Pályaorientációs nap a reptéren

Pályorientációs nap alkalmából a 8. osztály a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, az Aeroparkban vett részt egy rendkívül izgalmas reptérlátogatáson.

Már érkezésnél nagy volt az izgalom, hisz csak a detektoros átvizsgálást követően léphettünk be a reptér közforgalomtól lezárt területére. Igyekeznünk kellett, mert egy meglepetéssel vártak a szervezők, amihez időben kellett a kifutópálya melletti biztonsági területre érkeznünk:
gimnáziumunk egykori diákja, Kelemen Ákos, a Londonba induló gép pilótája -tudva, hogy érkezünk- a kiguruló gép fülkéjéből integetett.

A hatalmas területen nem is gondoltuk, mennyi mindennek kell helyet adni: kiszolgáló terek, kifutópályák, terminálok, javítóműhelyek, garázsok, tűzoltóság… S amit nem is gondolnánk: műszakonként 3000 ember dolgozik, hogy minden a lehető legnagyobb rendben, és legfőképp a legnagyobb biztonságban működjön. Az egész olyan, mintha egy nagy család dolgozna együtt. A buszos körbevezetés és kiszállások során láthattuk többek között a le- és felszálló gépeket. Fantasztikus érzés volt, ahogy a semmiből egyszer csak a fejünk fölött 50 méterrel ereszkedett le a nagy madár. Követhettük a leszállást, a dokkolást segítő szakemberek munkáját, betekintést nyerhettünk a repülők műszaki átvizsgálásába, előkészítésébe. A személyszállító gépek mellett láthattunk teherszállítókat, de beléphettünk a tűzoltóság épületébe is, sőt még a parancsnoki autó éles kivezénylésének protokolljába is betekintést nyerhettünk. Az Aeropark munkatársa, Szombati Zsuzsanna hihetetlen lelkesedéssel vezetett bennünket három órán keresztül, és ismertetett meg minden tevékenység apró részletével, adatával. Hatalmas szaktudása által a repülőgépek mozgásával, aerotechnikai légmozgások szemléltetésével fizikai ismereteinket is bővítette.

Útravalóként kaptuk: ,,Küzdjünk az álmokért, hogy azok teljesülhessenek! ’’

Képgaléria