Keresés

Víznap a Magyar Tudományos Akadémián

2018. június.01-jén jártunk a MTA által szervezett Víznapon. Először az Akadémia épületén kívüli kísérleteket, bemutatókat néztük meg. Kimutattunk pH értéket, titrálhattunk. Beszélgettünk a vízszennyezésről és annak megelőzéséről. Megnéztük, hogy hogyan működik egy kút, amiben levegő segítségével pumpálják fel a vizet. Kísérletet néztünk arról, hogy milyen gyorsan halad át a humusz talajon, míg a fűvel terített talajon lassabban, mert a fű gyökerei begyűjtik a vizet és elraktározzák.

Ezután bementünk az Akadémia épületébe, megnézni egy előadást a mikromüanyagokról. Közben egy kis vetélkedőn is részt vettünk, ahol a Balatonról tettek fel kérdéseket. A helyes válaszért csokit kaptunk! Az előadáson megtudtuk, hogyan kerül a szennyeződés a környezetbe, mit lehet ellene tenni. Elmagyarázták, hogy vannak olyan szervezetek szerte a világon, akik ezzel foglalkoznak, azt vizsgálják, hogy a folyók, tavak, vizek mennyire szennyezettek ezektől az apró műanyagoktól. Kialakultak már szemétszigetek az óceánban. Megtudtuk, hogy ez az állatokra is veszélyt jelent, ha bejut a bélrendszerükbe.

Előadás után lementünk az alagsorba, ahol még kísérleteket néztünk és vízi állatokat tanulmányoztunk.

Nekem az egész nagyon tetszett. A legjobban a mikromüanyagos előadás fogott meg, eddig nem tudtam erről a témáról semmit, jó volt tanulni az előadásból.

 

Cseh Marcell 9. a

« Vissza

©2018 Ady Endre Gimnázium