endre Gimnáziumban

Idén 7. alkalommal vettünk részt a nemzetközi PÉNZ7 rendezvénysorozaton.

Március 7. és 11. között több osztályban és csoportban tartottunk pénzügyi-gazdasági ismeretek átadását célzó foglalkozásokat. A programon diákjaink több mint fele vett részt.

A foglakozások megtartásában a Tantestület tagjai évről évre egyre nagyobb létszámban vesznek részt, idén 13 szaktanár tartott szaktárgyához kapcsolódó, pénzügyi-gazdasági témát feldolgozó órát.

Az idei évben öt matematika szakos pedagógus foglalkozott pénzügyi számításokkal, a család pénzügyeivel 1-1 órán. Két történelem szakos kollégánk dolgozta fel a Pénziránytű Alapítvány munkafüzetének egy-egy fejezetét. A tavalyi évhez hasonlóan idegen nyelvet tanító pedagógusok is lelkesen vettek részt a munkában: egy francia, egy olasz és négy angol szakos kolléga. Ezzel kettős célt szolgáltak: angol, francia és olasz nyelven tartottak órákat, ahol a pénzügyi-gazdasági ismeretek bővítésén túl a nyelvvizsga és az érettségi témaköreit is fel tudták dolgozni. Volt olyan angol szakos pedagógus, aki a héten 3 órán keresztül, egymásra szorosan épülő órákat tartott.

Rendhagyó módon tartottunk órákat önkénteseink segítségével is. Munkánkat visszatérő szakmai partnereink, banki szakemberek segítették. A szervezés során a legnagyobb körültekintéssel jártunk el, így a járványhelyzetre való tekintettel önkénteseink online foglalkozásokat tartottak. Az érintett diákokkal előre ismertettem az óra témáját, kértem őket, fogalmazzák meg kérdéseiket, ezeket eljuttattam vendégeinknek. Ezzel is hozzájárultunk ahhoz, hogy a diákok érdeklődőek legyenek, aktívan vegyenek részt a foglalkozásokon. Az írásban feltett kérdéseiket továbbiak követték az órák alatt.

 

Válogatás a diákjaink által írt reflexiók közül:

 

„Ez volt a második Pénz7-hez kapcsolódó óránk. A mai foglalkozás az innovációról szólt, arról, hogyan fejlődött a fizetési és a bankrendszer.
Első kézből tudhattunk meg új információkat a magyar bankrendszerről, mely képviseli a teljes magyar gazdaságot és pénzügyeket. A kereskedelmi bankok munkaköréről is sok új dolgot elmondtak, mint például az aktív és a passzív bankügyletekről is volt szó. Fontos téma volt a banktól felvett pénz témája, mely tartalmazza a hiteleket, tőkéket, ezekről tudtunk meg rengeteg érdekes tényt.
Később a digitális fizetési módokról esett szó. Ezt a témát nagyon érdekesnek vélte az osztály.  Ezután egy játékot játszottunk, melyben az elektronikus fizetésről volt szó, mint például a bankkártya megjelenése és az azzal való fizetés. Megtudtuk, az első bankkártyás fizetés 1959-ben valósult meg. Innen egy fejlődő tendenciát mutatott az idők során és mára már a mobiltelefonos fizetésről és kriptovalutákról beszélhetünk, melyek bankfiók nélkül léteznek. Majd létrejött 2019-ben az összetett fizetési ökoszisztéma, ami segít a rapid fizetésben. A koronavírus járványnak köszönhetően egy igen eredményes, innovatív fejlődés indult a bezártság miatt, ami a távoli fizetési módokban mutatkozik meg legjobban, miszerint a legtöbb fizetés online történt az elmúlt 2 évben. Fejlődött a hitelesítés is, például ujjlenyomattal vagy arccal tudjuk igazolni online, hogy miénk az adott fizetőeszköz. Megtudtuk, hogy hamarosan retinaszkennerrel is képesek leszünk fizetni, ami ámulatba ejtő. 

Volt szó a robotokról, melyek már képesek az adókból például egy kölcsönt feltölteni.  A manuális munka nagy részét már robotok végzik.  Magyarországon kevésbé, de másutt nagy gyarapodásnak örvend az NFC-s fizetési rendszer.  A fejlődési tervek az online, készpénz nélküli fizetést vették célba.

Nagyon élveztük az előadást és nagyon érdekesnek tartottuk.

 

Barta Zsombor 9. ny” 

 

„Az osztályommal részt vehettünk egy előadáson, amelyet egy banki önkéntes tartott nekünk. Az előadás segített megérteni a digitális banki szolgáltatások használatának lényegét. Megtudtam, hogy a háborús helyzet miatt kialakult infláció milyen hatással van a bankokra. Az előadás előtt feltettük kérdéseinket, amelyekre a válaszokat meg is kaptuk. Volt, ahol külön, máshol pedig az előadásba volt beleépítve a válasz, így arról szólt leginkább az előadás, amiről mi érdeklődtünk előtte. Ez nagyon szimpatikus volt nekem. Érdekesség volt mindannyiunk számára, hogy a bankkártya, mint olyan, már az ötvenes évek óta használatban van, illetve, hogy a kriptovaluták 2009 óta működnek a világban.

Az előadásnak volt egy pályaorientációs vonala is. Bemutatta az előadó, hogy hogyan lehet elhelyezkedni egy bankban és mik a feltételei a bekerülésnek. Számomra eddig elképzelhetetlen volt, hogy egy humán beállítottságú személy bankban is dolgozhat, úgy, hogy közben nem veszik el a számok rengetegében. Attól függetlenül, hogy tudom, nem ilyen irányba szeretnék továbbtanulni, a bankkártyahasználat és banki ügyinézés felnőttkoromban a mindennapjaim része lesz, ezért hasznos, hogy az előadás keretein belül bepillantást nyerhettem ebbe a világba.

Köszönjük a lehetőséget.

Müller Viktória 10. B”

 

Köszönöm kollégáim és önkénteseink áldozatos munkáját.

Bízom benne, hogy ezekkel a nem szorosan tantervi követelményekhez kapcsolódó foglalkozásokkal hozzájárulhatunk az általunk tanított gyerekek gyakorlati ismereteinek bővítéséhez, és ahhoz, hogy a későbbiekben legyen igényük arra, hogy tudatosan és felelősen döntsenek.

Feketéné Tóth Márta

a program szervezője

matematika-fizika szakos mestertanár