BankVelem foglalkozás iskolánk 9.B osztályában - A diákok véleménye a programról

A BankVelem online óra keretein belül az online vásárlásról és a bankkártyaismeretről volt szó. Számos tudnivalót és tényt tudtam meg az online webáruházakról és az innen történő vásárlásról. Az én családom is szokott online vásárolni, és bankkártyát használunk. Sokszor van, hogy külföldi oldalakról rendelünk, de ilyenkor általában elveszítjük a számolási ösztönünket, ami viszont a boltokban, üzletekben jelen van. Itt az online térben is fontos a pénzmegtakarítás, mint a rendes üzletekben. Erre kaptunk segítséget, hogy hogyan gondolkozzunk tudatosan a témáról. A lényeg, hogy mindig váltsuk át az adott valutát magyar forintra. Ennek a legpontosabb módja, ha a saját bankunk árfolyamát nézzük. Számomra ez is új információ volt, mint az órán elhangzottak legtöbbje. Mindegyik egytől egyig hasznos volt. Ha a közeljövőben úgy döntök, hogy rendelek, vagy online vásárolok, vagy esetleg igénybe veszek olyan szolgáltatásokat, amelyek az interneten találhatóak és bankkártya használata szükséges hozzájuk, sokkal több tapasztalattal kezdek neki ez után az előadás után.

 

Müller Viktória 9. B

 

 

Nekem nagyon tetszett az előadás, mert olyan témákról volt szó, amik szinte soha nem kerülnek elő a mindennapokban. Volt szó arról, hogy egyes online piacok nem megbízhatóak, és akár adatot is lophatnak. De mutattak megbízható oldalakat is (pl: Banggood, Extreme Digital), amelyek rendelkeznek európai raktárral, és emiatt a szállításuk is gyorsabb. Beszéltünk arról is, hogy az online rendelt termék árát 14 napon belül vissza lehet igényelni az EU-s törvény szerint (kivéve néhány termékfajtát), és nem vagyunk kötelesek a pénz helyett bármilyen más felajánlást, kupont elfogadni. Az internetes szolgáltatásokról is beszéltünk, hogy alapvetően megérik az árukat, de egyszerre többre befizetni már nem nagyon éri meg, mert úgy a végösszeg elég magas lesz. A videójátékok vásárlásáról, valamint az ott megadott deviza átszámításáról is volt szó. Beszéltünk arról is, hogy miért nem pontosak az egyes átlagárfolyamok, és hogy miért a saját bankunk árfolyamával számoljunk. A témák között érintettük az amerikai csekkrendszert, ami Magyarországon nem létezik. A valuta és deviza közötti különbségről is volt szó, és hogy miért éri meg jobban (az esetek nagy többségében) devizával fizetni, mint valutával. Az is említésre került, hogy lehet, hogy csak pár forinttal számolunk el egy átváltott árat, de egy nagyobb összegnél ez is sokszorozódik. Én azért tartottam hasznosnak ezt az előadást, mert olyan alapismeretekhez juthattunk hozzá, amelyek sokat fognak segíteni a mindennapi életünkben.

 

Hetényi Barnabás 9. B

 

 

Amikor hallottam, hogy lesz egy „pénzügyi” óránk, akkor előjöttek a szokásos előítéleteim, és kicsit pesszimista meglátásokkal léptem be az órába, de örömmel mondhatom, hogy pozitívan csalódtam. Az órán tanultam új dolgokat, például azt, hogy minden bank más értékben váltja át a pénzt, és az online vásárlást is jobban megismertem. A másik dolog, amitől féltem, az az volt, hogy egy öltönyös és nyakkendős üzletember fogja tartani az órát, aki teljesen elvont dolgokról fog beszélni. Szerencsére ez nem így lett, az előadó (a legjobb értelemben) egy hétköznapi embernek tűnt, és egyáltalán nem beszélt elvont dolgokról. Az óra ritmusa is tetszett. Egyszer se éreztem azt, hogy elkalandozik a figyelmem, vagy azt, hogy unatkozom. Az órán átbeszélt témák nagyon természetesen folytak át egymásba, egyszer sem éreztem azt, hogy túl nagy ugrás lett volna a témák között. Végszóként azt mondanám, hogy a foglalkozás túlszárnyalta az elvárásaimat. Nem volt túl kevés, nem is volt túl sok, és szerintem elért mindent, amit akart.

 

Bialas Dániel 9. B

 

Köszönjük a szervezést Feketéné Tóth Márta tanárnőnek

Képgaléria

« Vissza