Iskolai közösségi szolgálat (IKSz) 2015-2016.

Ebben a tanévben is számos helyszínen volt lehetőség teljesíteni a közösségi szolgálatot, a tavalyi partnerek közül sokkal erre a tanévre is megkötöttük a szerződést, és idén is bővült a szerződések száma. A tevékenységek köre nagyon széles volt: számos óvodában, színházban és kulturális intézményben, sportegyesületben, természetvédelmi-környezeti, szociális, oktatási intézményben tevékenykedhettek diákjaink.

Továbbra is részt vettünk nagy országos megmozdulásokon: a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójában (amely heteken keresztül foglalkoztatott diákokat, és többen miniprojektet is készítettek), a WizzAir futóversenyen, a 72 órás önkéntes programban, valamint kerületi rendezvények, események rendezésében, segítésében: PRIZMA Iskola rendezvényei, Skult13 programjai (AJAMK, Dagály utcai Gyerekház). Teljesítettük az Egyesített Óvodák felkérését, voltunk a Homoludens Egyesület Társasjátékklubjában, a gyerekek animátorkodtak is. A diákok idén is jártak az Idősek Klubjában és dolgoztak az Ódry Színpad előadásai alatt a ruhatárban. Segítettek az iskola külső (öko) falának a festésében is. A tanulók önállóan is kerestek lehetőségeket – amelynek továbbra is feltétele maradt, hogy minimum 3 fő kapcsolódjon be a tevékenységbe. Ezeken kívül a diákok takarítottak parkot, erdőt, természetvédelmi területet is. Lehetőség volt határon túl élő tanulók vendéglátásába, programjaik lebonyolításába bekapcsolódni.

Az előző tanévben megbeszélt módosítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, és könnyebbé tették a munkánkat. A közösségi szolgálat szabályzatát szeptemberben ismertettük meg a bejövő osztályok tanulóival, illetve a szülői értekezleteken a szülőkkel is. A szabályzat megtekinthető az iskola honlapján is. Természetesen szeptemberig meg fog történni a szabályzat aktualizálása. A Facebook-csoport ebben a tanévben is jól működött, nagyon sok diák használta rendszeresen, a szervező tanároknak is könnyebb volt elérni a tanulókat, és ha esetleges változás történt, tudtak intézkedni. Itt tettük közzé folyamatosan a hozzánk beérkező felkéréseket, lehetséges, választható helyszíneket. Ez a felület nagy segítség a diákoknak is és nekünk is, mert számunkra is követhető, hogy eljutott-e az információ egyáltalán a diákokhoz, és milyen az érdeklődés az adott lehetőség iránt, valamint a jelentkezőket is nyomon tudjuk követni ezen keresztül.

A másik online felületünk a Google docs volt, ami szintén nagyon jól működött, itt elsősorban a közösségi szolgálatot biztosító partnert tudtuk bevonni.

A megvalósult beszámolók nagyon motiválóak voltak a fiatalabbaknak, többen ezeken a megbeszéléseken ismertek meg olyan lehetőségeket, amelyeket később ők is kihasználtak. Ezen tovább dolgozunk és gondolkozunk, miként tudnánk ezeket a tájékoztatókat közelebb hozni a tanulókhoz. Az osztályfőnökök intenzívebb bevonása az információáramlás segítésébe további feladatunk. A kísérést IKSz-felelős kollégák végzik, számuk növelése indokolt.

Iskolánk minden középiskolás korú tanulóját érintette már a közösségi szolgálat.
A bejövő évfolyamokon osztályonként eltérő mértékben, de átlagosan 5-8 tanuló már teljesítette mind az 50 órát, ehhez képest kevés, 2-5 fő az, aki meg sem kezdte azokat. Nagy örömünkre szolgál, hogy a végzős évfolyam tanulói közül mindenki teljesítette az 50 órát, így ez nem volt akadálya az érettségi vizsgák megkezdésének.

Annak érdekében, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan zökkenőmentesen, minden igényt kielégítően szervezhessem a feladatot, nagy segítséget kaptam Sallai Zoltántól, akinek kapcsolatait, szervező tevékenységét felhasználva nagyon sok értékes szervezettel, programmal, lehetőséggel bővíthettük kínálatunkat. A felügyeleti, kísérési munkát Mezősi Monika, Szabó Csaba és Farkas Zoltán segítette, az iskolavezetés részéről Frekot Erikával jó együttműködésben irányítottuk a tevékenységet.

Más iskolák tapasztalatai, a szakmai megbeszélések is nagyon fontosak számunkra. Jó kapcsolatokat ápolunk IKSZ szakemberekkel, külső munkatársakkal, akiktől segítséget kapunk további fejlődésünkhöz. Minket is számon tartanak, mint jó példát, többször fordulnak hozzánk kollégák más intézményekből, kérnek segítséget illetve tájékozódnak a nálunk folyó munkáról. A tanulókkal beszélgetve azt is megtudtam, hogy az ország sok iskolájában nincs ilyen gyakorlat, hogy az iskola kínál fel a diákoknak lehetőségeket, hanem azokat a tanulóknak teljesen önállóan kell felkutatni, egyeztetni, szerződést kötni.

Mindezeket összegezve megállapíthatjuk, hogy a közösségi szolgálati tevékenység ebben a tanévben is eredményes volt, minden tanuló számára adottak a lehetőségek a közösségi szolgálat számára legkedvezőbb, egyéniségének leginkább megfelelő területét kiválasztva teljesíteni a feladatot.

Az összefoglalót Katonáné Mayer Katalin IKSz-felelős tanár 

« Vissza