Országos (Kárpát-medencei) történelem versenyt szerveztünk középiskolásoknak

A versenyre egyénileg lehetett nevezni, három fordulóra került sor.

Az első fordulóban tesztkérdésekre kellett a versenyzőknek válaszolni, a másodikban a fő feladat egy esszé kidolgozása volt (mellette tesztkérdések is), a döntőben pedig a 15, döntőbe jutott versenyző vetélkedő keretében „mérkőzött” meg egymással.

(Sajnos a kialakult járványhelyzet miatt személyes találkozásra a gyerekekkel, felkészítő tanárokkal nem tudott sor kerülni, a verseny egésze online keretek között zajlott).

A verseny magas szakmai színvonalát biztosította dr. Hermann Róbert professzor úr támogató segítése a verseny egészében, illetve a döntőn ő látta el a zsűrizés feladatát is.

 

A verseny meghirdetésére 2020 októberében, az első fordulóra december 8-án, a második fordulóra 2021. február 9-én, a döntőre április 22-én került sor.

70 tanuló jelentkezett a versenyre az ország egészéből, illetve a határon túlról is (Szatmárnémeti, Szilágysomlyó).

Az első és második fordulót végül 60-an írták meg, 10 tanuló különböző okok miatt (pl. koronavírus fertőzés) a verseny előtt visszalépett. Közülük a döntőbe a 15, legjobb eredményt elért diákot hívtuk meg.

A vetélkedő feladatait történelem tanárként magam állítottam össze, a szakmai kontrollt Hermann Róbert professzor úr biztosította, a verseny egészének lebonyolításában tanár kollégák és segítő diákok vettek részt, illetve magán a versenyen is indult 8 adys, akik közül egy a döntőbe is bejutott.

A verseny korábbi hagyományainak megfelelően a vetélkedésen kívül igyekeztünk valami pluszt is nyújtani a döntőbe jutottaknak. Ez korábban mindig valamilyen intézménylátogatás (pl. Nemzeti Levéltár), ill. budapesti városnézés volt, most sajnos erre nem kerülhetett sor. Professzor úr azonban vállalta, hogy a döntő előtt egy előadást tart a döntőben részt vevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak. (Az előadás kiválóan sikerült, élvezték a résztvevők, témája: A szabadságharc legendái, tévhitei).

A döntő az előadás után kezdődött, mintegy 4 órán keresztül zajlott a vetélkedő, mindenki aktív részvételével.

A verseny végén értékes jutalmakat tudtunk kiosztani, elsősorban a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően. A Szövetség 150.000.-Ft-tal támogatta programunkat, amit ezúttal is hálásan köszönünk!

A jutalmakat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a gyerekek a továbbiakban is érdeklődjenek a történelem, múltunk megismerése iránt, így:

-          e-book olvasó

-          könyvjutalmak

-          Rubicon előfizetések

szerepeltek a listában – a Szövetség támogatásának köszönhetően.

 

Befejezésül álljon itt néhány felkészítő tanár kolléga véleménye a versenyről:

 

„Szeretném megköszönni a verseny szervezését, lebonyolítását. Azt a sok munkát, ami a feladatok összeállításával, javításával járt.”

 

„Kedves Versenyszervezők!
Ezúton köszönöm mindenkinek, aki a sikeres lebonyolításban részt vett, odaadó munkáját.”

 

„Köszönjük szépen a lehetőséget, szervezőmunkát!”

 

„Ismételten szeretném megköszönni, hogy egy ilyen színvonalas verseny résztvevői lehettünk. Én személy szerint csodálattal néztem az aprólékosan és rendkívül igényesen összeállított feladatokat.”

 

„Köszönjük a szervezést! Várjuk a következő versenyt.”

 

„Először vettünk részt a versenyen, s szinte csak pozitív dolgokat tudunk mondani. Tökéletes szervezés, jó feladatok, élvezetes verseny, s talán a legnagyobb élmény, hogy professzor úr előadását meghallgathattuk, illetve, hogy ő pontozta a versenyzőket. Számunkra nagyon szimpatikus volt a verseny, remélem jövőre is találkozunk!”

 

„Köszönjük még egyszer a verseny lebonyolítását! Nagyon izgalmas volt és még tanárként is rengeteget tanultam!”

 

„Köszönjük a versenyt, nekünk is sok élményt adott. Mi is először vettünk részt, de figyelni fogjuk ezután.”


Farkas Zoltán      

történelem szakos tanár

a verseny szervezője

 

 

 

Fájlok

Történelem verseny végeredménye.xlsx (11 KB)
LetöltésMegnyitás

 

Képgaléria

« Vissza