Biológiás szakmai program Martonvásáron: az Agroverzum és a fitotron meglátogatása 2022.02.18.

Az összes biológia tagozatos csoporttal és néhány biológia faktos diákkal Martonvásáron jártunk. A Brunszvik kastély gyönyörű környezetében ezúttal elsősorban szakmai program várt ránk. A közel 60 diákot két csoportra osztva látogattuk meg szakvezetéssel az Agroverzumot és a Mezőgazdasági Kutatóintézetet.

Az Agroverzum interaktív kiállításán megismerkedtünk termesztett növényeink származásával, keresztezési eredményeivel. Láttunk többféle kártevőt, „kiástunk” talajlakó állatokat, együtt repülhettünk egy méhecskével. Vezetőnk sok humorral fűszerezett előadását mindenki élvezte. Még kísérletben is részt vehettünk: egy vadgesztenye rügyet szétvágva láthattuk, amint a benne lévő kumarin UV fényben kéken világít.

A Kutatóintézetben Soós Vilmos kutató kalauzolta a csoportokat. Megnézhettük a fitotront, azt a sok kamrából álló rendszert, ahol zárt körülmények között bármilyen klímát és környezetet lehet biztosítani a kísérleti növényeknek. Hallhattunk a GMO (génmódosított) terményekről, keresztezési lehetőségekről. Láttunk éppen folyó kísérleteket burgonyával, ahol a cél a rothadással szembeni ellenállóképesség kifejlesztése. Megnézhettünk műszereket, melyekkel ki lehet mutatni a Covid vírus örökítőanyagát még nagyon kis mennyiségben is. Láthattunk milliókat érő műszereket, melyekkel ismert és ismeretlen anyagokat lehet keresni különböző növényekben.

A sok ismeretanyag után maradt egy kis időnk a parkban való sétára is.

Képgaléria