A biológia tagozat 2015

A biológia tagozat


   Minden évben egy osztály fele kezdi meg tanulmányait a biológia tagozaton. A 9. évfolyamon heti 2 órában, a további évfolyamokon heti 4 órában tanulják a biológiát. Ide azokat a diákokat várjuk, akik sem időt, sem befektetett munkát nem sajnálnak azért, hogy magasabb szinten sajátítsák el ezt a tárgyat. Lehetőségük van alaposan felkészülni az érettségire.

   A tanórai munkát 9. és 10. osztályban kiegészítik az 5 napos terepgyakorlatok. Az egyik évben valamelyik nemzeti parkunkkal ismerkedhetnek meg a helyszínen a diákok, a másik évben Budapest környékének természeti látnivalóit keresik fel.  A terepgyakorlatok olyan ismeretek szerzését teszik lehetővé, melyek az iskola falai között nem tanulhatók meg (fajismeret, megfigyelések, vizsgálatok a természetben, stb). A diákok jegyzőkönyvet vezetnek, készülnek az egyes témákból, munkájukat értékeljük. A terepgyakorlaton való részvétel kötelező. Az érdeklődő diákok számára minden fontos lehet, amit városi diákként a természetben látnak. Várjuk a szülők együttműködését is e területen, hiszen aki biológia tagozatra jelentkezett, vállalta az azzal járó többletterheket.

   Évente rendezünk kerületi biológia versenyt általános iskolások számára. A döntő lebonyolításában a tagozatosok szoktak segíteni. A verseny helyezettjeit pedig gyakran látjuk viszont diákként iskolánkban.

   A biológia tagozatosok számára is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek iskolánk Természetismereti szakkörének munkájában. Havonta egy délutáni foglalkozáson és egy vagy több hétvégi terepi programon vehetnek részt. A szakvezetéseken találkozhatnak természetvédelmi őrökkel, környezetvédelmi szakemberekkel. Minden kirándulás tematikus: valamilyen konkrét témában szereznek ismereteket a diákok a terepen, a múzeumokban, a látogatóközpontokban.

   Jók a tapasztalataink a már végzett, egykor biológia tagozatos diákokkal. Egyeseket gyakorló biológia tanárként látunk viszont, mások elmondják, hogy az egyetem első éveiben „abból éltek”, amit nálunk megtanultak. Többen választják az egészségügyi pályák valamelyikét, mások a környezetvédelem felé szakosodnak vagy biológusnak tanulnak tovább. Egykori tanítványaink között van végzett orvos és állatorvos is.

 

Mindenkit szeretettel várunk a biológia tagozatra, ha van ereje, ideje, lelkesedése, hogy felfedezze velünk az élővilág számos csodáját.

 

                                                                          A biológia szakos tanárok nevében írta

                                                                             Frekot Erika

 

« Vissza