Érzékenyítő nap az Ady Endre Gimnáziumban

2019. március 13-án az iskolánkban szervezett érzékenyítő nap során volt alkalmunk meghallgatni vak, siket, mozgássérült és autista emberek történetét. Én személy szerint nagyon izgatott voltam, amikor meghallottam, hogy részt vehetünk egy ilyen eseményen, ahol különböző "hátrányokkal" elő emberek jönnek az iskolánkba, hogy beszámoljanak nekünk, diákoknak, hogyan is élik mindennapjaikat. Azért is tettem ezt a fogalmat idézőjelbe, mivel számunkra meglehet, hogy a mindennapi életünk során lehetetlen belegondolni, hogy úgy éljünk, mint ezek az elképesztően erős emberek, de az igazság az, hogy a legtöbb ilyen ember nem panaszkodik az állapota miatt, sőt, megtanulta elfogadni azt, együtt élni azzal.

Rendkívül érdekes volt megtudni, hogy a siket hölgy, aki a mi osztályunkat látogatta meg, nemhogy elfogadta siketségét, de azt mondta nekünk, ha választhatna, sem lenne halló, mert ez része a személyiségének. Így véget vetett annak az általunk felállított sztereotípiának, hogy sajnálnunk, szánnunk kéne őket. Emellett számos információval is ellátott minket, hogy mit illik és mit nem illik abban a helyzetben, ha hozzá hasonló emberrel találkozunk.

Visszatérve a programra, szerintem nekünk, diákoknak igenis szükségünk van bepillantást nyerni számunkra ismeretlen területekbe, hogy ezáltal jobban megértsük a világot, amiben élünk, mert hajlamosak vagyunk - nemcsak gyerekek, hanem minden ember - szűk látókörrel tekinteni az életre. Ennek a programnak a segítségével elhagyhatjuk az eddigi nézeteinket és a skatulyákat. Tapasztalatom alapján a diákok nyitottak és érdeklődőek voltak. Szívesen részt vennénk még hasonló programon.

 

Zsófi Bellian 9. b  

« Vissza